0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Burgonyafehérje vegán élelmiszerekhez

Az Egyesült Királyságbeli Branston burgonyabeszállító cég együttműködést kötött az új technológiákat forgalmazó Root Extracts vállalattal, hogy vegán és vegetáriánus ételek készítéséhez használható fehérjét állítsanak elő burgonyából.

A munkálatok egy hamarosan kezdődnek egy 6 millió angol font értékű üzemben Lincolnshire-ben – ez lesz az első ilyen üzem az Egyesült Királyságban. A gyártáshoz a kiskereskedelemben nem eladható, másodosztályú, olcsó burgonyát használnak majd, és a gyártástechnológia során burgonyakeményítőt is nyernek, adta hírül a potatonewstoday.com.

A Branston 2013-ban kezdte el a burgonyafehérjével kapcsolatos kutatásokat, és ez idő alatt jutott el laboratóriumi szintről az értékesíthető termék gyártásáig.

A burgonyafehérje gazdag aminosavakban, és sok funkcionális összetevővel rendelkezik, így az élelmiszeriparban például kötőanyagként használható a tojás helyettesítésére.

Eddig a burgonyakeményítő gyártása során keletkező burgonyafehérjét csak takarmány-alapanyagként használták.

A növényi fehérjék előnye, hogy kevésbé emelik meg a vér glükózszintjét. A burgonyafehérje biológiai értéke meghaladja minden növényi proteinét, közel áll a savó- és tojásfehérjéhez. Emellett emulgeáló és gélesítő hatású.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu