A munkálatok egy hamarosan kezdődnek egy 6 millió angol font értékű üzemben Lincolnshire-ben – ez lesz az első ilyen üzem az Egyesült Királyságban. A gyártáshoz a kiskereskedelemben nem eladható, másodosztályú, olcsó burgonyát használnak majd, és a gyártástechnológia során burgonyakeményítőt is nyernek, adta hírül a potatonewstoday.com.

A Branston 2013-ban kezdte el a burgonyafehérjével kapcsolatos kutatásokat, és ez idő alatt jutott el laboratóriumi szintről az értékesíthető termék gyártásáig.
A burgonyafehérje gazdag aminosavakban, és sok funkcionális összetevővel rendelkezik, így az élelmiszeriparban például kötőanyagként használható a tojás helyettesítésére.
Eddig a burgonyakeményítő gyártása során keletkező burgonyafehérjét csak takarmány-alapanyagként használták.
A növényi fehérjék előnye, hogy kevésbé emelik meg a vér glükózszintjét. A burgonyafehérje biológiai értéke meghaladja minden növényi proteinét, közel áll a savó- és tojásfehérjéhez. Emellett emulgeáló és gélesítő hatású.