Back to top

Megnyitotta kapuit a Corteva Agriscience első európai csávázási központja

Délnyugat-Franciaországban, a Toulouse melletti Aussonnei-ben avatták az új Vetőmag Csávázás Technológiai Központot azzal a céllal, hogy segítse az európai gazdálkodókat, hogy biztonságos vetőmaggal rendelkezzenek a vetés idejére, és egészséges növényekkel indulhasson a termelés.

Az Aussonnei a Corteva első európai, világszerte pedig a harmadik csávázási Központ, ahol a kutatási munka a szolgáltatásfejlesztésekre, többek között az új vetőmag csávázási megoldásokra összpontosít, hogy támogassa a gazdálkodókat a mezőgazdaságban tapasztalható kihívásokra.

A csávázás segít megvédeni a fiatal növényeket a kártevőktől és a betegségektől és elősegíti a csíranövény erőteljes fejlődését, ami megalapozza a magasabb termés lehetőségét.

A világon található Csávázás Technológiai Központok kutató laborként, vizsgálóközpontként és vetőmag csávázási üzemként működnek, szigorúan ellenőrzött folyamatokkal a vetőmag csávázási technológiák felfedezésére, összeállítására és tesztelésére. Ez az eljárás lehetővé teszi, hogy a vetőmag csávázás védelmet és megoldást biztosítson a mezőgazdasági kihívásokkal szemben, értéket teremtve a termelők számára.

Az új üzem megjelenésében is új
Az új üzem megjelenésében is új
Fotó: viniczai

A vetőmag csávázás innovációjának eredményéből csak nyerhet a gazdálkodó, ezek biztosítják a kijuttatási dózis pontosságát, a jobb szántóföldi teljesítményt és a gazdálkodók profitjának növelését, valamint - összhangban a Corteva fenntarthatósági kötelezettségvállalásával, a fenntarthatóságot.

A Vetőmag Csávázás Technológiai Központ az üzleti partnereikkel is együttműködik, hogy szolgáltatásokat és tesztelési lehetőséget biztosítson a vetőmag csávázási technológiák minőségének javítására.

Igor Teslenko, a Corteva Agriscience európai elnöke elmondta, mivel a csávázószerek közvetlen a vetőmag felületére kerülnek, nem pedig szántóföldi kijuttatásra, segíthetnek csökkenteni a mezőgazdaság ökológiai lábnyomát. „Hiszünk az együttműködésen alapuló megközelítésben – ezért partnereink számára is lehetővé tesszük a hozzáférést formulációinkhoz és tesztelési szolgáltatásainkhoz. Ezzel is támogatva a gazdálkodókat, hogy a lehető legjobb termékekhez férjenek hozzá a piacon”- hangsúlyozta a szakember.

Kutatásra épülő gyakorlat
Kutatásra épülő gyakorlat
Fotó: viniczai

A Corteva Agriscience közel 6 millió eurót fektetett a beruházásba, hogy tovább erősítse a vetőmag portfólió kínálatát. A Corteva Agriscience több vetőmag csávázási megoldást is kínál a növények optimális növekedéséhez, beleértve a Lumiposa™ és Lumivia™ rovarölő vetőmag csávázó szereket, a Lumisena™ és Lumiflex™ gombaölő vetőmag csávázó szereket, valamint a Lumidapt™ tápanyagfelhasználást optimalizáló vetőmag csávázószert.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Génmegőrzés a világban

Korábbi cikkemben írtam a biodiverzitás fontosságáról és arról, hogy az emberi tevékenységek hatására milyen tempóban romboljuk azt. A tudósok már felismerték a problémát, és a riói egyezményben rögzítették, hogy a korábbi károk felszámolása és újabbak megelőzése közös társadalmi felelősségünk. Nézzük tehát, hogy milyen génmegőrzési létesítmények szolgálják a genetikai sokféleség tartós fennmaradását.

Szamócaszezon: reményeket meghaladó eredmények

Egy sikeres termesztési idény most sokkal többet jelent annál, mint hogy biztosítja-e vagy sem az érintett kárpátaljai család megélhetését. Sokkal nagyobb a tét, mert jelentősen hozzájárul a szülőföldön maradáshoz, hiszen azt bizonyítja, hogy a háborús helyzettel járó bizonytalanság ellenére van jövő.

Az őszibarack nyári védelme

Meleg időjárásban a tafrinás levélfodrosodás már nem okoz gondot, a júniusban előforduló lehűlés esetén azonban felléphet a késői levél- és termésfertőzés. A tenyészidő előrehaladtával, melegebb időben nő a lisztharmat, hűvösebb időszakokban pedig a levéllyukacsosodás fertőzésének veszélye. A kártevők elleni védekezés a gyümölcsmolyok és a levéltetvek ellen irányul.

Formatervezési díjat kapott a Steyr Terrus CVT

A nagy presztízsű RedDot formatervezési díjjal ismerték el a Steyr Terrus CVT traktor dizájnját. A zsűri értékelése szerint 2022 legelegánsabb traktorának formaterve hozzájárul a nagy teherbírású munkagép képességeihez, kényelméhez és hatékonyságához. A Steyr Terrus CVT 2015-ben jelent meg a gyártó kínálatában, mint az osztrák vállalat „zászlóstraktora”.

A Nébih szárított sárgabarackmagot hívott vissza a forgalomból

A megengedettnél magasabb hidrogén-cianid tartalom miatt visszahívták a forgalomból a Golden Lily szárított sárgabarackmag 100 grammos kiszerelésű terméket - tájékoztatott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján pénteken.

Aktuálisabb, mint valaha - tankolási rendszerek a Bábolnai Gazdanapokon

Aratás közben nem járkálhat el tankolni a kombájn – ezzel minden gazdálkodó tisztában van. A hatósági áras, korlátozottan hozzáférhető üzemanyag komoly kihívás elé állíthatja a mezőgazdaságot, aki pedig nem szeretne emiatt hátrányba kerülni, az tárolókapacitást fejleszt. A 35. Bábolnai Gazdanapokon szeptember 8-10. között erre is találhat megoldást.

Folyamatosan zajlik a betakarítás a földeken

A száraz meleg időjárás és az aszály ellenére az ország kenyere biztosított – közölte Nagy István agrárminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóban.

Csak a professzionális mezőgazdaságnak van jövője

Ahogy az erőszakos téeszesítés, úgy a termelőszövetkezetek rendszerváltás utáni erőltetett felszámolása is a hazai szakpolitika hibája volt. Hosszú távon csak a tőkeerős és szakmailag felvértezett gazdasági társaságok életképesek a magyar agráriumban – mondta Horváth Gábor, a társas agrárvállalkozásokat tömörítő MOSZ főtitkára, akivel az idén száz éves Szövetkezeti Világnap alkalmából beszélgettünk.

Lőrinc már felejtős: elindult a dinnyeszezon

Dinnye szezonnyitó sajtótájékoztatót tartott Medgyesegyházán a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, és a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete. Az idei szezon bíztatónak ígérkezik, és mint kiderült, már a Lőrinc napot is elfelejthetjük, hiszen a klímaváltozás, és az újabb fajták hatására jóval tovább lesz jó minőségű hazai dinnye.

Elkezdődött a parlagfű virágzása!

A parlagfű fejlődése még az elmúlt hetek szélsőségesen meleg és száraz időjárásának az ellenére is folytatódott A Tiszántúlon az elmúlt hónapokban az évtized aszálya alakult ki, a természetes lágyszárú vegetáció kiszáradt, a szántóföldi növények szenvednek, alig fejlődnek, de a parlagfű a kiváló szárazságtűrő képességének köszönhetően jól bírja.