Back to top

A mezőgazdasági termelőknek stabil piacra van szüksége

Eddig a világjárvány, most az infláció, a megnövekedett költségek, és nem utolsósorban az ukrán–orosz háború nehezíti az agráriumi szereplők mindennapjait. De hogyan éli meg ezt az időszakot egy mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalatcsoport, és milyen lehetőségekbe kapaszkodhat, hogy ne csak a túlélésért, hanem továbbra is a jövedelmezőségért dolgozzon?

Évente 75 millió liter tejet állítanak elő | Makai Szabolcs, Talentis Agro Zrt. | MMG-Direkt

A Talentis Agro Zrt. egy 100 százalékig magyar tulajdonú vállalatcsoport, amelynek célja, hogy leányvállalatai hatékonyságát biztosítva, hazai és világpiaci előnyöket szerezzen a jól szervezett, volumentermelésre alkalmas berendezkedéseivel. Szántóföldi növénytermesztéssel és állattartással is foglalkoznak, és kapacitásaiknak jelentős része a vetőmagtermesztés, illetve az élelmiszeripari feldolgozás körében hasznosul. A holding vezérigazgatójával, Makai Szabolccsal a jelenlegi drámai helyzetről és az ebből való kilábalási lehetőségről, valamint a távlati célokról Halmos B. Ágnes, a Kistermelők Lapja főszerkesztője beszélgetett az MMG Direkt legutóbbi adásában.

– Hazánk szomszédságában zajló háborúnak közvetetten számos hatása van és lesz is a gazdálkodásunkra. Az alapanyagárak az egekben, az energia- és logisztikai árakról nem is beszélve, és az inputanyag- és a takarmányárak továbbra sem csökkentek.

Ez azt jelenti, hogy ha működésünkre nem is, de a jövedelmezőségünkre teljes mértékben hatással van az ukrán–orosz háború. Nagyon remélem, hogy hamarosan ismét kiszámítható lesz a piac, hiszen egy mezőgazdasági termelőnek a legfontosabb, hogy a piac ismét stabil legyen – mondta Makai Szabolcs, aki a tavaszi vetésekre is kitért. – Szerencsénk volt, mert az inputanyagot még az árrobbanás előtt megvettük, így időben tudtunk vetni. Ha belegondolunk, hogy tavaly a műtrágya ára 50-70 forint között mozgott, jelenleg pedig 270 forint – ez bármelyik mezőgazdasági termelőnek hatalmas költségnövekedést jelent. Márpedig műtrágyázni muszáj, máskülönben nem lesz termésünk – tette hozzá a vezérigazgató.

A Talentis Agro Zrt. abban hisz, hogy a főnövényeket a lehető legnagyobb számban termessze, és minél jobban tömbösítse. Ennek érdekében növénytermesztési ágazata jelentősen redukálta a vetőmagfajták számát, hogy egységes, hasonló minőségű árumennyiséggel tudjanak a piacon megjelenni.

Évente nagyjából 200-230 ezer tonna takarmányt termelnek, amelyből kb. 110 ezer tonnát állattenyésztésükben feletetnek, a többit pedig itthon értékesítik. Azonban ennek a mennyiségnek a megtermeléséhez elengedhetetlen az intenzív öntözés.

– A jelenlegi csapadékszegény időjárás nem teremti meg a termésbiztonságot, ezért mi ahol csak tudunk, öntözünk. Fejlesztjük a csatornáinkat, de gondolkodunk záportározók építésében is. Emellett a meghirdetett öntözési támogatásokra is pályáztunk, hogy növénykultúráinkat folyamatosan tudjuk öntözni, így később nemcsak árukukoricát, hanem hibrid kukoricát vagy szántóföldi zöldséget is tudunk termeszteni.

A holding mintegy 8500 fejős tehenet is tart, és körülbelül 75 millió liter tejet termel évente. A tejet már jó előre lekötötték euróban, a fehérjehordozókat előre megvették, és a maguk által termet takarmánnyal etetik az állatokat, tehát az önköltséget alacsonyan tudják tartani. Mondhatnánk, hogy kiváló helyzetben vannak, azonban Makai Szabolcs felhívta a figyelmet arra, hogy ha a feletetett gabonát inkább értékesítenék, akkor a jelen piaci helyzetben sokkal jövedelmezőbb lehetne a vállalat.

Azonban nem szabad elfelejteni, hogy az első járványhullám idején milyen kritikussá vált az ellátási rendszer, ezért létfontosságú a megtermelt hazai állati eredetű élelmiszer.

A jövőbeli távlatokról beszélve Makai Szabolcs azt szeretné elérni, hogy a Talentis Agro Zrt. Nyugat-Európában jegyzett vállalkozás legyen. Ehhez nyugat-európai mintára épülő növénytermesztést végeznek, és ugyanez a cél az állattenyésztés vonatkozásában is. Jelenleg egy 7 éves vetéstervet állítottak össze egy szintén 7 éves gépberuházási és öntözésfejlesztési koncepcióval. Állattartásuk robottechnológiája még koránt sem nevezhető korszerűtlennek, de 10 év múlva az is fejlesztésre szorul. Így összességében céljuk beteljesülése, ha minden jól megy, egy évtized múlva megvalósul, még ebben a bizonytalan gazdasági helyzetben is.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mauna Manufaktúra: a hegy csendje

A megfelelő lábbeli nemcsak kényelmes, de kellően tart is, ami különösen fontos, ha megrögzött természetjárók vagyunk. Jóravaló bakancs hiányában már egy rövid barangolás is kész rémálommá válhat. A Dunakanyar ölelésében fekvő Nagymaroson, a Mauna Manufaktúra műhelyboltjában megbízható minőségű, kézzel készített bakancsok várják a természet kedvelőit Mosonyi Annamária és csapata jóvoltából.

A KITE őszibúzafajta-választéka

A hagyományoknak megfelelően legszebb állapotukban igyekezett bemutatni a kalászos gabonákat – köztük az őszi búzákat – a KITE. Nádudvaron május közepén, Dalmandon május végén tartotta a bemutatót az integrátor, az általa ajánlott nagy termőképességű fajtákat mutatták be.

„Sült galamb” magyar fejlesztésű gasztroélmény

Szuvidált galambhús nagy mennyiségben és állandó minőségben: különleges termékkel találkozhatnak a magyar fogyasztók, és számos külföldi piacon is elérhető lehet a nemzetközi termékdíjjal elismert magyar fejlesztés. A gasztronómiai különlegesség ötletgazdáival, Nagy Maricával és Barabás Jánossal Halmos B. Ágnes beszélgetett, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.

Környezet, táj és a gazda

A nyitrai agráregyetemen beszélgettem Fehér Sándor professzorral, aki szomorúan konstatálja, hogy a napokban megszűnt náluk a környezetgazdálkodási szak. A tantárgyak némelyike szerencsére megmarad, de már csak a régiófejlesztési és a vidékfejlesztési szakokon oktatják őket.

A hobbiállat-tartókat is megviseli az árak növekedése

Egy állatjóléti alapítvány szerint egyre több ember szorul támogatásra, hogy tápot vehessen a kutyájának/macskájának, és egyre több házikedvenc kerül menhelyre a növekvő költségek miatt.

A holland miniszterelnök elítélte a mezőgazdasági dolgozók napok óta tartó tüntetését

Mark Rutte holland miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte, hogy a mezőgazdasági dolgozók a múlt szerda óta tartó tüntetés keretében útblokádot alkalmaztak és politikusokat fenyegettek meg - számolt be a DutchNews hírportál kedden.

Negatív aratási rekordok várhatóak Békés megyében

Az aszály miatt negatív aratási rekordok várhatók őszi árpából Békés megyében; az őszi búza hozama is alig fele a tavalyinak, ráadásul a sok apró szem a vetőmag ellátottságra is kihathat majd - derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés megyei igazgatósága által az MTI-nek kedden elküldött adatsorokból.

Békés megyei kistermelő tevékenységét függesztette fel a Nébih

Egy Békés megyei kistermelő állattartó telepén és élelmiszer-előállító egységében tartott ellenőrzést június közepén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A sertésállomány állategészségügyi státusza ismeretlennek bizonyult, míg az egységben súlyos higiéniai problémákat, jelöletlen, nem nyomonkövethető termékeket találtak az ellenőrök.

Tűzvészek pusztítják Tunézia gabonatermést - a gazdák inkább idő előtt kezdik az aratást

Idő előtt kezdték meg az aratást a gazdák Tunéziában, mivel az extrém hőség országszerte gabonatüzekkel fenyeget. Inkább kevesebb és rosszabb minőségű terményt takarítanak be, mintsem elvesszen mindenük.

Sertéságazati szakértők tanácskozása

Többnapos, zártkörű tanácskozáson tekintették át az InterPIG és az agri benchmark Pig Network globális sertéságazati szakértői hálózatok képviselői a közelmúlt világpiaci történéseit és a sertéságazat 2021. évi költség- és jövedelemviszonyainak alakulását tagországi szinten.