Back to top

Garantáltan egészséges

A termálvízzel fűtött korszerű üvegházakból télen is jut hazai paprika az áruházakba. A szentesi Árpád-Agrár Zrt. telephelyein augusztus végi, szeptemberi kiültetésből októbertől szedik a fehér tölteni való paprikát. A tévhittel ellentétben ezek a paprikák nagyon finomak, pedig nem talajon termesztik őket, és attól sem kell tartanunk, hogy vegyszereket tartalmaznak.

Garantáltan egészséges | MMG

A növények károsítóit ugyanis a növényházakba telepített és ott felszaporított természetes ellenségeikkel, például ragadozó atkákkal, ragadozó poloskákkal, fürkészdarazsakkal tartják féken. A betegségek megjelenése pedig a megfelelő klímaszabályozással jórészt elkerülhető.

Az Árpád-Agrár Zrt. szegvári telepén van hazánk legkorszerűbb és legnagyobb paprikatermesztő üvegháza. A 2,5 hektáros, 6 méter magas, termálvízzel fűtött berendezésben kókuszroston nevelik a növényeket 11 hónapos kultúrában.

Az ott termesztett paprikának bizonyítottan magasabb a vitamintartalma, mint a kevésbé korszerű berendezésekben.

A kókuszrost termesztő közeg a kókuszdiónak az aprított háncsából készül. Ebben a szerves anyagban a gyökerek nagyon jól fejlődnek, könnyen felveszik az igényükre adagolt tápanyagot. Használatukkal ráadásul nagyon fontos környezetvédelmi előírásnak is megfelelünk, mert a paprikahajtatás végeztével ezek a paplanok további termesztésre hasznosíthatók, illetve szántóföldi, kertészeti kultúrák tápanyag-utánpótlására is fel lehet használni. Így megvan a természetes körforgása a rendszerben, magyarázta Oltyán István, az Árpád-Agrár Zrt. kertészeti igazgatója a kókuszrost termesztő közeg előnyeit.

Fotó: Bokor Ádám
Szentesen a paprikát hosszú kultúrában termesztik, 11 hónapig foglalják az üvegházakat, így egy hónap marad a növényállomány kitakarítására, a berendezések, eszközök fertőtlenítésére. Ez azt jelenti, hogy kilenc hónapig folyamatos a szedés.

Az üvegházban a növények műveléséhez elektromos, hidraulikus művelő kocsikat használnak, így mindig optimális testtartásban lehet minden munkafolyamatot elvégezni. Ezzel sokkal gyorsabb, hatékonyabb, nem utolsósorban pedig kényelmesebb a növényápolás, szedés.

A betegségek, különböző vírusfertőzések megelőzése érdekében nagyon fontos a higiéniai protokoll betartása.

Az előző kultúrák kitakarítását követő teljes körű fertőtlenítés után is csak megfelelően fertőtlenített eszközök, göngyölegek kerülhetnek a növényházakba, a munkavállalók pedig egy beléptető kapun, azaz kéz- és lábfertőtlenítő berendezésen áthaladva jutnak be.

Fotó: Bokor Ádám
Az Árpád-Agrár Zrt. növényházaiban termesztett zöldségeket integrált növényvédelmi módszerekkel védik. Ez azt jelenti, hogy a növényvédelem repertoárjában fölhasználható összes lehetőséget kihasználják a növények egészsége érdekében, de a fizikai, biológiai módszerek kerülnek előtérbe, hangsúlyozta Buleca Csaba, az Árpád-Agrár Zrt. kertészetének vezető növényvédelmi szaktanácsadója. A kártevők, kórokozók megfigyelésére monitoring rendszert működtetnek, minden növényt minden héten legalább egyszer egy szakavatott dolgozó átvizsgál. Megítéli a tövek és az egész állomány növény-egészségügyi helyzetét, és ez alapján dönt a szükséges intézkedésekről.

Ilyen korrekciós kezelések lehetnek a hasznos rovarok újabb adagjának betelepítése, színes fogólapok vagy rovarcsapdák kihelyezése, és csak legvégső esetben nyúlnak növényvédő szerekhez.

A fogyasztók és a dolgozók érdekében is nagyon szigorú előírások vonatkoznak a növényvédő szerek használatára. Azok betartását pedig nemcsak a hatóság ellenőrzi, hanem az áruházláncok is, ahová a paprikát beszállítják Szentesről. Sőt, az áruházláncok a hatósági előírásoknál is szigorúbb feltételeket támasztanak egyebek közt a szermaradékra vonatkozóan. Az Árpád-Agrár Zrt. üvegházaiban termesztett paprika tehát nemcsak finom, hanem garantáltan egészséges is.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elkezdődött a parlagfű virágzása!

A parlagfű fejlődése még az elmúlt hetek szélsőségesen meleg és száraz időjárásának az ellenére is folytatódott A Tiszántúlon az elmúlt hónapokban az évtized aszálya alakult ki, a természetes lágyszárú vegetáció kiszáradt, a szántóföldi növények szenvednek, alig fejlődnek, de a parlagfű a kiváló szárazságtűrő képességének köszönhetően jól bírja.

A diófogyasztás elősegítheti a bélrendszer és a szív egészségét

A dió nem csak egy finom nassolnivaló, hanem a kutatók szerint a bélrendszerünknek kedvező baktériumoknak is jót tesz, hozzátéve, hogy ezek a "jó" baktériumok a szív egészséges működését is segítik.

Cserepes növények átültetése: érdemes figyelni a gyökér-levél arányra

A cserepes növények ideálisak a lakásban, vagy a teraszon, hiszen elég mobilak ahhoz, hogy oda helyezzük őket ahol díszítenénk velük, és arrább tegyük onnan, ahol épp útban vannak. Ám a cserép, mint élettér általában nem a legideálisabb a növények számára, hiszen gyökereik növekedése így korlátok közé szorul.

Drónok a szőlőültetvényben

A MyActionCam Kft. és a Magyar Mezőgazdaság Kft. közös rendezvénysorozatot indított, amelynek célja, hogy közelebb hozza az új technológiát a felhasználókhoz. A roadshow harmadik állomásán - szántóföld és gyümölcsültetvény után- most egy szőlőültetvény felett repkedtek a drónok.

A KITE őszibúzafajta-választéka

A hagyományoknak megfelelően legszebb állapotukban igyekezett bemutatni a kalászos gabonákat – köztük az őszi búzákat – a KITE. Nádudvaron május közepén, Dalmandon május végén tartotta a bemutatót az integrátor, az általa ajánlott nagy termőképességű fajtákat mutatták be.

Mi a legegészségesebb módja a tojásfogyasztásnak?

Az, hogy mit együnk reggelire sokunk egyik dilemmája lehet. Elvégre ez a "nap legfontosabb étkezése", ezért mindig szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy a reggelt egészséges ételekkel kezdjük, hogy a szervezetünknek megfelelő táplálékot tudjunk biztosítani. Ráadásul a kiegyensúlyozott, tápláló étkezés energiát ad, fokozza az agyműködést, és erősíti az immunrendszert.

Háromszáz kaptár elpusztítását rendelték el a hatóságok

Az ausztráliai Új-Dél-Wales területén három különböző birtokon találtak a varroa atkával fertőzött méhcsaládokat, mely korábban nem volt jelen a kontinensen. A hatóságok a védő- és megfigyelési zónák kijelölése mellett 300 kaptár elpusztítását rendelték el.

Környezet, táj és a gazda

A nyitrai agráregyetemen beszélgettem Fehér Sándor professzorral, aki szomorúan konstatálja, hogy a napokban megszűnt náluk a környezetgazdálkodási szak. A tantárgyak némelyike szerencsére megmarad, de már csak a régiófejlesztési és a vidékfejlesztési szakokon oktatják őket.

Előbb kezdődött meg a nyári betakarítás a földeken

Országosan is megkezdődött az aratás, az extrém meleg időjárás különös figyelmet igényel a gazdálkodóktól – közölte Nagy István agrárminiszter.

A színes gyümölcsök és zöldségek fogyasztása segíthet csökkenteni a depressziót és a szorongást

A gyümölcsöknek és zöldségeknek határtalan egészségügyi előnyi vannak. Ezek a tápláló élelmiszerek alacsony zsír- és sótartalmúak, ugyanakkor tele vannak növényi rostokkal, amelyek megakadályozzák a székrekedést, és segítik a víz és a tápanyagok felszívódását az ételből.