Back to top

Az A-vitamin elengedhetetlen az egészséges szemekért és bőrért

Általában az A-vitamint a látás és a szem egészségének támogatásában játszott fontos szerepe miatt dicsérik, de más jelentősége is van a szervezetben. Az A-vitamin például csökkenti a szervezetben lévő gyulladást, egészségesen tartja a bőrsejteket, segít megelőzni a rákos megbetegedéseket, erősíti az immunrendszer működését, védi a csontokat, és elengedhetetlen a normális reproduktív funkciókhoz.

A D-, E- és K-vitaminhoz hasonlóan az A-vitamin is zsírban oldódó vitamin, így felszívódása fokozódik, ha az A-vitaminban gazdag ételeket zsírokkal és olajokkal együtt fogyasztjuk.

Az A-vitamin kétféle formában található meg az élelmiszerekben.

Az kész A-vitamin bizonyos állati eredetű élelmiszerekben, például a májban és a halakban van jelen, míg a karotinoidok, például a béta-karotin, amely a sárgarépa és az édesburgonya jellegzetes narancssárga színét adja, növényi eredetű élelmiszerekben található.

A karotinoidok a szervezetben alakulnak át az A-vitamin aktív formájává. A legtöbb ember számára a napi ajánlott A-vitamin-érték 900 mikrogramm, és ez a mennyiség általában könnyedén fedezhető különféle, az A-vitamin bármelyik formájában gazdag élelmiszerek fogyasztásával.

Sárgarépa

A sárgarépa minden bizonnyal az egyik legnépszerűbb A-vitamin forrás. Gyökérzöldségként ez az édes, sokoldalú zöldségféle tápanyagokat tárol a növény számára, így a sárgarépa gazdag ásványi anyagokban, például káliumban, valamint A-, C- és K-vitaminban. Egyetlen közepes méretű sárgarépa az A-vitamin napi értékének körülbelül 45%-át tartalmazza, míg közel 128 grammnyi főtt sárgarépa 1329 mikrogrammot, ami a napi érték körülbelül másfélszerese.

Tonhal

Bizonyos állati eredetű élelmiszereknek is magas az A-vitamin-tartalma, a friss tonhal pedig az egyik legjobb forrása ennek a vitaminnak. Egy közel 170 grammos filé 1287 mikrogrammot tartalmaz, ami a napi érték 143%-a.

A tonhal emellett magas E-vitamin-, fehérje-, szelén-, magnézium-, biotin- és B12-vitamin-tartalommal rendelkezik, más alapvető tápanyagok mellett.

A magas A-vitamin-tartalmú halak és tengergyümölcsei közé tartozik az angolna, a kagyló és a makréla is.

Édes burgonya

Az édesburgonya fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár, amelyek közül sok a magas béta-karotin tartalmának köszönhető. Az édesburgonya támogathatja a látást, az immunrendszert, és az összetett szénhidrátoknak és prebiotikus rostoknak köszönhetően segíthet a vércukorszint kiegyensúlyozásában és az inzulin elválasztás csökkentésében is. Egy közepes méretű sült édesburgonya a napi A-vitamin-érték közel 125%-át adja, sok C-vitaminnal és némi káliummal együtt.

Saláta

Bár a sötét leveles zöldek sokkal erősebb A-vitamin-löketet adnak, a fejes saláta is jó választás.

Egy adag (128 gramm) fejes salátában körülbelül 200 mikrogramm A-vitamin található, ám a piros pigmentekkel rendelkező római salátalevelekben magasabb az A-vitamin szint.

Mivel a saláta nagyon kevés kalóriát tartalmaz, így az egyik legjobb A-vitamin-forrásnak számít a diétázók körében, ugyanis a napi érték 570%-át tartalmazza egy 200 kalóriás adag.

Grapefruit

Régen a táplálkozási bölcsességek egyik gyakori eleme volt, hogy a napot érdemes egy fél grapefruit elfogyasztásával kezdeni. Ez a savanykás gyümölcs nem csak tele van immunrendszert támogató C-vitaminnal, de az A-vitaminnak is megfelelő forrása.

Egy adag (128 gramm) a napi érték 15%-át tartalmazza.

A salátához hasonlóan azonban itt is számít a szín. A rózsaszín grapefruit körülbelül 30-szor több A-vitamint tartalmaz, mint a fehér grapefruit.

Forrás: 
themanual.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Génmegőrzés a világban

Korábbi cikkemben írtam a biodiverzitás fontosságáról és arról, hogy az emberi tevékenységek hatására milyen tempóban romboljuk azt. A tudósok már felismerték a problémát, és a riói egyezményben rögzítették, hogy a korábbi károk felszámolása és újabbak megelőzése közös társadalmi felelősségünk. Nézzük tehát, hogy milyen génmegőrzési létesítmények szolgálják a genetikai sokféleség tartós fennmaradását.

Szamócaszezon: reményeket meghaladó eredmények

Egy sikeres termesztési idény most sokkal többet jelent annál, mint hogy biztosítja-e vagy sem az érintett kárpátaljai család megélhetését. Sokkal nagyobb a tét, mert jelentősen hozzájárul a szülőföldön maradáshoz, hiszen azt bizonyítja, hogy a háborús helyzettel járó bizonytalanság ellenére van jövő.

Az őszibarack nyári védelme

Meleg időjárásban a tafrinás levélfodrosodás már nem okoz gondot, a júniusban előforduló lehűlés esetén azonban felléphet a késői levél- és termésfertőzés. A tenyészidő előrehaladtával, melegebb időben nő a lisztharmat, hűvösebb időszakokban pedig a levéllyukacsosodás fertőzésének veszélye. A kártevők elleni védekezés a gyümölcsmolyok és a levéltetvek ellen irányul.

Mindenkit megvisel a hőség, kivéve a rovarkártevőket – növényvédelmi előrejelzés 27. hét

A tavasz óta tartó általános levéltetű-fertőzöttség minimálisra csökkent ugyan, de a többi kártevő rovar kiválóan megvan a kánikulában. A növénybetegségeknek ezzel szemben nem kedvez a mostani idő. Fontos aktualitás, hogy sürgősen védekezni kell az amerikai szőlőkabóca lárvái ellen.

Óriási napelemparkkal működtetett halastó Kínában

A hibrid rendszer egyedülálló módon integrálja a napenergia-termelést a halászattal, ami nemcsak földet takarít meg, hanem tiszta energiát is termel. A halak és a garnélarákok várhatóan az eddigieknél gyorsabban növekednek majd.

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Elindult a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

A korábbi évekhez hasonlóan idén is megkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor. Az ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a kormányhivatalok szakemberei végzik. A nyári időjárási viszonyokra tekintettel valamennyi ellenőrzés alkalmával fokozott figyelmet fordítanak a hűtési lánc fenntartásának és dokumentálásának vizsgálatára.

Lehetőségek a paradicsomhajtatásban

Nagy sikerrel rendezte meg a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az első Magyar Paradicsom Napját Mórahalmon. Több mint 200 érdeklődő kísérte figyelemmel a paradicsomhajtatókat érintő témákról szóló előadásokat, kereste fel a 33 kiállítót, és a rendezvény kiváló alkalom volt a szakmai kapcsolatok ápolására, a tapasztalatok megosztására, véleménycserére is.

Lőrinc már felejtős: elindult a dinnyeszezon

Dinnye szezonnyitó sajtótájékoztatót tartott Medgyesegyházán a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, és a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete. Az idei szezon bíztatónak ígérkezik, és mint kiderült, már a Lőrinc napot is elfelejthetjük, hiszen a klímaváltozás, és az újabb fajták hatására jóval tovább lesz jó minőségű hazai dinnye.

Újabb belgiumi csokoládégyárban észleltek szalmonellafertőzést okozó baktériumot

Egy újabb belga csokoládégyár üzemében azonosították azt a bélfertőzést okozó baktériumot, amely néhány hónappal korábban az olasz Ferrero csokoládégyár belgiumi telephelyén okozott szalmonellafertőzést, és ezzel több mint 300 megbetegedést Európa szerte - írta a The BrusselsTimes hírportál csütörtökön.