0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Természetbarát gyakorlattal javítható a töktermés

A sütőtököt (Cucurbita pepo) az Amerikai Egyesült Államokban a nagykereskedelmi célú termesztés mellett gyakran már a szántóföldről értékesítik, de a termelői piacokon is gyakran árusított zöldségnövény. A betakarított sütőtök értéke 2019-ben 180 millió dollárt tett ki.

A betakarított sütőtök kereskedelmi értéke (konzerv, friss termék, stb.) mellett a falusi turizmusban is fontos szerepet tölt be. Csak Kansasban 2020-ban 409 farmot regisztráltak. A falusi turizmusban érdekelt vállalkozások bizonyítottan előnyösek a közösségek számára azáltal, hogy összekötik a fogyasztókat a termelőkkel, és segítenek megőrizni a mezőgazdasági területeket a vidéki és városkörnyéki területeken – írja a Phys.org.A zöldségtermesztés jellemzően kisebb területeken folyik, ellentétben a tipikusan nagy táblákon termesztett gabonákkal, cukorrépával, repcével, stb..

A gazdák azonban gyakran intenzív talajmunkákat végeznek a vetés előtt. Ez a gyakorlat segíti a gyomok kordában tartását. Azonban idővel a széles körben alkalmazott talajforgatás negatív hatással lehet a talaj szerkezetére és mikrobiális tulajdonságaira.

Kansasi kutatók nemrégiben publikáltak egy tanulmányt, amelyben azt vizsgálják, hogyan hatnak a töktermesztésre a környezetbarátabb technológiák. A kutatás a Soil Science Society of America Journal című folyóiratban jelent meg, az Amerikai Talajtani Tudományos Társaság (Soil Science Society of America) gondozásában.

Peter Tomlinson kutató szerint „a talajforgatás nélküli termelési módszerek a nagy területeken gazdálkodók (kukorica, szójabab, búza stb. termesztők) között már széles körben elterjedt az Egyesült Államokban. A zöldségtermesztésnél alkalmazott talajforgatás nélküli gyakorlatok azonban viszonylag ritkák az USA középső részein. A közép-atlanti államokban, mint például Pennsylvania, Virginia és Maryland, a tökfélék és más nagymagvú zöldségnövények esetében már elterjedtebb a talajforgatás nélküli technológia alkalmazása.”

A tanulmány két módszert hasonlított össze a töktermesztésnél: kétévenkénti talajműveléses rendszerben termesztett, illetve az évenként talajműveléses rendszerben termesztett, ám takarónövényeket alkalmazó technológiát.

„Ezt a projektet úgy tervezték, hogy a különböző rendszereket hasonlítsa össze, nem pedig a takarónövények vagy a talajművelés egyedi hatásait” – mondja Tomlinson. A szerzők a hároméves projekt dinamikus talajtulajdonságokra gyakorolt hatásairól számoltak be. (A dinamikus talajtulajdonságok – dynamic soil properties, DSP – olyan talajtulajdonságok, amelyek a természetes és antropogén zavaró és stresszorok hatására változnak, beleértve a mezőgazdasági és vadgazdálkodást is. Ilyen tulajdonságok például a szerves széntartalom, térfogatsűrűség, aggregátum stabilitás és tápanyag elérhetőség.)

Az egyéves rendszerek takarónövényeket használtak. Ezeket a sütőtök ültetése előtt betakarították. A csapat a rozst és a zabot önmagában, valamint a rozst más fedőnövényekkel elegyesen is vizsgálta. A vizsgálatot három tenyészidőszakon keresztül végezték két helyszínen – Kelet- és Dél-Közép-Kansasban. Mindkét helyszín nedves éghajlatú, meleg nyarakkal és vályogtípusú talajokkal rendelkezik.

Mindkét vizsgálati helyszínen két kulcsfontosságú időpontban vizsgálták a talaj egészségét; a parcellákból 2-3 héttel a tökültetés után és közvetlenül a tök betakarítása után vettek mintát.

Az ebben a vizsgálatban alkalmazott gazdálkodási rendszerek által befolyásolt legfontosabb talajfizikai tulajdonság a talaj összetételének és a nagyon nagy méretű aggregátumok jelenlétének változása volt a talajvédelmi gyakorlatok alkalmazása során.

A talajaggregátumok a talaj apró részecskéi, amelyeket ragasztószerű anyag tart össze. Ez általában mikrobiális tevékenység során jön létre. A talajaggregátumok hozzájárulnak a talaj stabilitásához, így kevésbé hajlamos a szél- és vízerózióra.

„A takarónövények hozzáadása és a talajművelés csökkentése a töktermesztésben rövid idő alatt, ebben a tanulmányban két év alatt mérhető változást okozhat a talaj aggregációjában” – mondja Tomlinson.

„Kevés olyan eset volt, amikor a (takarónövény) fajta vagy a fajták keveréke befolyásolta az eredményeket” – mondta a kutató.
„Úgy tűnik, hogy inkább a takarónövények jelenléte az, ami a természetközeli rendszerekben dominánsabb szerepet játszott.

A munka jelentősége abban áll, hogy bebizonyította: ilyen rövid távon is (két év) mérhető változások lehetnek egyes dinamikus talajtulajdonságokban. Mindezt egy olyan rendszerben, amely a talajforgatás csökkentésével és a fedőnövények hozzáadásával jár.”

„A jövőbeni kutatások arra fognak összpontosítani, hogy a környezetbarát gyakorlat alkalmazása különböző mezőgazdasági rendszerekben és időskálákon hogyan befolyásolja a dinamikus talajtulajdonságokat.” – mondta el Tomlinson.

Forrás: phys.org