Back to top

Virágtőzsde - Sikeres évet zártak

Kivételesen jó évet zárt a hollandiai Aalsmeerben található virágtőzsde, a Royal FloraHolland. Steven van Schilfgaarde vezérigazgató nyilatkozata szerint tavaly 5,6 milliárd euró volt a forgalmuk, 21%-kal haladta meg az előző évit.

Tavaly összesen 11,7 milliárd virág és élő növény cserélt gazdát a világ legnagyobb virágkereskedelmi központjában, 3%-kal több, mint 2020-ban. A Royal FloraHolland üzleti eredménye 15%-kal nőtt egy év alatt, elsősorban a magasabb eladási áraknak köszönhetően, így 6,5 millió eurós adózott eredménnyel zárta az évet, míg tavalyelőtt 5,8 milliós veszteséget könyvelt el.

Sajnos a 2021-es év jó adatait beárnyékolják a virágkertészeti ágazat jövőjével kapcsolatos aggodalmak, az ukrajnai helyzet, részben pedig a magas energiaárak, áll a Royal FloraHolland közleményében.

Csökkenő kereslet

A 2022-es remek évkezdet után február végén az ukrajnai helyzet miatt jelentősen visszaesett a kereslet a virágok és élő növények iránt. Az energiaárak már 2021 végén is magasak voltak, azonban február végétől történelmi magasságokba emelkedtek. Steven van Schilfgaarde vezérigazgató úgy fogalmazott, hogy a kereslet csökken, nagy a bizonytalanság a piacon, és a fogyasztók bizalma is megtorpant. A nélkülözhetetlennek tűnő energia-átállást nem lehet egyik napról a másikra megvalósítani, és súlyosbítja a helyzetet, hogy a jelenlegi magas költségek csak kevés lehetőséget hagynak a termelőknek a beruházásokra. A helyzet komolyságát érzékeltetve a tőzsde vezérigazgatója hangsúlyozta: a holland virágkertészeti ágazat nemzetközi pozíciója forog kockán. Kormányzati intézkedések nélkül maradandó károkat szenvedhet el az ágazat.

Visszatekintés

Visszatekintve 2021-re, Steven van Schil­f­gaarde kiemelte, hogy a virágok és élő növények iránti nemzetközi kereslet a koronavírus-járvány idején is élénk maradt, ez a fő magyarázata annak, hogy az árak is jól alakultak.

Kivételes év volt 2021 abból a szempontból is, hogy az első hat hónapjában élénk és heves viták folytak a tőzsdei szövetkezeten belül a stratégiai átalakulás végrehajtásának üteméről, a Floriday-rendszer (digitális kereskedelmi platform) működőképességéről, és a környezetvédelmi tanúsításokról.

A vezérigazgató szerint a szövetkezet történetében soha nem zajlott ennyi építő jellegű és fontos párbeszéd az érintettekkel, mint tavaly. Valóban más szövetkezet és társaság lett a Royal FloraHolland az elmúlt időszakban, mondta.

A virágtőzsde stratégiai átalakulása jó úton halad, így például a Floriday digitális kereskedési platform is. Ennek az a lényege, hogy a dísznövények kereskedelmét a fizikai piacról a digitális B2B felületre szeretnék irányítani a jövőben. A Floriday hosszú távon szavatolja, hogy továbbra is a világ legerősebb piacát működtessék. Az elképzelés megvalósításába minden eddiginél jobban bevonják a termelőket és vásárlóikat is, és inkább a személyre szabott megoldásokra törekednek, kevésbé a szabványosításra.

David van Mechelen pénzügyi igazgató szerint ugyanakkor a magas energiaárak és a gyorsan változó piaci viszonyok miatt, amelyek várhatóan hatással lesznek a szállítási mennyiségekre és a termékárakra, nem zárhatják ki, hogy idén veszteség fog keletkezni.

Komoly beruházások

Tavaly a Royal FloraHolland 68 millió eurót fordított beruházásra, 21,6%-kal többet, mint az előző évben. Nagyot léptek előre az alapfolyamatok hatékonyabbá tételében, és ezeket amennyire csak lehetséges, digitalizálták a jobb szolgáltatás és ügyfélélmény érdekében. Új logisztikai és raktározási folyamatokat vezettek be, megnyitották a Floradôme irodaházat (a Royal Flora holland irodaháza) Aalsmeerben, és elkezdték az Aals­meer East logisztikai központ fejlesztésének első lépéseit. Ráadásul ezekhez a tavaly megvalósult beruházásokhoz hitelt sem kellett felvenniük, és a banki adósságukat is szinte nullára csökkentették, foglalta össze az eredményeket a közlemény.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet/Royal FloraHolland
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/15 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Elkezdődött a parlagfű virágzása!

A parlagfű fejlődése még az elmúlt hetek szélsőségesen meleg és száraz időjárásának az ellenére is folytatódott A Tiszántúlon az elmúlt hónapokban az évtized aszálya alakult ki, a természetes lágyszárú vegetáció kiszáradt, a szántóföldi növények szenvednek, alig fejlődnek, de a parlagfű a kiváló szárazságtűrő képességének köszönhetően jól bírja.

Cserepes növények átültetése: érdemes figyelni a gyökér-levél arányra

A cserepes növények ideálisak a lakásban, vagy a teraszon, hiszen elég mobilak ahhoz, hogy oda helyezzük őket ahol díszítenénk velük, és arrább tegyük onnan, ahol épp útban vannak. Ám a cserép, mint élettér általában nem a legideálisabb a növények számára, hiszen gyökereik növekedése így korlátok közé szorul.

„Sült galamb” magyar fejlesztésű gasztroélmény

Szuvidált galambhús nagy mennyiségben és állandó minőségben: különleges termékkel találkozhatnak a magyar fogyasztók, és számos külföldi piacon is elérhető lehet a nemzetközi termékdíjjal elismert magyar fejlesztés. A gasztronómiai különlegesség ötletgazdáival, Nagy Maricával és Barabás Jánossal Halmos B. Ágnes beszélgetett, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.

A hobbiállat-tartókat is megviseli az árak növekedése

Egy állatjóléti alapítvány szerint egyre több ember szorul támogatásra, hogy tápot vehessen a kutyájának/macskájának, és egyre több házikedvenc kerül menhelyre a növekvő költségek miatt.

Palántanevelés tőzeg nélkül

A tavasz beköszöntével elkezdődtek a kerti munkák. A többszörös pandémiahullámok után élvezzük a Nap melegítő, gyógyító, fertőtlenítő erejét. A kertészek azonban aggódnak is a sok napsütés miatt.

Erősödik a KITE szerbiai integrációja

Június közepén felavatták az Újvidék melletti Csenejen a KITE d.o.o központját. Az avatáson részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Nedimovič Branislav szerb mezőgazdasági miniszter és Pásztor István, a Vajdasági Parlament elnöke is. A vendégeket Guba Sándor, a nádudvari KITE Zrt. elnöke és Szabó Levente vezérigazgató köszöntötték.

Félmillió élővirág, ezerhatszáz felvonuló az idei debreceni virágkarneválon

Az idén ismét a hagyományos formájában rendezik meg a debreceni virágkarnevált augusztus 20-án: a karneváli menetben félmillió élővirággal feldíszített tizenkét virágkocsit, és ezerhatszáz felvonulót láthat majd a közönség - jelentették be a szervezők a rendezvény beharangozó sajtótájékoztatóján a Nagyerdőben.

Újra lendületesen drágul a termőföld

A 2020-ban mért 1,672 millió forintról tavaly 1,787 millióra emelkedett az eladott termőföldek átlagos hektárára – írja keddi számában a Világgazdaság (VG) az OTP Termőföld Értéktérkép című kiadványának adatai alapján.

Folytatódik a szőlőár-csata?

Szüret előtt állva sokan kongatják meg újólag a vészharangot a várható szőlőárakra hivatkozva. Az elkeseredés kézzel tapintható, pedig az árak kapcsán még mély a csend. A gazdák borúlátóan fogalmazzák meg véleményüket a személyes beszélgetéseken, a közösségi médiában.