Back to top

Agrárinnovációkkal a bolygó jövőjéért

A mezőgazdaság felelős a világ károsanyag-kibocsátásának nagyjából ötödéért, ezért a klímaváltozás elleni harcban kulcsszerepet kaphatnak az agráriumban alkalmazott innovatív megoldások. A K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat célja idén is az, hogy olyan úttörő ötleteket támogasson, amelyek jelentős változást hozhatnak az ágazatban, és zöldebbé tehetik azt.

Az idei téma ezért a klímaváltozás elleni harc, a hallgatók pedig három kategóriában – PhD, mester- és alapképzés – jelentkezhetnek. A nyertesek a szakmai elismerés mellett összesen 3 millió forintos támogatást is kapnak, valamint a hallgatók pályamunkáját segítő oktatók is díjazásban részesülnek. A világ szén-dioxid-egyenértékének – azaz a szén-dioxidra átszámított károsanyag-kibocsátásnak – nagyjából ötöde köthető a mezőgazdasághoz a különböző jelentések alapján. Az Our World in Data (Világunk számokban) elemzése például a szennyezés 18 százalékát írja az ágazat számlájára 2020-as adatokat felhasználva.

A február 28-án publikált IPCC (International Panel on Climate Change, Éghajlatváltozási Kormányközi Testület) jelentés pedig minden korábbinál súlyosabb problémákat jelez előre.

A dokumentum szerint a lakosság közel fele, 3,3-3,6 milliárd ember élhet a klímaváltozásnak kiemelten kitett helyen. Emiatt most már a bolygó és a népesség szempontjából is központi kérdés, hogy fenntarthatóbbá tegyük az agráriumot: hogy nagyobb szerephez jussanak az újrahasznosítást és a kevesebb természeti erőforrás felhasználását célzó innovatív megoldások.

Illusztráció
Illusztráció

A környezet megóvása az utóbbi években került igazán a figyelem középpontjába. A K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat azonban már 2015 óta támogatja az ágazat fenntartható jövőjét segítő úttörő, innovatív megoldásokat, amelyek a műholdfelvételek, a GPS-technológia, a robotika és az internet alapú hőmérséklet-, nedvesség- és egyéb érzékelők széles skáláját alkalmazzák.

„Idén tovább bővítjük ösztöndíjpályázatunkat. A pályázat nyertesei a korábbiaknál is nagyobb segítséget kapnak kutatómunkájukhoz: a legjobbnak ítélt pályamunkát benyújtó hallgatók összesen 2,4 millió forint támogatást kapnak.

Emellett a legtöbb nyertes hallgató nevezését segítő oktató is elismerésben részesül” – mutatta be a pályázat idei különlegességeit Tresó István, a K&H Agrárüzletág fejlesztési főosztály vezetője.

Forrás: 
K&H Bank sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Magyar lovasok a vb felé félúton

Legutóbbi számunkban bemutatkozott a munkalovaglás mint sportág, és hazai képviselője, a Working Equitation Magyarország Egyesület. Bár fiatal a sportág és alig négyéves múlttal rendelkezik hazánkban, máris két versenyzőjének sikerült kiemelkedő teljesítményt nyújtva akkreditációt szereznie az idén júliusban rendezendő franciaországi világbajnokságra.

Írjon levelet Kittenberger Kálmánnak!

A Nimród Vadászújság 2022-ben első alkalommal írja ki a Sólyom-díjat, amely nevét a 110. évfolyamában járó lap neves publicistájáról, Kittenberger Kálmán levelezőtársáról, Láng Rudolfról kapta.

Cipő készül a kipréselt szőlőbogyóból

Egyre szaporodnak az újrahasznosított anyagból készült divattermékek is. A közelmúltban a vezető brazil ruházati áruházlánc szőlőlé, illetve bor készítésekor visszamaradt melléktermékből gyártott cipőkkel jelent meg a piacon.

Ki legyen 2023-ban az év madara?

Sok éve választunk év élőlényét több kategóriában. Az állatok közül általában az egyes rendszertani osztályok három fajára voksolhatunk. A versenyt meghirdető egyesületek és társaságok célja, hogy minél többen megismerjék ezeket a fajokat, képet kapjanak élőhelyükről, táplálkozásukról, ökológiában betöltött szerepükről, megtudják, hogy mit tehetnek a védelmükben.

Elkeltek a húsmarhák a NAV árverésén

35 millió forintért keltek el azok a húsmarhák, amelyekre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elektronikus árverésén lehetett június 24. és 28. között licitálni.

Csak a professzionális mezőgazdaságnak van jövője

Ahogy az erőszakos téeszesítés, úgy a termelőszövetkezetek rendszerváltás utáni erőltetett felszámolása is a hazai szakpolitika hibája volt. Hosszú távon csak a tőkeerős és szakmailag felvértezett gazdasági társaságok életképesek a magyar agráriumban – mondta Horváth Gábor, a társas agrárvállalkozásokat tömörítő MOSZ főtitkára, akivel az idén száz éves Szövetkezeti Világnap alkalmából beszélgettünk.

Nagy érdeklődés övezte a mezőgazdasági kisüzemek támogatására kiírt pályázatot

A Vidékfejlesztési Program meghirdetett felhívási közül az egyik legsikeresebbnek a 2022. május 31-én lezárult, adottságaik és ambícióik alapján fejlődőképes, kisméretű mezőgazdasági termelők jövedelemszerzését és gazdasági több lábon állását segítő, mezőgazdasági kisüzemek támogatására kiírt pályázati konstrukció bizonyult.

Egy fesztivál is lehet zöld

A környezettudatosság napjaink egyik kiemelt közéleti témája – kifejezetten az EFOTT célközönségét jelentő fiatalok életében –, így a fesztivál szervezői arra vállalkoztak, hogy a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) segítségével egy igazán zöld rendezvényt hoznak létre.

Felbecsülhetetlen a vizes élőhelyek természetvédelmi jelentősége

A 2014 óta tartó projektmegvalósítási időszakban a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság 9 kiemelt természetvédelmi fejlesztés megvalósítását kezdte el mintegy 7,7 milliárd forint támogatás felhasználásával, melyek eredményeként összesen több mint 5500 hektárnyi védett természeti terület értékmegőrzési feltételi javulnak - mondta az Agrárminisztérium természetügyért felelős államtitkára Tiszakürtön.

Széllel együtt, nem szemben

Új laboratórium létesült Magyarország legnagyobb kutatási célú szélcsatornájához. A szélcsatornával nemcsak a 70-80 km/h sebességű szél ereje tapasztalható meg, vagy egy repülőgép szárnyszegmens aerodinamikai tesztelése követhető nyomon. A Kármán Tódor Szélcsatorna Laboratóriumban a légköri áramlások hatásait egyaránt vizsgálják a természetes földfelszínre és az ember alkotta objektumokra.