Back to top

Mi okozhatta a 2021-2022-es téli méhpusztulást? (1.)

Eddig főleg a rossz atka elleni védekezésnek tudtuk be a nagyobb mértékű téli méhveszteségeket. De idén olyan méhészeknél is előfordult jelentős téli veszteség, akiknél az atkairtás eddig nem jelentett problémát. Szakújságíróként egy felmérést indítottam abban bízva, hogy találni fogunk valamilyen közös nevezőt a méhpusztulások között. Az első részben a méhpusztulás mértékét vesszük szemügyre.

1. A téli méhpusztulás mértéke (ez a cikk)

2..A vizsgált témák elemzése

3. Mit gondolnak a méhészek?

4. Mit tehetünk a a jövőben a méhpusztulás elkerüléséért?

 

1. A méhpusztulás mértéke:

Már a legelején le kell  szögeznünk, hogy ez a felmérés nem reprezentatív és nem lehet a méhpusztulásokat egyértelműen egyetlen okra visszavezetni, legalábbis azon vizsgált témák alapján, melyeket a felmérés górcső alá vett (téli élelem, atkaírtás, napraforgón mérgezés stb.).   Úgy gondolom azonban, hogy mindenképp lehet levonni  következtetéseket, legalábbis néhány tanulságot a méhészkedésünk további alakítására vonatkozólag, de a tekintetben is, hogy a jövőben a hasonló komplexebb felmérések, hogyan nézzenek ki.

Nem elhanyagolandó az sem, hogy a felmérést kitöltő méhészek miként vélekednek az idei telelésről, a méhpusztulások okairól. Ezek közül többet is bele fogok tenni az elemzés egyik következő részébe. 

Azt is fontos az elején megjegyeznem, hogy a kitöltők zöme március közepéig töltötte ki a formanyomtatványt, és mivel idén még hideg volt ebben az időszakban, a legtöbb régióban a telelés még nem volt lezártnak tekinthető.

A jelzetthez képest tehát lehettek (és voltak is!) további méhpusztulások, amit egy pótfelmérésben néhányan jeleztek.

A következtetések természetesen nem lehetnek végső eredmények. Ahhoz, hogy leszűkítsük az okokat vagy az okcsoportokat, egy sokkal nagyobb és összetettebb kutatást kellene elvégezni, de még így sem valószínű, hogy átfogó laborvizsgálatok nélkül megtudhatjuk az igazi okokat.

Az elemzést 4 részben adjuk közre, melyek közül most az első részben a méhpusztulás mértékét vesszük szemügyre. 

Nézzük a legelején a fontosabb adatokat. A felmérést 148 méhész töltötte ki. Nincs minden adathoz grafikai megjelenítés, de a szövegben benne lesznek az adatok.

Tehát: ahogy látszik hozzávetőlegesen a kitöltők 50%-a (pontosan 49,4%-a) normális mértékű állománypusztulást jelez, mely az esetükben 0-5% között mozog.

 

Téli méhveszteség 2021-2022 telelés után (nem reprezentatív felmérés!)
Téli méhveszteség 2021-2022 telelés után (nem reprezentatív felmérés!)
Fotó: Hevesi Mihály

De a méhészeknek pusztán 18,9 százaléka jelzi egy másik kérdés válaszaiban azt, hogy a családok a telelés után átlagos állapotúak lennének, vagyis a méhcsaládok zöme a felmérésben résztvevő méhészeknél gyengébb lehet az átlagosnál.

Sajnos nem volt számszerűsítő kérdés (mennyivel gyengébbek a családok a szokásosnál?) a felmérésben erre vonatkozóan, de a hidegre való tekintettel nem is biztos, hogy ezt már mindenki meg tudta volna pontosan mondani. Ezt jövőbeli hasonló felmérésekben valamilyen jól értelmezhető formában fel kell majd tenni!

A kitöltők másik mintegy 50%-a  magasabb téli veszteséget jelez:  a kitöltők 13%-a 5 és 10% közöttit, 8%-uk 10 és 20% közöttit. 7,4%-nak 20-30%, 6,8%-nak pedig 40 és 50% közötti a vesztesége. Szintén 6,8 százalékuknak 50 és 60%-nyi méhcsaládja nem telelt ki. Mintegy 3,5 százaléknak tetemes: 60 és 90% között pusztultak el a méhei, a fennmaradó másik 3,5 százaléknak pedig alig telelt át méhcsaládja, vagyis 90 és 100% között pusztultak el a méhei. 

Ebből az látszik, hogy a felmérésben résztvevő méhészek mintegy harmadát jelentős, kb. negyedét pedig súlyos veszteségek érték!

Sajnos ezek között akad tapasztalt, többszáz méhcsaládos méhész is!

A folytatást itt olvashatja: 2. rész

Ajánljuk még:

Ne használjunk bizonytalan és illegális szereket a méhészetben!

Varroa fertőzöttség előrejelzés méhészeknek

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Drágán adom a tojást

A fogyasztónak az az érdeke, hogy minőségi élelmiszert vehessen, a gazdálkodónak, hogy megéljen. A fogyasztó nem buta, csak tájékozatlan. Ezzel van dolga a kis, közepes, nagy, háztáji, mindenféle gazdáknak. Tájékoztatni kell a fogyasztót, megmutatni, mennyi munka van a gazdaságainkban, és mennyi érték!

A méhészet művészet - „Elmondani a méheknek”

A méhekhez kapcsolódó legkülönösebb hiedelem és szokás az, amit úgy neveznek, hogy „elmondani a méheknek”, s elsősorban szláv, német és angol nyelvterületen maradt fenn. Az előző esszém végén említettem, hogy amikor meghalt egy méhész, a családtagok közül valaki kiment a méhesébe, és „elmondta a méheknek”, hogy gazdájuk eltávozott.

A műtrágyák megváltoztatják a poszméhek virágérzetét

A műtrágyák korlátozzák a beporzást, mert időlegesen megváltoztatják a poszméhek virágérzetét. A beporzók ritkábban szállnak le a műtrágyával, vagy növényvédő szerekkel nemrégiben permetezett virágokon, mivel képesek észlelni a virág körüli elektromos tér változásait - állapították meg a kutatók.

Több fát, nagyobb területen, rosszkor vágott ki a vállalkozó - vádat emeltek ellene

Vádat emelt a Kecskeméti Járási Ügyészség három férfi ellen, aki Tiszaug és Lakitelek környékén szabálytalan fakitermeléssel számos fokozottan védett madár-, hüllő- és denevérfaj élőhelyét semmisítette meg.

Izgalmas videósorozatban mutatják be munkájukat az ELTE etológusai

A kutyák, malacok és gyerekek kutatását bemutató filmsorozattal jelentkeztek az ELTE Etológia tanszék kutatói.

Mégse lehet paintballozni a farkasokkal Hollandiában

Az ügyben eljáró holland bíróság elutasító ítélete alapján a kelet-hollandiai Gelderland tartomány visszavonta szerdán azt az engedélyt, amely lehetővé tette volna az emberek társaságát kereső, de veszélyes farkasok elüldözését paintballfegyverekkel a lakóövezetek közeléből, valamint a turisták által látogatott parkokból, különösen a Hoge Veluwe Nemzeti Parkból.

A krónikus rovarölőszer-hatás károsítja a méhek látását

Egy Rachel Parkinson és munkatársai által most közzétett tudományos cikk eddig nem alkalmazott, új vizsgálati módszerekkel gyarapítja a bizonyítékok sorát, hogy a neonikotinoidok hosszabb távon igenis káros hatással vannak a méhek látásán keresztül viselkedésükre, tájékozódásukra.

Nemzeti parki területen, ráadásul tiltott eszközökkel horgásztak

Orvhalászokat értek tetten a rendőrök 147 kilogramm ponttyal a Hortobágyi Nemzeti Park területén - közölte a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság szerdán a police.hu oldalon.

Újabb lúdtelepen mutatták ki a madárinfluenzát Magyarországon

Újabb tömőlúdtelep állatainál mutatta ki a magas patogenitású madárinfluenza vírust a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A Tótkomlós településen történt kitöréssel a járvány már Békés megyét is elérte. Az érintett lúdállomány felszámolása, valamint a védő- és megfigyelési körzetek kijelölése haladéktalanul lezajlott.

Ismét veszett rókát lőttek ki

Veszettséget igazolt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma egy, a rendszeres monitoring program keretében kilőtt rókánál. A fertőzött állatot a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisnamény község mellett ejtették el múlt héten. A járványügyi nyomozás folyamatban van, a betegség behurcolása feltehetően természetes úton, a vadállomány Ukrajna felőli mozgása révén következett be.