Back to top

Szuvidált, konyhakész harcsafilé kerülhet a boltokba

Kétéves kutatás-fejlesztés eredménye a Silgen haltenyésztési rendszer, és a az ugyanezen a néven a boltokba kerülő konyhakész harcsafilé, amit magyar vezetéssel dolgozott ki egy európai konzorcium – hangzott el a projektet záró rendezvényen.

Fotó: KSERIS Tudástranszfer Kft.

„A SilGen projekt látványosan valósította meg az uniós kutatási keretprogram idevágó célkitűzéseit, miszerint az európai vállalkozások versenyképességét párhuzamosan kell növelni a fentarthatósággal, az európai gazdaság hatékonyságának, valamint társadalmai életszínvonalának növelése érdekében”

– hangsúlyozta a rendezvényen Ardian Xerxa, az Európai Bizottság kutatási programjának munkatársa.

Fotó: KSERIS Tudástranszfer Kft.

A kétéves kutatás-fejlesztési program összköltsége több mint 2,5 millió euró volt, amelyből majdnem 2 millió euró volt az uniós támogatás. A Nagy teljesítményű szabványosított rendszer - Prémium édesvízi halak tömegtermelése című projektben a technológia forgalmazásáért a Kseris Tudástranszfer Nonprofit Kft. felelt, a nemzetközi együtműködésben pedig az Aranyponty Halászati Zrt., Ausztriából a Garant Tiernahrung GmbH, Németországból a Ahrenhorster Edelfisch GmbH, Szlovéniából pedig a G2O Storitve DOO vett részt.

Fotó: KSERIS Tudástranszfer Kft.

Az új szürkeharcsa-nevelési technológia nem igényel speciális földrajzi és éghajlati adottságokat, bárhol működtethető és intenzív termelés esetén 1, félintenzív tartásban pedig 2 év alatt lesz a zsenge ivadékból 2,5-3 kilós hal. A halgazdaságok számára a hatékony, kiszámítható termelés és a jobb jövedelmezőség miatt lehet jó megoldás a SilGen alkalmazása - tették hozzá a módszer kidolgozói.

Fotó: KSERIS Tudástranszfer Kft.

A Silgen haltenyésztési rendszer létrehozásával együtt ugyanilyen néven konyhakész, szuvidált harcsafilét is kifejlesztettek, amely év végére már az üzletekben is kapható lesz. A szürkeharcsa-filé fagyasztás nélkül a hűtőben egy hónapig is eltartható, előfűszerezett, elkészítése pedig rendkívül egyszerű, mindkét oldalát csupán két-két percig kell sütni, és már tálalható is a szálkamentes, egészséges étel.

Fotó: KSERIS Tudástranszfer Kft.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mi a legegészségesebb módja a tojásfogyasztásnak?

Az, hogy mit együnk reggelire sokunk egyik dilemmája lehet. Elvégre ez a "nap legfontosabb étkezése", ezért mindig szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy a reggelt egészséges ételekkel kezdjük, hogy a szervezetünknek megfelelő táplálékot tudjunk biztosítani. Ráadásul a kiegyensúlyozott, tápláló étkezés energiát ad, fokozza az agyműködést, és erősíti az immunrendszert.

„Sült galamb” magyar fejlesztésű gasztroélmény

Szuvidált galambhús nagy mennyiségben és állandó minőségben: különleges termékkel találkozhatnak a magyar fogyasztók, és számos külföldi piacon is elérhető lehet a nemzetközi termékdíjjal elismert magyar fejlesztés. A gasztronómiai különlegesség ötletgazdáival, Nagy Maricával és Barabás Jánossal Halmos B. Ágnes beszélgetett, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.

Környezet, táj és a gazda

A nyitrai agráregyetemen beszélgettem Fehér Sándor professzorral, aki szomorúan konstatálja, hogy a napokban megszűnt náluk a környezetgazdálkodási szak. A tantárgyak némelyike szerencsére megmarad, de már csak a régiófejlesztési és a vidékfejlesztési szakokon oktatják őket.

A hobbiállat-tartókat is megviseli az árak növekedése

Egy állatjóléti alapítvány szerint egyre több ember szorul támogatásra, hogy tápot vehessen a kutyájának/macskájának, és egyre több házikedvenc kerül menhelyre a növekvő költségek miatt.

A holland miniszterelnök elítélte a mezőgazdasági dolgozók napok óta tartó tüntetését

Mark Rutte holland miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte, hogy a mezőgazdasági dolgozók a múlt szerda óta tartó tüntetés keretében útblokádot alkalmaztak és politikusokat fenyegettek meg - számolt be a DutchNews hírportál kedden.

Békés megyei kistermelő tevékenységét függesztette fel a Nébih

Egy Békés megyei kistermelő állattartó telepén és élelmiszer-előállító egységében tartott ellenőrzést június közepén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A sertésállomány állategészségügyi státusza ismeretlennek bizonyult, míg az egységben súlyos higiéniai problémákat, jelöletlen, nem nyomonkövethető termékeket találtak az ellenőrök.

Tűzvészek pusztítják Tunézia gabonatermést - a gazdák inkább idő előtt kezdik az aratást

Idő előtt kezdték meg az aratást a gazdák Tunéziában, mivel az extrém hőség országszerte gabonatüzekkel fenyeget. Inkább kevesebb és rosszabb minőségű terményt takarítanak be, mintsem elvesszen mindenük.

Sertéságazati szakértők tanácskozása

Többnapos, zártkörű tanácskozáson tekintették át az InterPIG és az agri benchmark Pig Network globális sertéságazati szakértői hálózatok képviselői a közelmúlt világpiaci történéseit és a sertéságazat 2021. évi költség- és jövedelemviszonyainak alakulását tagországi szinten.

Amikor a kekszbúza méhek és lepkék között növekszik

Nemcsak a kekszbúza minőségének és termelési arányának erősítése, hanem a méh- és lepkepopuláció növelése is a célja a Mondelez International fenntartható búzatermesztési programjának.

Az állatok „vegyészösztönei” - Megeszik a mérgezőt?

Vajon az állatok ösztönösen megtalálják a számukra gyógyhatású növényeket a legelőn vagy a takarmányukban, és hogyan kerülik el a mérgezőket? Mekkora ebben a véletlen szerepe? Mivel nem tudjuk megkérdezni őket, így csak kutatásokra hagyatkozhatunk…