Back to top

Vízzé vált a bor Szicíliában

Szicíliában egy borászat több millió palack hamisított bort hozott forgalomba, amelyeket Olaszország-szerte éttermekben és üzletekben értékesítettek. A palackok vízből és cukorból készült "bort” tartalmaztak.

A borászat nem egy névtelen cég Szicília bortérképén - épp ellenkezőleg, termékei nemcsak Olaszországban, hanem az Egyesült Államokban is megtalálhatók a boltok polcain.

Fotó: Pixabay/illusztráció
A Cantine Simonetti borászat 1977-ben alakult. A Szicília északnyugati részén található szőlőültetvényeken helyi fajtákat, például nero d'avolát vagy cataratto-t, valamint nemzetközi fajtákat, például chardonnay-t, cabernet sauvignont vagy merlot-t termesztenek.

A szóban forgó több millió palack "bor" előállításához azonban egyik fajtát sem használták fel, ahogyan általában a szőlőt sem.

Ehelyett valami egészen mást készített, egyszerűen egy erjesztett folyadékot, amely vízből, nád- és répacukorból áll. A folyadék megfelelő színének elérése érdekében sötét színű cukrot használtak az előállításához. Az ilyen "bort" tehát első pillantásra nehéz megkülönböztetni az igazitól, különösen, ha zöld palackban van. Kétségek csak a gondos kóstolás során merülhetnek fel.

Azonban nem ez volt az, ami megmutatta, hogy valami baj van a "borokkal” - legalábbis nem azonnal. A csalással foglalkozó rendőrök gyanúját a pincészet biztonsági kamerájának felvételei, valamint dokumentumok, hívások és szöveges üzenetek elemzése keltette fel.

A csalás leplezésére fiktív cégeket hoztak létre, hogy hamis nyilvántartást vezessenek a szőlő-, must- és borszállításokról, valamint egyéb műveletekről.

Ez az álcázás azonban hatástalannak bizonyult.

Fotó: Pixabay/illusztráció
A gyanús üvegeket lefoglalták. Kiderült, hogy tartalmuknak semmi köze a valódi szőlőből készült borhoz. A cég vezető borászát, valamint nyolc másik borászt az oltalom alatt álló földrajzi jelzések és eredet megjelölések jogellenes használatával vádolták meg. Azzal is megvádolták őket, hogy nem eredeti élelmiszer-alapanyagokat állítottak elő és adtak el hitelesnek.

A rendőrség megállapította, hogy a borászatban 2020 óta folyt a hamisítás és azóta több mint négymillió liter „bor” került forgalomba Olaszország-szerte az üzletekben és vendéglátóhelyeken, mintegy ötmillió euró értékben. A rendőrség megakadályozta a hamisított palackok értékesítését és forgalmazását. A hamisításban résztvevőkkel szemben büntető eljárást kezdeményeztek.

Forrás: 
rp.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nehéz időkben össze kell fogni

Idén szeptemberben rendezte meg tizenegyedik alkalommal az RMGE Maros szervezete a Marosszéki Gazdanapot a mezőpaniti sportpályán. A rendezvény traktorfelvonulással kezdődött, majd a különböző gazdakörök és a szervezet által felkarolt marosszéki termelők, kézművesek sátrai, vásárral egybekötött kiállítása, illetve a Maros Gazda kft. partnereinek bemutató standjai várták az érdeklődőket.

Szója helyett rovarfehérje

Nagy-Britannia negyedik legnagyobb kiskereskedelmi lánca, a Morrisons szénsemleges „Planet Friendly” (bolygóbarát) védjegyes tojásokat kezdett forgalmazni. A tojásokat előállító gazdaságok szójafehérje helyett rovarral etetik a tyúkokat, a rovarokat pedig az áruházlánc pékségeinek és zöldség-gyümölcs osztályának hulladékával táplálják.

A hőség káros hatásai a kertben

Korábbi cikkünkben a nyári időjárás egyik időnként káros összetevőjéről, a bőséges fényellátásról volt szó. Most elsősorban a nyár közepére jellemző magas hőmérséklet, majd az augusztus második felétől egyre nagyobb valószínűséggel bekövetkező reggeli lehűlésekkel foglalkozunk.

Szárazságtűrő növények a mediterrániumból

Korábbi cikkünkben a vízpartokon, vízközelben élő gyógynövényeket vettük sorra, ám szárazságtűrőből sokkal több van. Ezekkel a fajokkal egy kevésbé intenzíven gondozott, öntözés nélküli kert is benépesíthető, ráadásul díszítőértékük mellett gyógyhatással is rendelkeznek, némelyek pedig fűszerként is hasznosíthatók a konyhában.

Gondolkodj úgy, mint egy méhecske!

A mesebeli szóló szőlős, csengő barackos édenkertre emlékeztet Reith János és felesége, Marika sombereki gazdasága. Illatozik a japán lonc, teli fürtöket dajkál a szőlő, sok-sok zöld szem pislog a sárgabarackról, ami alatt még látszanak a füstölés nyomai.

A kökényszilva titkai

A Prunus nemzetség tagjait sokféleképp hasznosítjuk, de nehéz eligazodni köztük, mert a fajokon belül is nagy a változatosság. A kökényszilva is lehet kék vagy sárga, gömbölyded vagy tojás alakú, és így tovább. Termesztett és tájfajtákat ismerünk belőle szerte Európában.

Sok haláleset elkerülhető lenne

Egy új tanulmány szerint évente több millió ember haláláért lehet felelős a túl kevés gyümölcs- és zöldségfogyasztás. A kutatók szerint hétből egy szív- és érrendszeri betegségben elhunyt ember halálát a túl kevés gyümölcsfogyasztás okozza, míg tizenkettőből egy ember a túl kevés zöldségfogyasztása miatt hal meg idő előtt.

A szőlő nyári növényvédelme

A lisztharmat kórokozója a meleg nyári hónapokban tetemes károkat képes okozni, ilyenkor a betegség robbanásszerűen terjed, 25-28 °C-os hőmérsékleti optimum esetén a lappangási ideje (a fertőzéstől az első érzékelhető tünetek megjelenéséig tartó időszak) csak 5 nap. Nyáron a fertőzés következtében a levelek felszínén és fonákján lisztszerű bevonat keletkezik, amely később megbarnul.

Kezdhetők az őszi lemosópermetezések – növényvédelmi előrejelzés 39. hét

Érnek a gyümölcsök és a szőlő, így a betegségek elleni kémiai védekezésre már alig van lehetőség, pedig a több csapadék miatt erősen terjed néhány kórokozó. Az őszi lemosópermetezés 50%-os levélhullás elérésekor kezdhető. Ügyeljünk a poloskákra is, már keresik a telelőhelyet.

Barlangokba szállítják az almát, így csökkentik a rezsiköltséget az olaszok

Hegyoldalba vájt barlangokban, természetes hűtőházakban tárolják a termés egy részét az észak-olaszországi almatermesztők, ezzel is csökkentve áramszámlát.