Back to top

Badacsonyi borok zajos sikerei a New York Palotában

A világjárvány okozta egy év kényszerszünet után, folytatva az évek óta jól bevált hagyományt, április közepén csaknem félszáz kiállítóval és 160 válogatott borral ismét a patinás budapesti New York Palota Róma termébe költözött egy napra Magyarország egyik legkedveltebb borvidéke, a Badacsony.

Az immáron tizenegyedik alkalommal megtartott Badacsony New Yorkban esemény idei szlogenje az „Életre hívunk” volt, ami a tavaszt, a megújulást, az életkedvet és a derűt rejtette magában. Ez valóban igaz volt a rendezvényre is, aminek látogatottsága – az előzetes várakozásokat is túlszárnyalva – csúcsokat döntött, hiszen közel 500 jegyvásárló, valamint 400 szakmai- és sajtómunkatárs érdeklődött a kiváló badacsonyi vulkánikus borok és a borosgazdák iránt.

„Az összefogás, az egymás iránti tisztelet, az évek óta kitartó munka és a minőségbe vetett hit ismét megmutatta az esemény során, milyen páratlan értékek, adottságok, borok, színes és gazdag kínálat rejlik a Badacsonyi borvidéken. Nem csak a Borbély Családi Pincészet, hanem minden borvidéki szereplő számára is kiemelt fontosságú ez a rendezvény” – méltatta az eseményt a 2020. Év Bortermelője Borbély Tamás, aki már a kezdettől fogva kiállítóként, illetve szervezőként is részt vesz a borvidéki seregszemlén.

„Hatalmas érdeklődés övezte a rendezvényt, amelynek célja elhozni Badacsonyt egy napra a fővárosba, és megmutatni az érdeklődők számára mit tud összességében ez a páratlan szépségű és adottságú borvidék, valamint hol tart a vendéglátás és a borászkodás.

Ezzel is bízva abban, hogy felkeltjük minél több ember érdeklődését, hogy akár több napra is személyesen ellátogasson Badacsonyba.” – tette hozzá Dunai János, az a’Capella Szőlőbirtok tulajdonosa, a szervező bizottság tagja.

A pezsgéssel teli teremben a borok kóstolása és a borászokkal való jókedvű beszélgetések mellett a látogatók örömmel fogadták a badacsonyi nyaralás tervezéséhez szükséges információkat is, hiszen a borászatokon kívül szállás- és vendéglátóhelyek, valamint programhelyszínek képviselői is várták a vidék rajongóit. Ezzel is gazdag ízelítőt kapva a badacsonyi térség attrakcióiról, bortúráiról, és programkínálatáról. A Badacsony New Yorkban esemény – melyet a bemutatkozó borászatok és egyéb kiállítók maguk szervezik az őket tömörítő Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület- Tourinform Iroda segítségével – egyik célja a borvidéki összefogáson kívül, hogy kedvet csináljon Badacsony és környéke meglátogatásához.

Ezt már az év bármely napján megtehetik az érdeklődök, mivel számos program, minőségi szálláshelyek, vendéglátóhelyek várják őket nyitott ajtókkal, egész évben.

„Az egész napos teltház, a kiváló hangulat, és a szakma, valamint a nagyközönség részéről a komoly érdeklődés ösztönzően tud hatni, főleg egy olyan borászat számára, mint a miénk, aki első alkalommal vett részt az eseményen” – mondta Illés Anita, a 2020-ban alakult Illés Borászat tulajdonosa. Hasonlóan vélekedett a szintén első alkalommal a rendezvényen megjelenő Sellyei Gábor, a Sellyei Család Kézműves Borászat tulajdonosa, aki hozzátette, hogy megtisztelő volt számukra az a nyitottság és kíváncsiság, amit a közönség tanúsított a borászatuk iránt. Mint mondta:

„Öröm volt ilyen értő borkedvelő közönségnek mesélni a munkánkról. Ilyen nagy érdeklődést eddig egyetlen egy olyan boros eseményen sem tapasztaltunk, ahol eddig kiállítóként vettünk részt.”

A New York Palota Róma termében borkóstolás közben a badacsonyi életérzést garantálta az óriás kivetítőkön folyamatosan futó borvidéki fotókból készült összeállítás. Folytatva az eddigi hagyományokat, természetesen most sem maradtak el a kóstolót kísérő szakmai programok. Ezúttal a jelentkezők Dr. Csizmadia András bor és ételpárosait, illetve Dr. Mészáros Gabriella által kiválasztott badacsonyi érlelt borokat ismerhették meg a mesterkurzusokon.

„A borvidék borai étellel való párosítása univerzális lehetőségeket biztosítanak, és ezt a mesterkurzusomra összeválogatott tételei is bebizonyították. A borok egyre szebbek, az Olaszrizlingből egészen elképesztő minőségű borok születnek, akárcsak a Kéknyelűből és a Zeus szőlőfajtákból, de a nemzetközi fajtákból, mint például a Sauvignon blanc, is találni kiválókat” – méltatta a badacsonyi borok fejlődését és nagyszerűségét Dr. Csizmadia András.

Badacsony ezzel a sikeres rendezvénnyel is öregbítette hírnevét, ismét megmutatva, ha igazán karakteres, minerális fehérborokra vágyik az utazó, mindenképpen megéri felkeresni a borvidéket és személyesen is megtapasztalni ennek szépségét.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Villány nem áll meg – tanulmányút Günzer Tamás Pincészetében

Günzer Tamás meghívására a Magyar Sommelier Szövetség a Magyar Borszakírók Körének tagjaival szakmai látogatást tett Villányban. Tamás állattenyésztő mérnökként 12 éven keresztül vezette Borjádon a szarvasmarha telepet, de Villányban akkora a nyomás, ott – ahogyan mondja - mindenkiből borász lesz. A szakember 2002-ben kötelezte el magát végleg a szőlő és a bor mellett, az eredmények őt igazolták.

Jó hír a Kéknyelű szerelmeseinek: az év legnagyobb kóstolója Badacsonyban

A Badacsony Szőlőhegyért Egyesület, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet Badacsonyi Kutató Állomása, valamint a Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrend szervezésében idén június 3-án, harminckettő, Kéknyelűt termelő badacsonyi borászat részvételével, kulturális programokkal, zenével, kiváló borokkal és ízletes fogásokkal az év legnagyobb Kéknyelű kóstolójára várják a Badacsonyba érkezőket.

„A hegyközség maga a termelő”

Erős vezetést ígért Frittmann János, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke, akit a május 30-i tisztújításon választottak a szakmai szervezet első emberévé.

A Velencei-tónál indul a tízéves Magyar Tavak Fesztiválja

Június 30-án indul a tízéves Magyar Tavak Fesztiválja, amely a többi közt operagálával, koncertekkel, csónakos és kerékpáros túrával, családi nappal, főzőversennyel várja az érdeklődőket a Velencei-tónál, majd Tiszafüreden és a Balatonnál - közölték a szervezők az MTI-vel.

Káliumban gazdag gyümölcslevek

A szívbetegségek kockázata számottevően mérsékelhető bizonyos gyümölcslevek fogyasztásával, legalábbis ez derül ki a Harvard School of Public Health intézet egyik kutatásából.

A Dunakanyar legszebb borai - újjáéledő hagyományok

Jól tudjuk, Magyarország szinte egy nagy, egybefüggő borvidék. Ráadásul olyan kiváló adottságokkal, amelyet a franciák is megsüvegelnének. Elfeledett területekkel, melyek jellemzően a filoxéra vészt követően tűntek el, s nem volt aki jó másfél évszázadon át újjáélessze.

Tíz napon át várják a látogatókat Veszprémben a Rozé, Rizling, Jazz Napok programjai

Tíz napon át várja a látogatókat ingyenes programjaival a 13. Rozé, Rizling és Jazz Napok július első felében Veszprémben. A blues, a jazz és a funkzene mellett környékbeli borászatok kínálják italaikat - közölte az MTI-vel a fesztiváligazgató.

Megújuló konferencia borászoknak Egerben

Eger Wine Meetup néven újul meg a húszéves múlttal rendelkező szőlészeti és borászati konferencia Egerben. Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem szakmai programja két napon át tart június 16-17-én, és felöleli a fenntarthatóság, a birtoképítés, a klímaváltozás és a terroir témaköreit.

Kabáról indult hazai térhódítása

A chilipaprika érdekes helyet foglal el a kultúrnövények között. Zöldségként termesztik, de élvezeti termékként, fűszerként fogyasztják. A gyógyhatással is rendelkező bogyót egyre többen kedvelik hazánkban is, és gyorsan terjedő népszerűségéhez jelentősen hozzájárult a Chili Hungária Manufaktúra.

Borfesztiválozunk – a borászok és a fesztiválozók

Május elején kitör a fesztiváli láz, ami eltart októberig. Fél éven keresztül zajlik ez a színes forgatag, amelyben minden hazai borász megtalálhatja önkifejezésének lehetőségeit. A szervezők Erdőbényétől Sopronig sokat áldoznak arra, hogy a kiváló borokon kívül jó program, mindenekelőtt viszonylag színvonalas zene és a bóvlitól a minőségi egyediségig ívelő kézműves vásár színesítse a programot.