0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Badacsonyi borok zajos sikerei a New York Palotában

A világjárvány okozta egy év kényszerszünet után, folytatva az évek óta jól bevált hagyományt, április közepén csaknem félszáz kiállítóval és 160 válogatott borral ismét a patinás budapesti New York Palota Róma termébe költözött egy napra Magyarország egyik legkedveltebb borvidéke, a Badacsony.

Az immáron tizenegyedik alkalommal megtartott Badacsony New Yorkban esemény idei szlogenje az „Életre hívunk” volt, ami a tavaszt, a megújulást, az életkedvet és a derűt rejtette magában. Ez valóban igaz volt a rendezvényre is, aminek látogatottsága – az előzetes várakozásokat is túlszárnyalva – csúcsokat döntött, hiszen közel 500 jegyvásárló, valamint 400 szakmai- és sajtómunkatárs érdeklődött a kiváló badacsonyi vulkánikus borok és a borosgazdák iránt.

„Az összefogás, az egymás iránti tisztelet, az évek óta kitartó munka és a minőségbe vetett hit ismét megmutatta az esemény során, milyen páratlan értékek, adottságok, borok, színes és gazdag kínálat rejlik a Badacsonyi borvidéken. Nem csak a Borbély Családi Pincészet, hanem minden borvidéki szereplő számára is kiemelt fontosságú ez a rendezvény” – méltatta az eseményt a 2020. Év Bortermelője Borbély Tamás, aki már a kezdettől fogva kiállítóként, illetve szervezőként is részt vesz a borvidéki seregszemlén.

„Hatalmas érdeklődés övezte a rendezvényt, amelynek célja elhozni Badacsonyt egy napra a fővárosba, és megmutatni az érdeklődők számára mit tud összességében ez a páratlan szépségű és adottságú borvidék, valamint hol tart a vendéglátás és a borászkodás.

Ezzel is bízva abban, hogy felkeltjük minél több ember érdeklődését, hogy akár több napra is személyesen ellátogasson Badacsonyba.” – tette hozzá Dunai János, az a’Capella Szőlőbirtok tulajdonosa, a szervező bizottság tagja.

A pezsgéssel teli teremben a borok kóstolása és a borászokkal való jókedvű beszélgetések mellett a látogatók örömmel fogadták a badacsonyi nyaralás tervezéséhez szükséges információkat is, hiszen a borászatokon kívül szállás- és vendéglátóhelyek, valamint programhelyszínek képviselői is várták a vidék rajongóit. Ezzel is gazdag ízelítőt kapva a badacsonyi térség attrakcióiról, bortúráiról, és programkínálatáról. A Badacsony New Yorkban esemény – melyet a bemutatkozó borászatok és egyéb kiállítók maguk szervezik az őket tömörítő Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület- Tourinform Iroda segítségével – egyik célja a borvidéki összefogáson kívül, hogy kedvet csináljon Badacsony és környéke meglátogatásához.

Ezt már az év bármely napján megtehetik az érdeklődök, mivel számos program, minőségi szálláshelyek, vendéglátóhelyek várják őket nyitott ajtókkal, egész évben.

„Az egész napos teltház, a kiváló hangulat, és a szakma, valamint a nagyközönség részéről a komoly érdeklődés ösztönzően tud hatni, főleg egy olyan borászat számára, mint a miénk, aki első alkalommal vett részt az eseményen” – mondta Illés Anita, a 2020-ban alakult Illés Borászat tulajdonosa. Hasonlóan vélekedett a szintén első alkalommal a rendezvényen megjelenő Sellyei Gábor, a Sellyei Család Kézműves Borászat tulajdonosa, aki hozzátette, hogy megtisztelő volt számukra az a nyitottság és kíváncsiság, amit a közönség tanúsított a borászatuk iránt. Mint mondta:

„Öröm volt ilyen értő borkedvelő közönségnek mesélni a munkánkról. Ilyen nagy érdeklődést eddig egyetlen egy olyan boros eseményen sem tapasztaltunk, ahol eddig kiállítóként vettünk részt.”

A New York Palota Róma termében borkóstolás közben a badacsonyi életérzést garantálta az óriás kivetítőkön folyamatosan futó borvidéki fotókból készült összeállítás. Folytatva az eddigi hagyományokat, természetesen most sem maradtak el a kóstolót kísérő szakmai programok. Ezúttal a jelentkezők Dr. Csizmadia András bor és ételpárosait, illetve Dr. Mészáros Gabriella által kiválasztott badacsonyi érlelt borokat ismerhették meg a mesterkurzusokon.

„A borvidék borai étellel való párosítása univerzális lehetőségeket biztosítanak, és ezt a mesterkurzusomra összeválogatott tételei is bebizonyították. A borok egyre szebbek, az Olaszrizlingből egészen elképesztő minőségű borok születnek, akárcsak a Kéknyelűből és a Zeus szőlőfajtákból, de a nemzetközi fajtákból, mint például a Sauvignon blanc, is találni kiválókat” – méltatta a badacsonyi borok fejlődését és nagyszerűségét Dr. Csizmadia András.

Badacsony ezzel a sikeres rendezvénnyel is öregbítette hírnevét, ismét megmutatva, ha igazán karakteres, minerális fehérborokra vágyik az utazó, mindenképpen megéri felkeresni a borvidéket és személyesen is megtapasztalni ennek szépségét.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu