Back to top

Kiránduljon Magyarország legszebb és leghíresebb forrásaihoz

Ahol a föld alatti vizek a felszínre törnek, gyakran csodás természeti formákat hoznak létre. Hazánk bővelkedik forrásokban, jelenleg 6500 ilyen vízfolyás ismert, sok közülük turistautak mentén, városok, falvak környékén csörgedezik.

Tavaszi túraajánlóként az állami erdőgazdaságok által kezelt területeken lévő forrásokat szedtük csokorba, amelyek közül az elmúlt évek ökoturisztikai fejlesztéseinek köszönhetően számos hely megújult külsővel várja a természetjárókat.

A Csurgó-kút az egyik legszebb és leglátványosabb forrás a Bakonyerdő Zrt. területén.

Farkasgyepű és Magyarpolány között található forrás vize néhány méter megtétele után egy mészkőszikláról csurog le, ahol az évszázadok során apró cseppkőszerűségeket hozott létre. A látványos Kőpince-forrás a Magas-Bakony egyik legnépszerűbb kirándulóhelyén, a Cuha-völgyben található. Az 1956-ban felfedezett helynek mindig 7 fokos a vize, bármely évszakban csillapíthatja szomját az arra vetődő vándor. A Porva-Csesznek és Vinye között elterülő, vízmosásokkal tarkított völgyet nem csupán közúton, de kalandos útvonalon, a Cuha-patak mentén közlekedő milleniumi vasúttal is meg lehet közelíteni.

Fotó: AM

A Budapesti Erdőgazdaság területén, Tardosról, vagy Pusztamarót irányából közelíthető meg a Szépasszony kútja. Az időszakos forrás a fák takarásában helyezkedik el, a helyet a nagyobb esőzések után érdemes felkeresni, ugyanis akkor a leglátványosabb és a legszebb.

Az Északerdő Zrt. kezelésében lévő zöld turistaút mellett, Velem község közelében csörgedezik a Gyertyán-kút.

Varbó közelében bújik meg a Bükk egyik legvarázslatosabb pihenője, a kevesek által ismert Andó-kút. A forrás bővizű, iható, és egy mesterséges tavat táplál, melyen egy kis sziget is található.

Az Egererdő Zrt. területén található a közkedvelt kirándulóhely, a parádfürdői Ilona-völgy, ahol a fák között bújik meg a Szent István csevice-kút. A forrás vize természetes szénsavtartalommal fakad a föld mélyéről, fogyasztása a helyiek tapasztalata szerint jó hatással van az emésztésre.

A Gemenc Zrt. kezelésében lévő szekszárdi dombvidék népszerű kirándulóhelye a Sötétvölgy. A horgásztó partján álló szabadidőközpontból számtalan túraútvonal indul a mély patakvölgyekkel szabdalt dombok közé. A pihenőhelyen kopjafa őrzi a tolna-megyei turisták, természetvédők, erdészek emlékét. Innen egy romantikus fahíd vezet a Fekete-kúthoz, amely kissé távolabb van a legnépszerűbb útvonalaktól, de ettől függetlenül érdemes felkeresni.

A Pannonhalmi Tájvédelmi körzet területén, Tényő község határában csörgedezik a legendás Árpád kút.

A monda szerint a forrás úgy keletkezett, hogy Árpád vezér lova megbotlott, mikor kíséretével 903-ban erre járt, nyomában pedig víz fakadt. A forrást és környékét 2016-ban, a község 800. születésnapja alkalmából újították meg, a Gasztonyi család, valamint a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. közreműködésében. Az itt tett kirándulások egyébként is felejthetetlen élményt jelentenek, hiszen a turistaút egyik pontján – az úgynevezett Várlátó-tetőn – csodálatos panoráma nyílik a Pannonhalmi Apátságra.

Fotó: AM

Kaposvártól délre, a SEFAG Zrt. kezelésében lévő Gyertyánosi parkerdőben található a Négytestvér forrás, amely mellett Árpád vezér hősi halált halt gyermekeire emlékezhetünk. Jutas, Üllő és Tarhos 907-ben a pozsonyi csatában, Levente 895-ben a bolgárok ellen halt hősi halált a honfoglalás eseményei során. A támfalas kiépítésű, négy kifolyócsővel és márványtáblával ellátott forrás a Hódos-tavat táplálja.

A Mecsekerdő területén található Nagy-Mély-völgy a vidék egyik leghangulatosabb és vízfolyásokban gazdag, vadregényes kirándulóhelye, ahol az erdő és a karsztvizek egymásba fonódnak. A Kánya-forrás a völgy felső részén fakadó, bővizű karsztforrás, amely a Mély-völgyi kőfülke alatti patakos barlangból vezeti el a vizet.

Kőszegtől keletre elterülő Alsó-erdőben ered az Őz-kút, amelynek vize a Répcébe folyik, míg a Kőszegi-hegység patakjait a Gyöngyös fogadja magába. A forrást az 1920-as években már jegyezték, a második világháború előtt kis védkunyhó állt mellette. A hely a "vasfüggöny" megépítése után a határsávba került, ezért 1990 előtt csak a környéken dolgozó erdei munkások és a határőrök látogathatták. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. 2015-ben újította fel az Őz-kutat és alakította ki a mellette található kirándulóhelyet.

Fehérvárcsurgónál található az Alba Regia-forrás, amely különlegességét nemcsak nevének, de az amfiteátrumszerű kialakításának is köszönheti. A Vadex Zrt. kezelésében lévő bő hozamú forrás mellett több szintes, teraszos pihenőhely található, ahol hűs vízzel frissítheti fel magát az ide érkező vándor.

A Kab-hegy, a Déli-Bakony legmagasabb hegycsúcsa nyugati szélén található a Sárcsi-kút forrás.

A Veszprémi Erdőgazdasági Zrt. területén megbújó vízfolyás az 1960-as években az erdészeknek nyújtott frissítőt. Napjainkban a folyamatos vízhozamú, iható vizű forrás az itt található tanösvény kirándulóinak is fontos célpont. A vízfolyás legkönnyebben Ajka városán át, a Hubertus Erdészeti Erdei Iskolától közelíthető meg a piros tölgylevéllel jelzett tanösvényen keresztül.

Fotó: AM

Érdemes útra kelni, hiszen a tavaszi időszak a legalkalmasabb arra, hogy forrás túrára induljunk, és felfedezzük hazánk gyönyörű tiszta vizű túrahelyeit.

Forrás: 
Agrárminisztérium

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mauna Manufaktúra: a hegy csendje

A megfelelő lábbeli nemcsak kényelmes, de kellően tart is, ami különösen fontos, ha megrögzött természetjárók vagyunk. Jóravaló bakancs hiányában már egy rövid barangolás is kész rémálommá válhat. A Dunakanyar ölelésében fekvő Nagymaroson, a Mauna Manufaktúra műhelyboltjában megbízható minőségű, kézzel készített bakancsok várják a természet kedvelőit Mosonyi Annamária és csapata jóvoltából.

Környezet, táj és a gazda

A nyitrai agráregyetemen beszélgettem Fehér Sándor professzorral, aki szomorúan konstatálja, hogy a napokban megszűnt náluk a környezetgazdálkodási szak. A tantárgyak némelyike szerencsére megmarad, de már csak a régiófejlesztési és a vidékfejlesztési szakokon oktatják őket.

Előbb kezdődött meg a nyári betakarítás a földeken

Országosan is megkezdődött az aratás, az extrém meleg időjárás különös figyelmet igényel a gazdálkodóktól – közölte Nagy István agrárminiszter.

Újra lendületesen drágul a termőföld

A 2020-ban mért 1,672 millió forintról tavaly 1,787 millióra emelkedett az eladott termőföldek átlagos hektárára – írja keddi számában a Világgazdaság (VG) az OTP Termőföld Értéktérkép című kiadványának adatai alapján.

A növény- és állatvilágot, a műanyag és faanyagokat is károsítja az UV-sugárzás

Nem csak az emberi egészségre nézve jelent veszélyt, a növény- és állatvilágot, a műanyag és faanyagokat is károsítja az UV-sugárzás - hívta fel a figyelmet cikkében a Másfélfok - Éghajlatváltozás közérthetően című szakportál.

Nyaralás Vlagyimir Putyin nyomában

Az oroszok egy új turisztikai csomagot népszerűsítenek, amely azokat a helyeket, városokat és látnivalókat fűzi fel egy útvonalra, amelyeket Vlagyimir Putyin szívesen látogat meg nyaralásai során.

Károlyi gróf: „Reményeim lassan valóra válnak”

A Nemzeti Kastélyprogram keretében megújult a füzérradványi Károlyi-kastély és parkja. A pompásan helyreállított épület és a gyönyörű százhektáros angolpark eredeti jellegét idézve született újjá. A rekonstrukciót Alföldy Gábor tájépítész, kerttörténész könyve dokumentálja, amelynek személyes hangú előszavát maga Károlyi László gróf írta. A nagy idők 91 esztendős tanújával emlékeiről beszélgettünk.

Lezárult a „Bölcs Fák” határon átívelő projektje

A matuzsálemfák megőrzése, megfelelő kezelése, dokumentálása kiemelt feladat, emellett fontos a népszerűsítésük, és közkinccsé tételük is határon innen és túl egyaránt - jelentette ki az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a Gödöllői Királyi Kastély kertjében.

Bővül a tűzgyújtási tilalommal érintett terület hazánkban

A kritikusan száraz talajviszonyok és a kánikula miatt, az előreláthatóan továbbra is csapadékszegény időjárásra való tekintettel a hatóság 2022. június 24-től kiterjeszti a tűzgyújtási tilalmat Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre is. A korlátozás Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is tovább él.

Méhek nélkül nincs jövő

Hosszú távú együttműködést kezdett az Országos Magyar Méhészeti Egyesülettel (OMME) a hazai méhek védelméért és a lakossági edukáció érdekében a magyar élelmiszeripar egyik kiemelkedő szereplője, a Sió-Eckes. Nagy István agrárminiszter a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy az OMME-t a méhészeti termékek ágazatban szakmaközi szervezetként ismerte el a minisztérium.