0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Garantáltan egészséges

A termálvízzel fűtött korszerű üvegházakból télen is jut hazai paprika az áruházakba. A szentesi Árpád-Agrár Zrt. telephelyein augusztus végi, szeptemberi kiültetésből októbertől szedik a fehér tölteni való paprikát. A tévhittel ellentétben ezek a paprikák nagyon finomak, pedig nem talajon termesztik őket, és attól sem kell tartanunk, hogy vegyszereket tartalmaznak.

youtube://v/98CFPgwf_VM

A növények károsítóit ugyanis a növényházakba telepített és ott felszaporított természetes ellenségeikkel, például ragadozó atkákkal, ragadozó poloskákkal, fürkészdarazsakkal tartják féken. A betegségek megjelenése pedig a megfelelő klímaszabályozással jórészt elkerülhető.

Az Árpád-Agrár Zrt. szegvári telepén van hazánk legkorszerűbb és legnagyobb paprikatermesztő üvegháza. A 2,5 hektáros, 6 méter magas, termálvízzel fűtött berendezésben kókuszroston nevelik a növényeket 11 hónapos kultúrában.

Az ott termesztett paprikának bizonyítottan magasabb a vitamintartalma, mint a kevésbé korszerű berendezésekben.

A kókuszrost termesztő közeg a kókuszdiónak az aprított háncsából készül. Ebben a szerves anyagban a gyökerek nagyon jól fejlődnek, könnyen felveszik az igényükre adagolt tápanyagot. Használatukkal ráadásul nagyon fontos környezetvédelmi előírásnak is megfelelünk, mert a paprikahajtatás végeztével ezek a paplanok további termesztésre hasznosíthatók, illetve szántóföldi, kertészeti kultúrák tápanyag-utánpótlására is fel lehet használni. Így megvan a természetes körforgása a rendszerben, magyarázta Oltyán István, az Árpád-Agrár Zrt. kertészeti igazgatója a kókuszrost termesztő közeg előnyeit.

Szentesen a paprikát hosszú kultúrában termesztik, 11 hónapig foglalják az üvegházakat, így egy hónap marad a növényállomány kitakarítására, a berendezések, eszközök fertőtlenítésére. Ez azt jelenti, hogy kilenc hónapig folyamatos a szedés.

Az üvegházban a növények műveléséhez elektromos, hidraulikus művelő kocsikat használnak, így mindig optimális testtartásban lehet minden munkafolyamatot elvégezni. Ezzel sokkal gyorsabb, hatékonyabb, nem utolsósorban pedig kényelmesebb a növényápolás, szedés.

A betegségek, különböző vírusfertőzések megelőzése érdekében nagyon fontos a higiéniai protokoll betartása.

Az előző kultúrák kitakarítását követő teljes körű fertőtlenítés után is csak megfelelően fertőtlenített eszközök, göngyölegek kerülhetnek a növényházakba, a munkavállalók pedig egy beléptető kapun, azaz kéz- és lábfertőtlenítő berendezésen áthaladva jutnak be.

Az Árpád-Agrár Zrt. növényházaiban termesztett zöldségeket integrált növényvédelmi módszerekkel védik. Ez azt jelenti, hogy a növényvédelem repertoárjában fölhasználható összes lehetőséget kihasználják a növények egészsége érdekében, de a fizikai, biológiai módszerek kerülnek előtérbe, hangsúlyozta Buleca Csaba, az Árpád-Agrár Zrt. kertészetének vezető növényvédelmi szaktanácsadója. A kártevők, kórokozók megfigyelésére monitoring rendszert működtetnek, minden növényt minden héten legalább egyszer egy szakavatott dolgozó átvizsgál. Megítéli a tövek és az egész állomány növény-egészségügyi helyzetét, és ez alapján dönt a szükséges intézkedésekről.

Ilyen korrekciós kezelések lehetnek a hasznos rovarok újabb adagjának betelepítése, színes fogólapok vagy rovarcsapdák kihelyezése, és csak legvégső esetben nyúlnak növényvédő szerekhez.

A fogyasztók és a dolgozók érdekében is nagyon szigorú előírások vonatkoznak a növényvédő szerek használatára. Azok betartását pedig nemcsak a hatóság ellenőrzi, hanem az áruházláncok is, ahová a paprikát beszállítják Szentesről. Sőt, az áruházláncok a hatósági előírásoknál is szigorúbb feltételeket támasztanak egyebek közt a szermaradékra vonatkozóan. Az Árpád-Agrár Zrt. üvegházaiban termesztett paprika tehát nemcsak finom, hanem garantáltan egészséges is.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu