Back to top

A BASF mezőgazdasági innovációi az élelmiszer-biztonság, az éghajlat és a környezet javát szolgálják

A BASF közzéteszi tízéves terveit azokra a mezőgazdasági innovációkra vonatkozóan, amelyek a jövő generációk élelmiszer-biztonságát segítik elő, miközben minimalizálják a földművelés éghajlatra és környezetre gyakorolt hatását.

Illusztráció
Illusztráció
A vállalat a mezőgazdasági eredmények javítására összpontosít az olyan főbb kultúrák esetében, mint például a búza, repce, szója, kukorica, gyapot, rizs, valamint a gyümölcsök és zöldségek. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) becslései szerint ezek a növénykultúrák a világ művelés alatt álló területeinek több mint 50%-át teszik ki, ezért az ilyen nagymértékben alkalmazott innovációk még termelékenyebbé és fenntarthatóbbá tehetik a mezőgazdaságot. Ezeken a főbb növénykultúrákon belül a BASF folytatja az innovációt a vetőmagok és fajtajellegek, a vetőmagkezelés, a biológiai és kémiai növényvédelem, valamint a digitális mezőgazdasági megoldások terén, és a következő 10 évben minden üzletágban jelentős projekteket fog indítani.

Kiemelkedően magas értéket képviselnek az érkező innnovációk: potenciális eladási csúcsuk várhatóan meghaladja a 7,5 milliárd eurót.

A BASF termékeinek és megoldásainak társadalmi jelentősége egyre nő, mivel a vállalat szisztematikusan beépíti a fenntarthatósági kritériumokat mezőgazdasági kutatásaiba. A BASF 2021-ben 900 millió eurót költött kutatás-fejlesztésre a Mezőgazdasági megoldások divízióban. Ez körülbelül a szegmens értékesítéseinek 11%-át jelenti. A BASF 2022-ben is magas szinten folytatja a mezőgazdasági innovációk kutatás-fejlesztés területére irányuló befektetéseit.

A vállalat a kulcsfontosságú régiók kiválasztott növénytermesztési rendszereire összpontosítva termékei, technológiái és szolgáltatásai segítségével segíti a gazdálkodókat abban, hogy a kihívást jelentő környezeti feltételek mellett is optimálisan termeszthessék terményeiket. „A mezőgazdasági innováció elengedhetetlen a fenntartható élelmiszer-termeléshez az éghajlatváltozás közepette. Meg kell találnunk a megfelelő egyensúlyt a jobb terméshozam érdekében.

Olyan terméshozamot kell elérnünk, amely megfelel a jövő nemzedékei igényeinek, minimális hatást gyakorol a környezetre, és segíti a gazdálkodók megélhetését”

– mondta Dr. Livio Tedeschi, a BASF Mezőgazdasági Megoldások divízió elnöke. „Innovációink egyaránt lehetővé teszik a termelékenyebb és fenntarthatóbb gazdálkodást – ezek az Egyesült Nemzetek Szervezete által meghatározott fenntartható fejlődési célokban is szereplő kulcsfontosságú mozgatórugók. A BASF Mezőgazdasági Megoldások divíziójánál ezt prioritásként kezeljük, és világos és mérhető célok mellett köteleztük el magunkat a fenntartható mezőgazdaság 2030-ig történő fellendítése érdekében.”

Illusztráció
Illusztráció

„Az elmúlt évtizedben olyan széles körű portfóliót alakítottunk ki, amely a mezőgazdaság fenntarthatóbb jövőjéhez szükséges összes technológiát kiaknázza” – mondta Dr. Peter Eckes K+F és Engedélyezési elnök. „Megbízható és hitelt érdemlő innovációs partnerként a mezőgazdasági megoldásokra irányuló kutatásaink olyan hosszú távú stratégiát tükröznek, amely stabilitást biztosít a gazdálkodóknak a változó világban, és lehetővé teszi számukra, hogy növeljék a hozamot, illetve csökkentsék a gazdálkodás természeti erőforrásokra gyakorolt hatását.”

A biológiai sokféleség megőrzése az Ideltis™ hibrid búza, a növényvédelem és a digitális eszközök kombinálásával Európában

A világ növekvő népessége igényeinek kielégítése érdekében a búzatermesztőknek a következő 20 évben évente 1,7%-kal kell növelniük terméshozamukat.

A BASF ehhez a mezőgazdasági eredményeket és a fenntarthatóságot optimalizáló kombinációk kutatásával járul hozzá.

Az Ideltis™ hibrid búza az évtized második felében kerül forgalomba. Ezt a xarvio® Digitális Mezőgazdasági Megoldások támogatja majd optimalizált vetési ajánlásokkal, valamint zónaspecifikus szántóföldi adatelemzés és fenntartható növényvédelmi innovációk, például a Revysol® gombaölő szer, az Axalion™ rovarölő szer és a Luximo® gyomirtó szer pontos alkalmazása révén. A Revysol® hozzájárul a termésmennyiség növeléséhez, támogatva a gazdát abban, hogy ugyanakkora termésszintet érjen el 4%-kal kisebb területen. Továbbá a Revysol® összetételében bevezetett újításoknak köszönhetően a gazdálkodók csökkenteni tudják a kijuttatott gombaölő szerek mennyiségét, tovább mérsékelve ezzel a CO2-kibocsátást.

„A búzatermés környezetbarát gyakorlatok alkalmazásával történő növelése elengedhetetlen a megfizethető élelmiszerek biztosításához, a biológiai sokféleség csökkenésének visszafordításához és a párizsi klímamegállapodásban foglalt, globális felmelegedés korlátozására vonatkozó cél eléréséhez”

– mondta Gustavo Palerosi Carneiro, a BASF Mezőgazdasági Megoldások divíziójának Európáért, a Közel-Keletért, Afrikáért és a FÁK-országokért felelős vezető alelnöke. „Ez a célunk az európai búzatermesztés holisztikus megközelítésével.” Patrice Sainsard franciaországi búzatermesztő is számít ezekre az összekapcsolt innovációkra a búza terméshozamának javítása érdekében: „Az utóbbi években egyre nehezebb időjárási körülményekkel szembesülök. Kihívást jelent tisztességes terméshozamot elérni, míg a növekvő népesség táplálkozási igényeinek kielégítéséhez nagyobb és stabilabb búzahozamokra van szükségünk. Az európai zöld megállapodással bevezetett új ráfordítási korlátozások mellett alapvetően kevesebbel kell többet elérnünk.”

Illusztráció
Illusztráció

A helyi, beltéri élelmiszer-termelés támogatása a zöldségvetőmagok és a biológiai növényvédelem területén bevezetett innovációkkal

A BASF célja, hogy optimalizálja a vetőmagok nemesítését és a növényvédelmet az üvegházi termesztéshez. A vállalat zöldségvetőmag előlállító Nunhems üzletága 2021-ben egy új, korszerű üvegházat nyitott meg a zöldségvetőmag-fajták nemesítéséhez. Ezek a fejlett beltéri termesztési technológiák hatékonyabban használják fel a vizet és további ráfordításokat takarítanak meg, mindezek mellet pedig a BASF kifejezetten ilyen körülményekre nemesített zöldségvetőmag-fajtáival jól társíthatóak.

A vállalat ilyen üvegházakat alkalmaz, hogy megalapozó kutatásokat végezzen az olyan gyümölcs- és zöldségnövények, mint a paradicsom, az uborka, a paprika és a saláta egész évben történő hatékony termesztéséhez és betakarításához.

„A beltéri élelmiszer-termelés egyre fontosabbá válik az egész világon. Felkészültünk a várható igényekre, és olyan nemesítési megoldásokat fejlesztünk, melyek eredményesek lehetnek ezen körülmények között is, miközben a társadalom számára fenntarthatósági előnyöket, a fogyasztók számára pedig ízletes, egészséges élelmiszereket biztosítanak” – mondta Vicente Navarro, a BASF zöldségvetőmag-üzletágának vezető alelnöke. A zöldségvetőmag-innovációk partnereiként a BASF BioSolutions – mint például a Velifer® BioInsecticide és a Serifel® BioFungicide – megoldásait az üvegházi körülmények között nyújtott kiváló teljesítményre optimalizáltuk, és az elkövetkező években világszerte, többek között az EU-ban, Kínában és Latin-Amerikában is folytatjuk bevezetésüket. José Filipe Ruiz Chavez gazdálkodó, aki Mexikóban termeszt üvegházakban paradicsomot és paprikát, így nyilatkozott:

„A Serifel termékkel szerzett tapasztalataink nagyon jók voltak, mert csökkentette a lisztharmat előfordulását, és védelmet nyújtott ellene.

Erőteljes és egészségesebb növényeket, tisztább és organikusabb termést eredményezett.”

Forrás: 
BASF Hungária Kft.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Cipő készül a kipréselt szőlőbogyóból

Egyre szaporodnak az újrahasznosított anyagból készült divattermékek is. A közelmúltban a vezető brazil ruházati áruházlánc szőlőlé, illetve bor készítésekor visszamaradt melléktermékből gyártott cipőkkel jelent meg a piacon.

Indul a hazai dinnyeszezon a diszkontláncoknál

Megkezdődik a magyar dinnyék árusítása a Lidl és az Aldi üzleteiben - tájékoztatták a diszkontláncok az MTI-t. A Lidl Magyarország azt közölte, hogy raktárai szerdától kizárólag magyar beszállítóktól érkező magyar görögdinnyét vesznek át. Az Aldi Magyarország július 1-jétől csak magyar termelőktől érkező dinnyét vesz át biatorbágyi raktárában

A diófogyasztás elősegítheti a bélrendszer és a szív egészségét

A dió nem csak egy finom nassolnivaló, hanem a kutatók szerint a bélrendszerünknek kedvező baktériumoknak is jót tesz, hozzátéve, hogy ezek a "jó" baktériumok a szív egészséges működését is segítik.

Széllel együtt, nem szemben

Új laboratórium létesült Magyarország legnagyobb kutatási célú szélcsatornájához. A szélcsatornával nemcsak a 70-80 km/h sebességű szél ereje tapasztalható meg, vagy egy repülőgép szárnyszegmens aerodinamikai tesztelése követhető nyomon. A Kármán Tódor Szélcsatorna Laboratóriumban a légköri áramlások hatásait egyaránt vizsgálják a természetes földfelszínre és az ember alkotta objektumokra.

Egyre többfelé tapasztalható nagyfokú aszály

Az ország nagy részén rendkívül száraz időjárás gyorsította fel a gabonák és a repce érését, és a nyári növények is nagyon megsínylik a júniusi aszályt és a forróságot. Sajnos az előttünk álló napokban is csak elszórtan lehet záporokra, zivatarokra számítani. Számottevő visszaesés a hőmérsékletben csak a jövő hét közepén valószínű, akkor kissé növekszik a záporok esélye is.

Drónok a szőlőültetvényben

A MyActionCam Kft. és a Magyar Mezőgazdaság Kft. közös rendezvénysorozatot indított, amelynek célja, hogy közelebb hozza az új technológiát a felhasználókhoz. A roadshow harmadik állomásán - szántóföld és gyümölcsültetvény után- most egy szőlőültetvény felett repkedtek a drónok.

Csúcsgenetika a nyúltenyésztésben

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Hycole Kft. Ezzel egy nemzetközi színvonalú közös munka kezdődött el a Kaposvári Campus kutatói és a nyúltenyésztő vállalkozás szakemberei között, eredményeik pedig rövid időn belül termékre, forintra válthatóak lesznek.

A MATE tananyaga lépést tart a digitális kihívásokkal

Egy nemzetközi projektnek köszönhetőn új, a digitális agrárium és élelmiszeripar kihívásaira reagáló mesterképzés indulhat el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen. A tavaly indított program keretében már megtörtént az oktatók képzése. A tananyagok is készültek, többek között a precíziós mezőgazdaság, a robotika, a drónok, valamint az okos megoldások és innovációk témájában.

A KITE őszibúzafajta-választéka

A hagyományoknak megfelelően legszebb állapotukban igyekezett bemutatni a kalászos gabonákat – köztük az őszi búzákat – a KITE. Nádudvaron május közepén, Dalmandon május végén tartotta a bemutatót az integrátor, az általa ajánlott nagy termőképességű fajtákat mutatták be.

Háromszáz kaptár elpusztítását rendelték el a hatóságok

Az ausztráliai Új-Dél-Wales területén három különböző birtokon találtak a varroa atkával fertőzött méhcsaládokat, mely korábban nem volt jelen a kontinensen. A hatóságok a védő- és megfigyelési zónák kijelölése mellett 300 kaptár elpusztítását rendelték el.