Back to top

Badacsonyi borok zajos sikerei a New York Palotában

A világjárvány okozta egy év kényszerszünet után, folytatva az évek óta jól bevált hagyományt, április közepén csaknem félszáz kiállítóval és 160 válogatott borral ismét a patinás budapesti New York Palota Róma termébe költözött egy napra Magyarország egyik legkedveltebb borvidéke, a Badacsony.

Az immáron tizenegyedik alkalommal megtartott Badacsony New Yorkban esemény idei szlogenje az „Életre hívunk” volt, ami a tavaszt, a megújulást, az életkedvet és a derűt rejtette magában. Ez valóban igaz volt a rendezvényre is, aminek látogatottsága – az előzetes várakozásokat is túlszárnyalva – csúcsokat döntött, hiszen közel 500 jegyvásárló, valamint 400 szakmai- és sajtómunkatárs érdeklődött a kiváló badacsonyi vulkánikus borok és a borosgazdák iránt.

„Az összefogás, az egymás iránti tisztelet, az évek óta kitartó munka és a minőségbe vetett hit ismét megmutatta az esemény során, milyen páratlan értékek, adottságok, borok, színes és gazdag kínálat rejlik a Badacsonyi borvidéken. Nem csak a Borbély Családi Pincészet, hanem minden borvidéki szereplő számára is kiemelt fontosságú ez a rendezvény” – méltatta az eseményt a 2020. Év Bortermelője Borbély Tamás, aki már a kezdettől fogva kiállítóként, illetve szervezőként is részt vesz a borvidéki seregszemlén.

„Hatalmas érdeklődés övezte a rendezvényt, amelynek célja elhozni Badacsonyt egy napra a fővárosba, és megmutatni az érdeklődők számára mit tud összességében ez a páratlan szépségű és adottságú borvidék, valamint hol tart a vendéglátás és a borászkodás.

Ezzel is bízva abban, hogy felkeltjük minél több ember érdeklődését, hogy akár több napra is személyesen ellátogasson Badacsonyba.” – tette hozzá Dunai János, az a’Capella Szőlőbirtok tulajdonosa, a szervező bizottság tagja.

A pezsgéssel teli teremben a borok kóstolása és a borászokkal való jókedvű beszélgetések mellett a látogatók örömmel fogadták a badacsonyi nyaralás tervezéséhez szükséges információkat is, hiszen a borászatokon kívül szállás- és vendéglátóhelyek, valamint programhelyszínek képviselői is várták a vidék rajongóit. Ezzel is gazdag ízelítőt kapva a badacsonyi térség attrakcióiról, bortúráiról, és programkínálatáról. A Badacsony New Yorkban esemény – melyet a bemutatkozó borászatok és egyéb kiállítók maguk szervezik az őket tömörítő Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület- Tourinform Iroda segítségével – egyik célja a borvidéki összefogáson kívül, hogy kedvet csináljon Badacsony és környéke meglátogatásához.

Ezt már az év bármely napján megtehetik az érdeklődök, mivel számos program, minőségi szálláshelyek, vendéglátóhelyek várják őket nyitott ajtókkal, egész évben.

„Az egész napos teltház, a kiváló hangulat, és a szakma, valamint a nagyközönség részéről a komoly érdeklődés ösztönzően tud hatni, főleg egy olyan borászat számára, mint a miénk, aki első alkalommal vett részt az eseményen” – mondta Illés Anita, a 2020-ban alakult Illés Borászat tulajdonosa. Hasonlóan vélekedett a szintén első alkalommal a rendezvényen megjelenő Sellyei Gábor, a Sellyei Család Kézműves Borászat tulajdonosa, aki hozzátette, hogy megtisztelő volt számukra az a nyitottság és kíváncsiság, amit a közönség tanúsított a borászatuk iránt. Mint mondta:

„Öröm volt ilyen értő borkedvelő közönségnek mesélni a munkánkról. Ilyen nagy érdeklődést eddig egyetlen egy olyan boros eseményen sem tapasztaltunk, ahol eddig kiállítóként vettünk részt.”

A New York Palota Róma termében borkóstolás közben a badacsonyi életérzést garantálta az óriás kivetítőkön folyamatosan futó borvidéki fotókból készült összeállítás. Folytatva az eddigi hagyományokat, természetesen most sem maradtak el a kóstolót kísérő szakmai programok. Ezúttal a jelentkezők Dr. Csizmadia András bor és ételpárosait, illetve Dr. Mészáros Gabriella által kiválasztott badacsonyi érlelt borokat ismerhették meg a mesterkurzusokon.

„A borvidék borai étellel való párosítása univerzális lehetőségeket biztosítanak, és ezt a mesterkurzusomra összeválogatott tételei is bebizonyították. A borok egyre szebbek, az Olaszrizlingből egészen elképesztő minőségű borok születnek, akárcsak a Kéknyelűből és a Zeus szőlőfajtákból, de a nemzetközi fajtákból, mint például a Sauvignon blanc, is találni kiválókat” – méltatta a badacsonyi borok fejlődését és nagyszerűségét Dr. Csizmadia András.

Badacsony ezzel a sikeres rendezvénnyel is öregbítette hírnevét, ismét megmutatva, ha igazán karakteres, minerális fehérborokra vágyik az utazó, mindenképpen megéri felkeresni a borvidéket és személyesen is megtapasztalni ennek szépségét.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elindult a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

A korábbi évekhez hasonlóan idén is megkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor. Az ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a kormányhivatalok szakemberei végzik. A nyári időjárási viszonyokra tekintettel valamennyi ellenőrzés alkalmával fokozott figyelmet fordítanak a hűtési lánc fenntartásának és dokumentálásának vizsgálatára.

Lehetőségek a paradicsomhajtatásban

Nagy sikerrel rendezte meg a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az első Magyar Paradicsom Napját Mórahalmon. Több mint 200 érdeklődő kísérte figyelemmel a paradicsomhajtatókat érintő témákról szóló előadásokat, kereste fel a 33 kiállítót, és a rendezvény kiváló alkalom volt a szakmai kapcsolatok ápolására, a tapasztalatok megosztására, véleménycserére is.

Országos Borverseny: a magyar borok rangadója

Az érzékszervi minősítésnek több szintjét különböztetjük meg: a kötelező hatósági minősítésen túl kiemelt szerepe van borversenyeknek, a kereskedelmi minősítéseknek, minőségbiztosítási intézményeknek, valamint szakmai kiadványok által felkért bizottságok, vagy szakértők pontozásán alapuló minősítési eredményeinek. Összességében valamennyi minősítés a fogyasztó tájékoztatására hivatott.

Folytatódik a szőlőár-csata?

Szüret előtt állva sokan kongatják meg újólag a vészharangot a várható szőlőárakra hivatkozva. Az elkeseredés kézzel tapintható, pedig az árak kapcsán még mély a csend. A gazdák borúlátóan fogalmazzák meg véleményüket a személyes beszélgetéseken, a közösségi médiában.

Megújult az Erdélyi és Partiumi Borverseny

Ma már nem kérdés, hogy a Kárpát-medence szőlő- és borkultúrája egységes egész. Ugyan évtizedeken keresztül el volt vágva egymástól a szakma, s ennek köszönhetően a fejlődés is másféle irányt vett, de az évszázados hagyományok, a közös múlt letagadhatatlan. Régóta hangoztatjuk, megérett a változásra, megújulásra az Erdélyi Borverseny, hogy még jobban fel lehessen zárkóztatni az erdélyi borászokat.

Balatoni fotók a füredi Gyetvai-Villában: Pályi Zsófia kiállítása

A Balatontól pár percre található, impozánsan felújított balatonfüredi Villa Gyetvai borászatként és egyben művészeti kiállítótérként is funkcionál. Az idei nyáron a szívükhöz közel álló téma került a villa falaira, egy nemzetközileg is elismert fotósorozat a Balatonról, amely egészen augusztus 10-ig megtekinthető.

Múzeumok éjszakája - Az állatok lesznek a középpontban a Hadtörténeti múzeumban

Az állatok lesznek a középpontban a Hadtörténeti Intézet és Múzeum szombatra, a Múzeumok éjszakájára meghirdetett Állati éjszaka - lovak és kutyák a haderő szolgálatában című programsorozatában.

Kástélyos bor, vagy siller?

A név nem egy szőlőfajtára utal, siller szőlő nem létezik. A siller egy színtartomány - a rozénál sötétebb, a vörösbornál halványabb. Hazánkban hívják sillernek, kástélyos bornak, vagy német nyelvterületen fuxlinak (utalva a rőt rókaszínre).

Megsemmisítő csapás érte a feléledő ukrán borászatot

A volt Szovjetunióban a földdel tették egyenlővé az ukrajnai szőlőültetvényeket. Miután független lett, Ukrajnában újra fölépült a szőlő-bor ágazat, és ezt a fejlődést vetette vissza a háború, a közvetlen káron túl a szállítások megtorpanása miatt is. A Fekete-tenger környéki ültetvények szenvedtek kárt, a magyar és román határhoz közeli szőlőterületeket nem érte találat.

Ecetes, sós, kovászos… fürtös uborka termesztése

A fürtös uborka és a belőle készített savanyúságok egyaránt hozzátartoznak étrendünkhöz. A fürtös uborka nyári piaci árai egyre magasabbak, emellett a frissesség, valamint a könnyebb ter­mesztése indokolja azt, hogy érdemes lehet saját uborkát nevelni.