0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A Föld napjára megújult a pécsiek kedvenc erdei sétaútja

A Pécs környéki, mecseki erdőket kezelő Mecsekerdő Zrt. az elmúlt hetekben teljesen felújította és kibővítette a Kis-réti tanösvényt. A külsejükben és tartalmukban is megújult ismeretterjesztő táblák, az immár a Kantavárig tartó útvonal nemcsak a kikapcsolódást, hanem az élményszerű ismeretszerzést és szemléletformálást is segítik. A pécsiek kedvenc erdei sétaútjának avatására április 22-éhez, a Föld napjához időzítve április 23-án, szombaton került sor.

Avatótúra

A pénteki esőzés szombatra szerencsére abbamaradt, így barátságos kirándulóidő fogadta a tanösvény avatására érkezőket. A családias hangulatú eseményen Scheitler Adrienn, a Mókus Suli Erdészeti Erdei Iskola vezetője kalauzolta végig az érdeklődőket a megújult útvonalon. A kirándulást egy, a Kis-réten tartott piknikkel egészítették ki, amelyen a „Mecsekalja szakácsnéja”, Szakács Éva kínálta a résztvevőket a Mecsek Zöldút településeiről származó, helyi termékek és erdőn-mezőn gyűjtött alapanyagok felhasználásával készült ételekkel.

A tanösvény története

A Misina alatt elterülő Kis-rét régóta Pécs egyik legkedveltebb kirándulóhelye, az ide vezető piros sáv jelzés a Mecsek legrégibb túraútvonalainak egyike. A Dömörkapu melletti kiindulópont autóval és tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető, itt van a kisvasút végállomása is.

Népszerűségét csak növeli, hogy alig van benne szintemelkedés, így kisgyermekesek is könnyen bejárhatják.

A Mecsekerdő 1998-ban létesítette a Kis-rétre vezető tanösvényt. Kezdeményezője a már említett Mókus Suli egykori vezetője, Adorján Rita volt, aki az ismeretterjesztő útvonal leglényegesebb elemének a szakmai tartalom szemléletes és élményszerű bemutatását tartotta. Ebben partnere volt férje, a nemrég elhunyt Koós Miklós építész, aki az ismertető táblák grafikáit készítette. Az általa tervezett különleges kiegészítő elemek, például a faxilofon vagy a mezítlábas tanösvény még népszerűbbé tették az útvonalat.

Szemléletformálás és kikapcsolódás

A felújítás a legkorszerűbb ismeretterjesztési elvek mentén zajlott. A táblák új szakmai tartalmát az erdei iskola jelenlegi vezetője, Scheitler Adrienn állította össze. Az egymást kiegészítő tartalmi elemek látványosan világítják meg az összefüggéseket, az erdei élővilág kapcsolatainak bonyolult hálózatát ‒ hiszen az erdő a Föld legösszetettebb életközössége.

Így megismerkedhetünk avarlakókkal, talajlakókkal, a jellemző fafajokkal, madarakkal és emlősökkel. De a táblák kitérnek az erdészek munkájára is, amelynek végeredménye a társadalom minden igényét kiszolgáló, egészséges és fenntartható erdő.

A tanösvény hosszabb is lett, immár egészen Kantavárig kígyózik a Misina északi oldalában. Így nagyjából 2,5 kilométeresre bővült a kényelmes, könnyed sétával végigjárható útvonal.

Forrás: Mecsekerdő