Back to top

Vízzé vált a bor Szicíliában

Szicíliában egy borászat több millió palack hamisított bort hozott forgalomba, amelyeket Olaszország-szerte éttermekben és üzletekben értékesítettek. A palackok vízből és cukorból készült "bort” tartalmaztak.

A borászat nem egy névtelen cég Szicília bortérképén - épp ellenkezőleg, termékei nemcsak Olaszországban, hanem az Egyesült Államokban is megtalálhatók a boltok polcain.

Fotó: Pixabay/illusztráció
A Cantine Simonetti borászat 1977-ben alakult. A Szicília északnyugati részén található szőlőültetvényeken helyi fajtákat, például nero d'avolát vagy cataratto-t, valamint nemzetközi fajtákat, például chardonnay-t, cabernet sauvignont vagy merlot-t termesztenek.

A szóban forgó több millió palack "bor" előállításához azonban egyik fajtát sem használták fel, ahogyan általában a szőlőt sem.

Ehelyett valami egészen mást készített, egyszerűen egy erjesztett folyadékot, amely vízből, nád- és répacukorból áll. A folyadék megfelelő színének elérése érdekében sötét színű cukrot használtak az előállításához. Az ilyen "bort" tehát első pillantásra nehéz megkülönböztetni az igazitól, különösen, ha zöld palackban van. Kétségek csak a gondos kóstolás során merülhetnek fel.

Azonban nem ez volt az, ami megmutatta, hogy valami baj van a "borokkal” - legalábbis nem azonnal. A csalással foglalkozó rendőrök gyanúját a pincészet biztonsági kamerájának felvételei, valamint dokumentumok, hívások és szöveges üzenetek elemzése keltette fel.

A csalás leplezésére fiktív cégeket hoztak létre, hogy hamis nyilvántartást vezessenek a szőlő-, must- és borszállításokról, valamint egyéb műveletekről.

Ez az álcázás azonban hatástalannak bizonyult.

Fotó: Pixabay/illusztráció
A gyanús üvegeket lefoglalták. Kiderült, hogy tartalmuknak semmi köze a valódi szőlőből készült borhoz. A cég vezető borászát, valamint nyolc másik borászt az oltalom alatt álló földrajzi jelzések és eredet megjelölések jogellenes használatával vádolták meg. Azzal is megvádolták őket, hogy nem eredeti élelmiszer-alapanyagokat állítottak elő és adtak el hitelesnek.

A rendőrség megállapította, hogy a borászatban 2020 óta folyt a hamisítás és azóta több mint négymillió liter „bor” került forgalomba Olaszország-szerte az üzletekben és vendéglátóhelyeken, mintegy ötmillió euró értékben. A rendőrség megakadályozta a hamisított palackok értékesítését és forgalmazását. A hamisításban résztvevőkkel szemben büntető eljárást kezdeményeztek.

Forrás: 
rp.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Piráját találtak a Sebes-Körösben

Elpusztult vöröshasú piráját (Pygocentrus nattereri) találtak Nagyváradon a Sebes-Körösben - közölte a múlt hét végén az Ebihoreanul.ro bihari hírportál.

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

Talajorvos­lás a nedvességmegőrzés jegyében

A Kukoricakör szakmai napot szervezett a vízmegőrzésről és a vízmegtartó gazdálkodásról. Zsembeli József, a MATE Karcagi Kutatóintézetének tudományos tanácsadója, intézetigazgató előadásában hangsúlyozta, hogy a hatékony gazdálkodáshoz elengedhetetlen a talaj kémiai, fizikai és biológiai állapotának az ismerete.

A vörösbor már nem kedvencük a franciáknak - egyre kevesebbet isznak belőle

A bor a francia kulturális örökség egyik alappillére. Viszont a trendek változnak, most Franciaországban sokkal kevesebb bort isznak, mint egy évtizeddel ezelőtt. A gallok egyik szimbóluma, a vörösbor, de ez iránt csökkent az érdeklődés a legnagyobb mértékben.

A fügekaktusz minden porcikáját hasznosítják Szicíliában

A fügekaktusz termése ehető, és nemcsak eredeti termőhelyén, Mexikóban és Dél-Amerikában fogyasztják, hanem szerte a világon. Szicíliában is régóta termesztik, és a jó minőség, nagy méret érdekében speciális termesztéstechnológiát fejlesztettek ki. A térségben hagyományosan likőrt, lekvárt és fügesajtot is készítenek belőle, az utóbbi időben pedig aszalványt is.

Részegen ne másszunk galambdúcba

Megszállott és egészen ittas galambász járt pórul egy öt méter magas galambdúcban.

Finom és praktikus: a tészta

Amellett, hogy finom, rendkívül praktikus alapanyag. Ha megéhezne valaki, a háziasszonynak csak be kell nyúlnia érte a szekrénybe, hogy percek alatt megfőzze, ízesítse, és máris fogyasztható. Csakhogy szerintem egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tésztáról van szó – fogalmazott Németh Istvánné, aki a Vas megyei Répcevisen készít száraztésztát.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

Focisztárok, mint étterem tulajdonosok

A focisták nem csak a labdáért rajonganak, sokak a gasztronómia szerelmesei is. A katari labdarúgó-világbajnokság néhány sztárja étterem tulajdonosként is híressé vált.

Páccal fűszerezni nem csak a nyári grillezéskor érdemes!

A fűszeres pácok alkalmazása ízesítésre szolgál, emellett tartósíthat és mindenképpen élvezeti értéket növelő konyhatechnikai eljárás.