Back to top

„Demofarm” programmal nyitja meg első évét a Kukorica Kör Egyesület

Hazai nagyvállalatok támogatásával alakult meg tavaly, és került bejegyzésre az idei évben a Kukorica Kör Egyesület, melyet az alapítók a hazai kukoricatermesztők érdekében, edukáció és érdekképviselet céljából hoztak létre.

A nonprofit vállalkozás egy éves előkészítés után indítja útnak szakmai programját, melyről Dr. Körösi Katalinnal, az Egyesület szakmai vezetőjével és Daoda Zoltánnal, az Egyesület ügyvezetőjével beszélgettünk.

Fotó: Kukorica Kör Egyesület

Nehéz év áll mindenki mögött, nem kímélték a nehézségek az alapítást sem.

D.Z.: Valóban kicsit hosszabb ideig tartott a bejegyzése az Egyesületnek, mint amire számítottunk, de egyáltalán nem bánkódtunk, hiszen így volt időnk átgondoltan megtervezni a szervezet munkáját, részletesen kidolgozni szakmai programunkat.

A bejegyzés örömét pedig együtt ünnepelhettük az alapító tagokkal, hiszen egy szakmai kiállításon épp együtt voltunk, amikor a bejegyzés hírét megérkezett a hatóságoktól

Milyen tervekkel indítjátok útjára a Kukorica Kört?

K.K.: Egyesületünk alapító tagjai az agrárium szakmailag kiemelkedő képviselői, ezért a fő hangsúlyt az edukációra helyezzük, hiszen a gazdálkodókat jelen helyzetben ezzel tudjuk a legjobban és leghatékonyabban segíteni. Amikor a tagok között elindult a szakmai kommunikáció, a tapasztalat és információ csere – még bőven az Egyesület megalakulása előtt –, már akkor látható volt, hogy a jövőben nagy szerepe lesz mind a tudás, a tapasztalat, mind az innovatív megoldások átadásának, azonban azóta a változó körülmények hatására még jobban felértékelődött mindez.

D.Z.: A megváltozott környezeti hatások (klímaváltozás) mellett a kialakult politikai helyzet, a jelentősen átalakult gazdasági és piaci körülmények újabb kihívások elé állítják az agráriumot, új gondolkodásmód kialakítására kényszerítik a szereplőket.

Mi ebben is próbálunk segítséget nyújtani, naprakész hírekkel, tájékoztatásokkal, megoldásokkal segíteni a hazai kukoricatermelőket.

Említettétek a szakmai programot, erről megtudhatunk valamit?

K.K.: Az első évben „Demofarm” programmal indítjuk a működésünket, amelynek keretében az ország különböző területein, különböző nagyságú földterületen kukoricát is termesztő gazdálkodók bevonásával együtt alakítjuk ki szakmai programunkat a következő évre. Nagy öröm számunkra, hogy a programhoz nem csak a tapasztalt, sokéves termesztői múlttal rendelkező gazdálkodók kapcsolódtak, hanem kezdő, kevésbé rutinos termesztők is. Napjainkban egy gazdálkodó számos olyan problémával szembesülhet, amihez a szakértő szem és tapasztalat értéke felbecsülhetetlen, legyen szó a leghatékonyabb vetés megvalósításától, a talajállapot javításán keresztül különböző támogatások hatásának felmérésééig.

Fotó: Kukorica Kör Egyesület

D.Z.: Az év során a „Demofarm” résztvevői folyamatosan megosztják velünk és egymással tapasztalataikat.

A gazdálkodóktól azt kérjük, hogy mutassák meg, ők hogyan valósítják meg a saját technológiai tervüket, mekkora területen, milyen inputanyagokkal, milyen fajta hibriddel érik el a kitűzött terméshozamot.

A „Demofarm” programba bekapcsolódó gazdálkodókkal mindenképpen hosszútávon szeretnénk együtt dolgozni és gondolkodni, mindenféle input anyag érdekeltségtől mentesen, csakis a leghatékonyabb kukorica termesztés megvalósítását szem előtt tartva. Természetesen az összegyűjtött eredményeket megosztjuk, hogy mindenki tanulhasson belőle. Valamint jó alapul szolgál majd a 2023 évi kukoricatermelési versenyre.

Mi az, amit a programhoz csatlakozott gazdálkodók „nyernek” ezzel?

Illusztráció
Illusztráció
D.Z.: Amit a velünk együttműködő gazdálkodó a közös munka során nyer, az nem feltétlen kézzel fogható, hanem egy szemlélet, ami hosszú távon, a változó támogatások és gazdálkodási feltételek mellett a legmodernebb és hosszú távon is fenntartható termesztési technológiát jelenti, hiszen Egyesületünk alapító és pártoló tagjai a mezőgazdaság különböző területein felhalmozott tudásukat adják a „Demofarm” gazdálkodóinak.

K.K.: Nagy öröm számunkra, hogy egyik alapító tagunk jóvoltából hazánk egyik hátrányos helyzetű településén, Tarnabodon is létrejöhet egy demo farm, ahol a Glia Kft. által biztosított területen kezdődhet meg a kukoricatermesztés, mely az ott élők számára munkát, tanulási lehetőséget is biztosíthat.

Ez a tevékenységünk egyfajta ösztönzés is a termőterületek minél észszerűbb kihasználásra az ország hátrányosabb helyzetű területein, ahol kifejezetten előnyös lehet a mezőgazdaság által nyújtott megélhetési lehetőségek bemutatására.

Az AgroMASH kiállításon jelen voltatok. Hol találkozhatunk az Egyesülettel legközelebb?

D.Z.: Idén igyekszünk minél több agrárprogramon részt venni, hiszen fontosnak tartjuk, hogy a kukoricatermesztő gazdák megismerjék az Egyesület célkitűzéseit, rövid- és hosszútávú terveit. Ezeket kiegészítve saját szakmai napok keretén belül lehet majd velünk találkozni, ezekről a weboldalunkon és a social felületeinket lehet tájékozódni.

Forrás: 
Kukorica Kör Egyesület

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kata, a győztes hidegvérű

Hagyomány Kaposváron, hogy a térség jellemző lófajtáját fogatokban bemutatják, ahogy az is, hogy a magyar hidegvérűnek tenyészszemlét rendeznek. A KÁN Egyetemi napokon sem volt ez másképp. A Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület 15 tenyésztője, 36 magyar hidegvérű lóval volt jelen. 20 tenyészmén és 16 tenyészkanca, illetve 10 szopós csikó szerepelt a kiállításon.

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

"Pizza-kert": hozzávalók egy helyről

Rendezni, csoportosítani nemcsak a házban lehet, hanem a kert, vagy annak egyes részei is kaphatnak valamilyen tematikus funkciót a díszítő cél mellett.

A kenyér útját járják végig a gyerekek a BASF oktatási segédleteivel

Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon – hirdeti évek óta a BASF. Az idén új kampányt indítottak, amivel a legfogékonyabb korosztály, a kisiskolások ismereteit szeretnék bővíteni a mezőgazdaságról. Első eredményeikről az Európában egyedülállóan korszerű Pano Pékségben tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

A műtrágyákra kivetett exportvámok segíthetik az orosz költségvetést

Moszkva hamarosan a műtrágyákra kivetett exportvámokkal kompenzálhatja az olaj- és gázüzletágból származó bevételkiesést. Közben Putyin bírálta a meglévő uniós szankciókat, és „műtrágya ajándékokat” ígér.

Századik születésnapját ünnepli a szegedi füvészkert

Százéves a Szegedi Tudományegyetem füvészkertje, a centenáriumot egész napos rendezvénnyel, fotókiállítással, gyermekprogramokkal és a Kaláka együttes koncertjével köszöntik szombaton - tájékoztatta Németh Anikó igazgató az MTI-t.

Állatvédelmi szakállatorvosi képzés indul

Először indított állatvédelmi, illetve állatjólléti posztgraduális képzést az Állatorvostudományi Egyetem.

Harmincezer látogató a KÁN Egyetemi Napokon

A mezőgazdaság nehézipara, az állattenyésztés állt a szeptember 30-tól október 2-ig tartó KÁN Egyetemi Napok középpontjában, amelyen mintegy 30 ezer látogató vett részt. A Szent Mihály napi hagyományokat tisztelve szerte az országból a kaposvári Pannon Lovasakadémiára „hajtották be” a jószágokat.

Gyorsabban kerülhetnek piacra az új növényvédő szerek

Felgyorsíthatja a növényvédő szerek engedélyezését az, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) együttműködési megállapodást kötött a NEVEX Institute Kft.-vel - közölte a Nébih hétfőn az MTI-vel.

Vízcseppként vert hullámokat

Nem túlzok, ha azt állítom, hogy Dr. Szendrő Zsolt nyúltenyésztésben elért szelekciós, reprodukciós, viselkedési, tartási, állatjólléti, illetve hústermelési és húsminőségi kutatási eredményei jelentősen hozzájárultak a hazai és nemzetközi tenyésztés hatékonyságának növeléséhez. Ehhez egy életpályára, elhivatottságra és munkaszeretetre volt szüksége.