Back to top

Éremeső a VinAgora Nemzetközi Borversenyen, le a kalappal a magyar borok előtt!

Idén már mindenféle korlátozás nélkül került megrendezésre hazánk egyetlen nemzetközileg is akkreditált borversenye, a VinAgora. A több hónapos előkészületi munkáknak, és a Borkult által fejlesztett WineCompass bíráló szoftver legfrissebb verziójának köszönhetően a megmérettetés hiba nélkül zajlott, ami elengedhetetlen volt ahhoz, hogy a bíráló szakemberek teljes figyelmüket a borok értékelésének szentelhessék.

A rendezvény sikeréhez két kiemelt partner is hozzájárult: a Budapest Congress Center otthonos, kényelmes helyszínnel, segítőkész kollégákkal és a bírálók gasztronómiai kényeztetésével emelte a borverseny színvonalát, míg a Dunavox a bírálatra várakozó borok optimális hőmérsékletéről gondoskodott a legmodernebb technológiájú borhűtők segítségével.

Néhány érdekesség a borversenyről

Fotó: VinAgora
A tíz, egyenként 6-7 főből álló zsűribizottság munkáját külön-külön segítette tíz nagy tapasztalattal rendelkező koordinátor. Az ő feladatuk volt a színfalak mögött a borok hőmérsékletének felügyelete, a minták fekete zsákba helyezése, sorszámának ellenőrzése, az öt évnél idősebb borok dekantálása, a bizottsághoz tartozó felszolgáló ellenőrzése, irányítása, valamint a folyamatos kapcsolattartás a zsűri elnökével, és a másnap soron következő borok temperálása is.

A borverseny munkáját a Borverseny Elnöksége felügyeli. Az Elnökség három tagból áll: a borverseny igazgatójából, egy borász szakértőből és egy jogi szakértőből.

A Vinofed (Nagy Nemzetközi Bor- és Párlatversenyek Világszövetsége) és az OIV (Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet) szabályzata szerint a borversenyen bíráló szakemberek maximum fele érkezhet hazánkból, a többieknek valamelyik külföldi országot kell képviselniük, így garantálva a megmérettetés nemzetköziségét.

VinAgora International Wine Competition | 2022

A versenyre érkezett palackokat legevesebb 13 alkalommal érintik gondos kezek, mielőtt tartalmuk a bírálók poharaiba kerül: a palackok átvétele, többszöri szállítása, besorolása, sorszámozása, fotózása, helyszínre érkeztetése, hűtőbe helyezése, fekete zsákba rejtése és felszolgálása mind a verseny előkészületeinek fontos részét képezik.

Íme az eredmények

A VinAgora borversenyre ismét szép számú nevezés érkezett, rekord számú külföldi mintával.  Összesen 941 minta vett részt a megmérettetésen, 16 bortermelő országot képviselve.

A verseny a borok mezőnyét tekintve nagyon izgalmas volt, sokszor kihívás elé állítva a szakembereket. A borsorok magas színvonalát tükrözi, hogy a bíráló bizottságok a borok 76%-ának adtak ezüstéremnek megfelelő, azaz 85 pont feletti pontszámot.

A verseny szakmai védnökeinek nemzetközi szabályzata értelmében azonban minden főkategóriában csak a borok legjobb 30%-a részesülhet éremben. Az ennek megfelelően véglegesített érem ponthatárok alapján végül 9 nagyarany-, 160 arany-, 116 ezüstérem, 7 főkategória győztes Champion díj, valamint további 25 különdíj született.

Fotó: VinAgora

Lássuk elsőként a különböző főkategóriák legjobb borait, vagyis a Champion díjas tételeket:

 • Csendes fehérborok: Varga Pincészet – Aranymetszés Friss Sauvignon Blanc 2021
 • Csendes rosék: Günzer Tamás Pincészete – Rosé 2021
 • Csendes vörösborok: Pannonhalmi Főapátság – Infusio 2019
 • Gyöngyözőborok: Gál Szőlőbirtok és Pincészet – Anna Rosa Gyöngyözőbor 2021
 • Pezsgők: Bodegas Jaume Serra – Cava Jaume Serra Bouquet Brut /Spain/
 • Természetes édes borkülönlegességek: Varga Pincészet – Aranymetszés Töppedt Szürkebarát 2015
 • Botrytisálódott borok: TokajIM – Tokaji Aszú 6 puttonyos 2018

A Champion választás az idei évtől a korábbi gyakorlathoz képest módosult, így a fehér, rosé és vörös kategóriákban csak a száraz borok közül, a pezsgő kategóriában pedig csak a tradicionális eljárással készült, brut tételek közül kerülhet ki a győztes.

Amennyiben egy adott fajtából legalább 15 magyar minta érkezik, akkor a fajtán belül a legtöbb pontot elért aranyérmes bor nyeri el a legjobb magyar fajtabor különdíját, melyet külön oklevél tanúsít.

Fotó: VinAgora
Csak olyan fajtaborok versenyezhetnek, melyek esetében a technológia nem írja felül a fajtakaraktert. (Így például elnyerheti a különdíjat egy Merlot rosé, de nem nyerheti el egy Furmint aszú, vagy egy Pinot noir pezsgő.) Idén a legjobb magyar fajtaborok:

 • Cabernet franc: Thummerer Pincészet – Egri Cabernet Franc Superior Válogatás 2018
 • Cabernet sauvignon: Thummerer Pincészet – Egri Cabernet Sauvignon Superior Válogatás 2018
 • Chardonnay: Geszler Családi Pincészet – máMÓR Móri Chardonnay 2020
 • Kékfrankos: Lelovits Tamás Pincészete – Meglepetés 2019
 • Merlot: Schieber Borászat – Tabu Merlot 2017
 • Olasz rizling: Fodorvin Családi Pincészet – Aszófői Olaszrizling Vörösmál 2020
 • Irsai Olivér: Béla Borászat – Imrehegyi Irsai Olivér 2021
 • Rajnai rizling: Pannonhalmi Főapátság – Prior Fehér 2020
 • Sauvignon blanc: Varga Pincészet – Aranymetszés Friss Sauvignon Blanc 2021
 • Syrah: Thummerer Pincészet – Egri Syrah Superior Válogatás 2018

Ha egy külföldi országból legalább 15 minta érkezik, akkor a nevezett minták közül a legmagasabb pontszámot elért aranyérmes bor különdíjban (Best of Country) részesül, ezt idén az alábbi borok érdemelték ki:

 • Best of Australia: Wakefield Taylors Wines – Masterstroke Shiraz 2020
 • Best of Brazil: Cooperativa Vinícola Aurora – Conde de Foucauld Brut Branco
 • Best of Croatia: Iločki podrumi d.d. – Traminac Izborna Berba Prosušenih Bobica 2016
 • Best of Czech Republic: Znovin Znojmo – Hibernal, selection of grapes, n.b. 0348 2020
 • Best of France: Sarl Andre Giraud – Chateau La Tour Du Pin Figeac 2019
 • Best of Slovakia: Promitor Vinorum – Olaszrizling 2021
 • Best of Spain: Bodegas y Viñedos Viña Arnaiz – Mayor de Castilla Ribera Reserva 2018

A borok eredménye alapján a 23. VinAgora Nemzetközi Borverseny termelői különdíjai:

 • Csonka és Fiai Kft. különdíja a legeredményesebb családi pincészetnek: Geszler Családi Pincészet (Móri borvidék)
 • A Volkswagen Haszonjárművek különdíja a legeredményesebb fiatal borásznak: Szentpéteri Borpince – Szentpéteri Attila (Kunsági borvidék)
 • A VinCE Magazin különdíja a VinAgora felfedezettjének: Éliás Birtok (Badacsonyi borvidék)
 • A Chef Market különdíja a legérdemesebb, környezettudatos termelésből származó bornak: Csendes Dűlő Szőlőbirtok - Badacsonyi Kéknyelű 2016

A Prix VINOFED díjat négy kategóriában – csendes, száraz fehér-, vörös- és rosé borok, illetve brut pezsgők – ítéli oda aNagy Nemzetközi Bor- és Párlatversenyek Világszövetsége, a szervezet minden tagversenyén egységes szabályok szerint.

Fotó: VinAgora

A kiválasztás módja megegyezik a VinAgora Champion választás szabályrendszerével, így ezekben a kategóriákban a Champion díjas borok automatikusan megkapják a VINOFED különdíját is.

 • Prix VINOFED – csendes, száraz fehérbor: Varga Pincészet - Aranymetszés Friss Sauvignon Blanc 2021
 • Prix VINOFED – csendes, száraz vörösbor: Pannonhalmi Főapátság – Infusio 2019
 • Prix VINOFED  – csendes, száraz rosé: Günzer Tamás Pincészete – Rosé 2021
 • Prix VINOFED – brut, klasszikus eljárással készült pezsgő: Bodegas Jaume Serra – Cava Jaume Serra Bouquet Brut
Forrás: 
VinAgora

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Magyar lovasok a vb felé félúton

Legutóbbi számunkban bemutatkozott a munkalovaglás mint sportág, és hazai képviselője, a Working Equitation Magyarország Egyesület. Bár fiatal a sportág és alig négyéves múlttal rendelkezik hazánkban, máris két versenyzőjének sikerült kiemelkedő teljesítményt nyújtva akkreditációt szereznie az idén júliusban rendezendő franciaországi világbajnokságra.

Elindult a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

A korábbi évekhez hasonlóan idén is megkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor. Az ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a kormányhivatalok szakemberei végzik. A nyári időjárási viszonyokra tekintettel valamennyi ellenőrzés alkalmával fokozott figyelmet fordítanak a hűtési lánc fenntartásának és dokumentálásának vizsgálatára.

Országos Borverseny: a magyar borok rangadója

Az érzékszervi minősítésnek több szintjét különböztetjük meg: a kötelező hatósági minősítésen túl kiemelt szerepe van borversenyeknek, a kereskedelmi minősítéseknek, minőségbiztosítási intézményeknek, valamint szakmai kiadványok által felkért bizottságok, vagy szakértők pontozásán alapuló minősítési eredményeinek. Összességében valamennyi minősítés a fogyasztó tájékoztatására hivatott.

Kategóriájában harmadszorra minősült Európa legjobb állatkertjének a Nyíregyházi Állatpark

Harmadszorra minősült Európa legjobb állatkertjének a 250 és 500 ezer látogatószám közötti kategóriában a Nyíregyházi Állatpark az egyik független állatkerti szakértő felmérése szerint. Az elismeréssel járó díjat kedden adták át a sóstógyógyfürdői látványosságban.

Kiből lehet sajtbíra?

Sem a dohányosok, sem pedig a rendszeres ivók nem alkalmasak a sajtok bírálatára, mivel ízlesésük és szaglásuk nagy valószínűséggel nem tökéletes. Ez a két legfontosabb képesség a feladat ellátásához, de a június végén avatott 37 új magyar sajtbíra többsége agrár-, illetve élelmiszeripari végzettségű – mondta el Hegedűs Imre, a Magyar Sajtkészítők Egyesületének elnöke.

Gödöllőn ismerte el a gazdák fejlődését és újításait a Digitális Agrárakadémia

A Digitális Agrárakadémia konzorciuma digitális bemutató gazdaság tematikus versenyt hirdetett meg, lehetőséget biztosítva a gazdaságoknak arra, hogy sikereiket és tapasztalataikat bemutathassák. A Digitális Bemutató Gazdaság Díjakat 27 díjazott részére adták át a MATE gödöllői Szent István Campusán.

Folytatódik a szőlőár-csata?

Szüret előtt állva sokan kongatják meg újólag a vészharangot a várható szőlőárakra hivatkozva. Az elkeseredés kézzel tapintható, pedig az árak kapcsán még mély a csend. A gazdák borúlátóan fogalmazzák meg véleményüket a személyes beszélgetéseken, a közösségi médiában.

Megújult az Erdélyi és Partiumi Borverseny

Ma már nem kérdés, hogy a Kárpát-medence szőlő- és borkultúrája egységes egész. Ugyan évtizedeken keresztül el volt vágva egymástól a szakma, s ennek köszönhetően a fejlődés is másféle irányt vett, de az évszázados hagyományok, a közös múlt letagadhatatlan. Régóta hangoztatjuk, megérett a változásra, megújulásra az Erdélyi Borverseny, hogy még jobban fel lehessen zárkóztatni az erdélyi borászokat.

Az adatelemzés akár életmentő is lehet a versenylovaknak

A versenylovak esetében a legtöbb sérülés nem egy nap alatt alakul ki, eltekintve azoktól a ritka kivételektől, amikor valamilyen baleset (például kerítésnek fut a ló) miatt sérülnek meg. A tréningek során fellépő terhelés hosszú időn át terheli a csontozatot, mire látható eredménye lesz.

Balatoni fotók a füredi Gyetvai-Villában: Pályi Zsófia kiállítása

A Balatontól pár percre található, impozánsan felújított balatonfüredi Villa Gyetvai borászatként és egyben művészeti kiállítótérként is funkcionál. Az idei nyáron a szívükhöz közel álló téma került a villa falaira, egy nemzetközileg is elismert fotósorozat a Balatonról, amely egészen augusztus 10-ig megtekinthető.