Back to top

Költségesebb lehet az elhalasztott beruházás

Rekordnyereséget ért el az OTP csoport 2021-ben. A háború nem veszélyezteti a pénzintézet stabilitását, a jövedelmezőségére azonban hatással van – mondta el Csányi Sándor elnök-vezérigazgató az áprilisi közgyűlésen. Hogyan hat az agrárium finanszírozására a kialakult infláció és a gazdasági bizonytalanság? – erről kérdeztük Szabó Istvánt, az OTP Agrár ügyvezető igazgatóját.

Szabó István: Egy elhalasztott beruházásnak összességében sokkal nagyobb költsége lehet, mint egy most megvalósított, így a vállalkozás későbbi pozícióját megalapozó befektetésnek
Szabó István: Egy elhalasztott beruházásnak összességében sokkal nagyobb költsége lehet, mint egy most megvalósított, így a vállalkozás későbbi pozícióját megalapozó befektetésnek
Fotó: OTP Agrár
- Az agrárium egyik vezető finanszírozója és számlavezetője az OTP Bank. Milyen szerepet játszik az ágazat a pénzintézet portfóliójában, hitelállományában és terveiben?

- Az agráriumra már nagyon régóta a gazdaság speciális területeként tekint az OTP Bank, hiszen különleges hozzáértést igényel, és ugyanez igaz az ágazat finanszírozására is. Ezért is hoztuk létre egy évtizede a bankon belül az Agrárágazati Igazgatóságot, amely kifejezetten a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások pénzügyeire fókuszál.

Mindez 10 év távlatából nézve is jó döntés volt, hiszen az előző év végére már 22 százalékos részesedésünk volt az agrárhitelezésben Magyarországon.

Mivel azonban már 10 országban vagyunk jelen a régióban és mindenhol elérhetők a lakossági mellett vállalati – így az agráriumnak szánt – szolgáltatásaink is, csoportszinten 2021 végén 3,5 milliárd eurós hitelállományt kezeltünk, amelyből nagyjából 1 milliárd eurós állományt láttunk a magyar piacon.

Tervünk, hogy a jövőben is olyan partnerei legyünk az agrárvállalkozásoknak, amely átfogó pénzügyi megoldásokkal szolgálhat minden helyzetre, sőt adott esetben a pályázati felkészülésben, vagy biztosítási lehetőségekkel is segíti a gazdákat. Erre ma a korábbinál is nagyobb szükség van, hiszen a megváltozott makrogazdasági környezetben a befektetések szinte minden szempontból kockázatosabbak lettek az agrárium szereplői számára, az áremelkedések pedig a forgófinanszírozási igényeket növelhetik meg.

- A hazai mezőgazdaság stratégiai ágazattá válik a következő években, hiszen történelmi léptékű fejlesztési forráshoz jut EU-s és állami támogatással. Közben azonban számos bizonytalanság, kockázat és rendkívüli költségemelkedések hátráltatják ezeket a fejlesztéseket, beruházásokat, több területen pedig egyre egyértelműbb koncentráció zajlik. Hogyan készül az OTP a következő évek rendkívüli tőkeigényére, és Ön szerint milyen eszközökkel lehet áthidalni ezeket az akadályokat?

- Valóban egyre több bizonytalanság nehezíti a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások gazdálkodását, és sok esetben nem csak a fejlesztések, hanem akár pusztán a fenntarthatóságuk is megkérdőjeleződhet.

A hatékonyságot növelő, energiamegtakarítást célzó hosszútávú fejlesztéseket azonban a bizonytalanságok ellenére sem engedheti el az agrárium, mert hosszú távon ez jelentheti a kulcsot a versenyképesség növeléséhez.

Egy elhalasztott beruházásnak összességében tehát sokkal nagyobb költsége lehet, mint egy most megvalósított, így a vállalkozás későbbi pozícióját megalapozó befektetésnek.

Emellett az Európai Unió szigorított környezetvédelmi előírásai is fejlesztési kényszert jelenthetnek a jövőben több hazai gazdaság számára. Arra lehet számítani, hogy az agrárhitel-állomány várhatóan a következő években is növekedni fog, hiszen a Vidékfejlesztési Program pályázatai csak 50 százalékban fedezik a tervezett beruházások költségét, a fennmaradó részt önerőből, vagy hitelből tehetik hozzá a pályázók. Az energia- és inputanyagárak növekedésével, az inflációval összefüggésben megemelkedett finanszírozási igény várható a szántóföldi növénytermesztésben, amely magasabb hitelkeret-kihasználásban, forgóeszköz-finanszírozásban nyilvánulhat meg.

A piaci hatások az állattenyésztőkhöz és élelmiszer-feldolgozókhoz is begyűrűznek. A forgóeszköz finanszírozás ennél a két ágazatnál is növekedni fog a várakozásaink alapján.

- Az agrárium szereplői jellemzően szolid, megbízható adósok, az ágazat hitelállománya és finanszírozási igénye várhatóan tartósan növekszik. Számít-e az OTP a korábbinál erősebb versenyre az ágazat finanszírozásában, különösen az alakuló Magyar Bankholdinggal, amely bejelentette, hogy piacvezető szerepre készül az agrárium finanszírozásában, amely célból külön üzletágat hoz létre?

- Mi a magunk részéről támogatjuk a versenyt minden téren, hiszen ügyfeleinknek is ez az érdeke, és minket is tovább ösztökélhet a még jobb megoldásokra. A kihívást tehát – mint minden egyéb piaci szereplőét – komolyan vesszük és folytatjuk termékeink és szolgáltatásaink folyamatos fejlesztését. Azt gondolom, hogy a szakértő tanácsok, a jó árazás, a gyors és hatékony kiszolgálás, valamint a pénzügyeken túlmutató lehetőségek – mint a pályázatírási segítség, a biztosítási konstrukciók elérhetősége vagy a határokon átnyúló szolgáltatások – igen versenyképes csomagot alkotnak.

Az agráriumban azonban van még egy nagyon fontos szempont: a személyes kapcsolatok minősége.

Valódi partnerség csak kölcsönös bizalomra épülhet, és mi kollégáimmal pontosan erre törekszünk minden mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozás esetében. Ez teszi lehetővé azt a rugalmasságot is, hogy adott esetben egyedi pénzügyi megoldásokkal állhatunk partnereink mellé. 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Írjon levelet Kittenberger Kálmánnak!

A Nimród Vadászújság 2022-ben első alkalommal írja ki a Sólyom-díjat, amely nevét a 110. évfolyamában járó lap neves publicistájáról, Kittenberger Kálmán levelezőtársáról, Láng Rudolfról kapta.

Luxuskocsik kárpitja struccbőrből - kéknyakú strucctenyésztővel beszélgettünk

A strucc bőrét a krokodilbőr kategóriába sorolják, melyből luxustermékek készülnek, emellett a húsa is prémium minőségű. A kéknyakú struccot választotta gazdálkodása alapjául Nemes Fédra és Müller Gábor, akik tenyésztési és hízlalási céllal tartják az óriás madarakat.

Elkeltek a húsmarhák a NAV árverésén

35 millió forintért keltek el azok a húsmarhák, amelyekre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elektronikus árverésén lehetett június 24. és 28. között licitálni.

Csak a professzionális mezőgazdaságnak van jövője

Ahogy az erőszakos téeszesítés, úgy a termelőszövetkezetek rendszerváltás utáni erőltetett felszámolása is a hazai szakpolitika hibája volt. Hosszú távon csak a tőkeerős és szakmailag felvértezett gazdasági társaságok életképesek a magyar agráriumban – mondta Horváth Gábor, a társas agrárvállalkozásokat tömörítő MOSZ főtitkára, akivel az idén száz éves Szövetkezeti Világnap alkalmából beszélgettünk.

Növekszik a kereslet a huculokra - Gyepkezelés és génmegőrzés egyben

Az Aggteleki Nemzeti Parkba az 1980-as években kerültek hucul lovak, ahol ma már az ország első számú tenyészete található. A génmegőrzési feladatok mellett a Nemzeti Park Igazgatóság a védett gyepek megtartását, kezelését is a lovak legeltetésével oldja meg. A nemzeti parknál a közelmúltban zárult le több uniós támogatást élvező projekt is, ezek között volt a hucul ménes tartási körülményeit javító program.

A diófogyasztás elősegítheti a bélrendszer és a szív egészségét

A dió nem csak egy finom nassolnivaló, hanem a kutatók szerint a bélrendszerünknek kedvező baktériumoknak is jót tesz, hozzátéve, hogy ezek a "jó" baktériumok a szív egészséges működését is segítik.

Együttműködik a Talentis Agro Zrt és az Állatorvostudományi Egyetem

Az Állatorvostudományi Egyetem és a Talentis Agro Zrt. közötti együttműködési megállapodást írt alá június 29-én Budapesten Sótonyi Péter rektor és Makai Szabolcs vezérigazgató.

A MATE tananyaga lépést tart a digitális kihívásokkal

Egy nemzetközi projektnek köszönhetőn új, a digitális agrárium és élelmiszeripar kihívásaira reagáló mesterképzés indulhat el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen. A tavaly indított program keretében már megtörtént az oktatók képzése. A tananyagok is készültek, többek között a precíziós mezőgazdaság, a robotika, a drónok, valamint az okos megoldások és innovációk témájában.

Mi a legegészségesebb módja a tojásfogyasztásnak?

Az, hogy mit együnk reggelire sokunk egyik dilemmája lehet. Elvégre ez a "nap legfontosabb étkezése", ezért mindig szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy a reggelt egészséges ételekkel kezdjük, hogy a szervezetünknek megfelelő táplálékot tudjunk biztosítani. Ráadásul a kiegyensúlyozott, tápláló étkezés energiát ad, fokozza az agyműködést, és erősíti az immunrendszert.

„Sült galamb” magyar fejlesztésű gasztroélmény

Szuvidált galambhús nagy mennyiségben és állandó minőségben: különleges termékkel találkozhatnak a magyar fogyasztók, és számos külföldi piacon is elérhető lehet a nemzetközi termékdíjjal elismert magyar fejlesztés. A gasztronómiai különlegesség ötletgazdáival, Nagy Maricával és Barabás Jánossal Halmos B. Ágnes beszélgetett, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.