Back to top

Portugieserek újra a porondon!

Áprilisban ismét megrendezik a Portugieser borok világbajnokságát. A Portugieser du Monde idén a Villányi borvidék és a Pécsi Borozó magazin közös szervezésében valósul meg, a versenynek a Siklósi Vár ad otthont április 22-én, míg a nagyközönséget a pécsi kóstolófesztiválra várják április 23-án.

A Portugieser (egykori nevén Kékoportó) Közép-Európa egyik kikerülhetetlen és fontos fajtája, amely a borvilágban sajnos ritkán kerül reflektorfénybe.

Tíz éve csak villányi portugieserekkel rendezett tematikus kóstolót a Pécsi Borozó magazin, a következő évtől már nemzetközivé bővült a mezőny és természetesen a korábbi évek sikerét folytatva (két év pandémiás kihagyást követően) idén is meghirdették a nyolcadik Portugieser du Monde borversenyt és kóstolófesztivált - ezúttal már a Villányi borvidék vette át a házigazdai és főszervezői feladatokat.

„A Portugieser fajta egész Közép-Európában elterjedt, hívják Portugizernek, Purtugizacnak, Portugalkának, Blauer portugiesernek vagy Modrý portugalnak, így abban hiszünk, jó mindezeket a borokat egy mezőnyben látni, összemérni és a tanulságokat összegezve minden borászat fejlődhet kicsit”

- mondta el Győrffy Zoltán, a Portugieser du Monde ötletgazdája és versenyigazgatója.

Idén már nyolcadszor rendezik meg a nemzetközi fajtaversenyt, a rendezvény első napján, április 22-én nemzetközi zsűri előtt mérkőznek meg a benevezett borok.

„2022-ben szlovák, német, szlovén, osztrák, szerb, horvát és természetesen magyar borok alkotják a nemzetközi mezőnyt, közel száz bort neveztek a megmérettetésre, ez is jelzi az érdeklődést a fajta iránt és a bizalmat is Villány, mint házigazda fel” - vélekedik Kovács Boglárka Dóra, a verseny szervezését magára vállaló Tenkes Borvidékfejlesztő NKft. marketing vezetője.

Mint elmondta, a verseny nemzetközi jellegét erősíti, hogy a magyar zsűritagok mellé érkeznek szakértők Szlovéniából, Lengyelországból, Olaszországból és Ausztriából is.

A Portugieser du Monde kóstolófesztivált 2022. április 23-án, szombaton 15 órától 20 óráig rendezik meg a pécsi Magtár Látogatóközpontban. Itt adják át az idei legjobbaknak a megérdemelt díjakat, de ugyanitt mutatkozik be a Villányi RedY új évjárata és a közönség kedvére kóstolhat a nevezett és díjazott borokból, sőt minden résztvevő pincészet valami mást is megmutat kínálatából.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A szőlő nyári növényvédelme

A lisztharmat kórokozója a meleg nyári hónapokban tetemes károkat képes okozni, ilyenkor a betegség robbanásszerűen terjed, 25-28 °C-os hőmérsékleti optimum esetén a lappangási ideje (a fertőzéstől az első érzékelhető tünetek megjelenéséig tartó időszak) csak 5 nap. Nyáron a fertőzés következtében a levelek felszínén és fonákján lisztszerű bevonat keletkezik, amely később megbarnul.

Kezdhetők az őszi lemosópermetezések – növényvédelmi előrejelzés 39. hét

Érnek a gyümölcsök és a szőlő, így a betegségek elleni kémiai védekezésre már alig van lehetőség, pedig a több csapadék miatt erősen terjed néhány kórokozó. Az őszi lemosópermetezés 50%-os levélhullás elérésekor kezdhető. Ügyeljünk a poloskákra is, már keresik a telelőhelyet.

Sopron csak egy lépésnyire van

Egymás megismerését szolgálta a közelmúltban szervezett „határ menti” tanulmányút. A Soproni Borút Egyesület borászai, a borvidék szakmai szervezetei színes programmal várták a szakújságírókat.

A hétvégén rendezik meg a Tiszai Hal Napja - Sparhelt Fesztivált Szolnokon

Haltelepítés, horgász- illetve főzőverseny, hazai és nemzetközi halételek bemutatója és kóstolója, valamint több színpadi program várja a látogatókat a kilencedik Tiszai Hal Napja - Sparhelt Fesztiválon szeptember 24-én és 25-én Szolnokon, a Tisza partján, a gyaloghíd környékén és a Tiszai hajósok terén - olvasható a szervező Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft. közleményében.

Egyre erősebb a magyar borászati ágazat

Az országnak minden adottsága megfelelő ahhoz, hogy jó minőségű borokat állíthassunk elő a kiváló magyar szőlőfélékből - jelentette ki dr. Nobilis Márton az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Fritz Birtok ünnepélyes üzemavatóján, csütörtökön, Szekszárdon.

Biztatónak ígérkezik a hajtatás őszi fordulója

A kárpátaljai piacokon a tavalyi ár öt-hatszorosáért sikerült értékesíteni a salátának való uborkát, a paradicsomot szintén, így nem csoda, hogy a fóliás zöldségtermesztők közül aki él és mozog, az már nyár közepén megkezdte az őszi forduló munkálatait. Az ügyesebbek első tételei már augusztus végén, szeptember elején a fogyasztókhoz kerültek.

Félezer fajta füge termesztésével kísérleteznek a zalai Becsehelyen

Mintegy félezer fajta füge termesztésével kísérleteznek a Zala megyei Becsehelyen, ahol kedden csaknem félszáz fajta bírálatát végezték szakemberek és laikusok; azokat a változatokat keresték, amelyek kereskedelmi forgalomba vagy további feldolgozásra kerülhetnek.

A gyomszabályozás lehetőségei

A szőlőültetvények gyomirtása a hagyományos termesztésben sem egyszerű kérdés, még úgy sem, hogy általános a gyomirtó szerek használata. A fenntartható termesztésben nem megengedettek a kemikáliák, csak mechanikai módszerek vagy alternatív megoldások lehetségesek.

Több, jobb, nemzetközibb

A Magyar Díszfaiskolások Egyesülete és a Díszkertészek Szakmaközi Szervezete harmadik alkalommal rendezte meg a Hungarogreen szakkiállítást és konferenciát a Flora Hungaria nagybani virágpiacon. A dísznövénytermesztő és -kereskedő, parképítő és parkfenntartó, tájépítész, valamint a háttéripart képviselő szakembereknek szóló faiskolai seregszemle idén is a szakmai összefogás jövőbe mutató példája volt.

Szüret előtt kórokozóhelyzet van – növényvédelmi előrejelzés 38. hét

A jelenlegi időjárás elsősorban a betegségek terjedésének kedvez, a kártevők többsége már alig rajzik. A normalizálódóban lévő talajnedvesség-tartalom a gyomosodásnak is újra jó feltételeket teremtett.