0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Csonthéjas-kilátások Dél-Európában

Minőségi és mennyiségi szempontból is megfelelő csonthéjasszezont várnak a dél-európai országokban, ám az elmúlt időszak kiszámíthatatlan időjárása miatt Észak-Spanyolországban romlottak a kilátások, és várhatóan későbbre tolódik az őszibarack és a nektarin betakarítása, írja közleményében a Kölla gyümölcs- és zöldségkereskedelmi és termelői cégcsoport.

Az előző évvel ellentétben ebben a régióban idén nagyobb fagykárokra számítanak, a kajszi és a nektarin esetében akár 50-60%-os, míg a lapos és a hagyományos őszibarackból egyes helyeken 30-40%-os kiesés várható. Mivel a cseresznyefákon a termés már fejlettebb, azokon körülbelül 20%-kal csökken a termés. Olaszországban mindenhol nagyon ígéretesen fejlődnek a gyümölcsök. A néhány hideg éjszaka ellenére szó sincs komolyabb veszteségről, ezért sikeres szezont feltételeznek.

A jelenlegi becslések szerint az első korai nektarin- és őszibarackfajtákat már a 19. héttől szedik, Észak-Olaszországban azonban legkorábban június végén kezdik a szüretet.

Jelenleg ebben a térségben kedvezőtlen fordulatot vehet az időjárás, ám az előrejelzések szerint fagy nem lesz. A cégcsoport érdekeltségei közül a görögországi Tyrnavos és Imathia régiójában általában a nektarint kezdik el először szüretelni, majd június közepétől folytatják az őszibarack betakarításával.

A világpolitikai helyzet hatásai a csonthéjasok termesztésében is érezhetők lesznek, véli a Kölla csoport egyik vezetője. Az óriási költségnövekedés az ellátási lánc minden szereplőjét sújtja, magasabb termelési és logisztikai költségekkel kell számolni, ugyanakkor a jó mennyiségi kilátások miatt derűlátóan tekintenek az idei szezonra.

Forrás: Kertészet és Szőlészet