Back to top

Mindenki törekszik a digitalizációra

Modern Gazdaság 2022 címmel rendezett konferenciákat az Agrárközösség, az MKB és a Takarékbank. A szervezők szándéka az volt, hogy a gyakorlatban is hasznosítható ismeretekkel gyarapítsák a szaktanácsadó cég közösségébe tartozó gazdálkodók tudását. S mint azt a következő megszólalóktól megtudtuk, mindenki, a pragmatikus állattartó is gondolkodik precíziós megoldásokban.

Mindenki törekszik a digitalizációra | MMG

- Természetesen az állatoknak a takarmány szükségletét valahol elő kell állítani. Én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy rendelkezem takarmánytermő területekkel, ahol minden állatom számára meg tudom termelni a szükséges takarmánynövényt. Úgy gondolom, hogyha ezt hatékonyabban tudom végezni, akkor esetleg még eladásra is jut a növényekből. Emiatt digitalizációs pályázatot adtam be, mivel precíziós gazdálkodásra szeretnék áttérni a növénytermesztésemben. Ezzel kezdenénk és bízom benne, hogy nemsokára majd el jutunk odáig, hogy az állattenyésztésben is telepirányítási rendszerrel tudjuk az állatok mozgatását, nyilvántartását naprakészen vezetni - avatott be terveibe Holló Mátyás.

Fotó: Bokor Ádám

Békés megyei családi gazdaságukban Vassék óvatosak a precíziós gazdálkodás bevezetésében, állattartóként őket inkább ennek a területnek a digitalizációja érdekelné, mondta el Vass Mátyás.

- A gondolat már megszületett. Vártunk valami hasonló fórumot, ahol a gyakorlati megvalósításról kézzel fogható magyarázatokat, szakmai és gépi segítséget is kapunk.

- Mi mindent tervez a gazdaságában megvalósítani, hogyan kívánja bevezetni az adatalapú gazdálkodást?

- Elsősorban meg kell teremtenünk ennek a technikai hátterét, miután a megfelelő szoftverek lehetőségünkre állnak, majd akkor kerülhet sor azokra a gépbeszerzésekre, amik segítik a gazdálkodást. A szünetben az Agrovir képviselőjével beszéltem, és föltettem neki ezt a kérdést, hogy igen, itt elsősorban növénytermesztés kapcsán kaptunk információkat és példákat. Mi a helyzet az állattenyésztéssel? Megnyugtatott, hogy rendelkezésünkre állnak az állattenyésztés különböző állatfajokra vonatkozó szoftverekkel is.

Fotó: Bokor Ádám

A növénytermesztésben egyre többeknek vannak korszerű gépeik, most már csak nekik kell megtanulni kihasználni minden „tudásukat”, ahogy arról Laurovics István beszélt.

- A gépeink egyik része alkalmas már rá, hogy változtatható tőszámmal vessen, GPS berendezésekkel vannak ellátva. Az adminisztratív részen akarunk most jobban előrelépni ezen a dokumentációknak, az adatoknak a vezetése, lementése, a közeljövőben lévő támogatások, ehhez fognak kötődni, és ennek próbálunk valamilyen szinten megfelelni.

A gazdálkodás precíziós megújításának kedvezhet a családi gazdaságon belüli generációváltás is – hangsúlyozta Magyar Nándor.

- Igazából pont jókor jött ez a precíziós pályázat is, mivel most kezdődik el a generációváltás nálunk is. Egyértelmű, hogy apukám nem tudná ezt megcsinálni. Én úgy érzem, hogy nyitott vagyok erre és nagyon örülök, hiszen tényleg fontos, hogy ott spóroljunk, ahol lehet, ahogy elmondták az előadáson.

Földeket már nagyon nehéz venni, és azzal kell jól gazdálkodnunk, amink van, szóval így próbáljuk a profitot maximalizálni.

- Részt vettek már precíziós pályázatokon?

- Eddig nem. Most indultunk, és igazából már a projektnek több mint a fele meg is valósult. Így elkezdtünk differenciált műtrágya kijuttatással és vetőmag kijuttatással dolgozni. Talajminta vizsgálatok is elkezdődtek, így nagyon sok újítást tervezünk a jövőben, ennek nagyon örülök.

Fotó: Bokor Ádám

Bármennyire is korkövetelmény, mégis nehéz belekezdeni az adatok gyűjtésébe és rendszerezésébe – még egy olyan nagy szaktudást felhalmozó cégnek is, mint a Pannon Genetik. Erről Rádi Feríz beszélt:

- Nagyon féltünk attól, hogy az adathalmazt, amit digitalizálnunk kell ahhoz, hogy elkezdhessük a precíziós munkát, mekkora energiabefektetéssel tudjuk elvégezni. De megérte, mert nagyon könnyen és gyorsan tudunk adatot kinyerni, ami a döntéshozatalban rendkívül sokat segít.

- Munkatársak mennyire elégedettek ezzel a fajta munkával?

- Ők jobban tartottak tőle, mint én, viszont azt kell, mondjam, hogy most jobban is örülnek, mint én. Nagyon meg vannak vele elégedve és bevallották, hogy megérte belekezdeni ebbe a munkába, és örülnek, hogy most már aktívan tudjuk használni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az agrárgazdaságok átadásáról szóló törvényről

Megjelent az agrárgazdaságok átadásáról szóló 2021. évi CXLIII. törvény, melynek célja, hogy elősegítse az idősebb gazdák gazdaságának az átadását egyetlen jogügyleten belül. Ez a törvény 2023. január 1-jén lép hatályba, tehát a jogalkotó kellő időt biztosított a törvényre való felkészülésre.

A juhászat öröklődik - Imrék a nyáj mellett

Aki ismeri a juhásztársadalmat, pontosan tudja, ki volt idősb Varga Imre, Varga Imre, ifjabb Varga Imre és ki az ötéves Varga Imre. A két idősebb Imre már nincs közöttünk, de bizonyára megnyugvással szemlélik fentről, hogy a juhászmesterséget (és a nevet) az utódok továbbviszik.

Két tulajdonos, négy kultúra

A balástyai Hegedűs fivérek termesztik hazánkban a legtöbb frisspiaci fejes salátát. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a megtermelt mennyiség csaknem a tízszeresére nőtt a kertészet bő egy évtizede alatt. A fő kultúrát jól kiegészíti a karalábé és a kápia, és egyre több lehetőséget látnak a gumós édesköményben is.

Az adatelemzés akár életmentő is lehet a versenylovaknak

A versenylovak esetében a legtöbb sérülés nem egy nap alatt alakul ki, eltekintve azoktól a ritka kivételektől, amikor valamilyen baleset (például kerítésnek fut a ló) miatt sérülnek meg. A tréningek során fellépő terhelés hosszú időn át terheli a csontozatot, mire látható eredménye lesz.

A sertéságazat antibiotikum-felhasználása a kihívásokkal teli év ellenére ismét csökken

Az új adatok szerint az Egyesült Királyság sertéságazata 2021-ben 17%-kal csökkentette az antibiotikum-használatot annak ellenére, hogy a gazdák rendkívül nehéz évet éltek át.

Zuhannak a gabonaárak: Ukrajna és Oroszország exportja lehetségesnek tűnik

A gabonaárak a hét elején meredeken csökkentek a tőzsdén arra a hírre, hogy megindult a tárgyalás az ukrán és az orosz búzaexport lehetséges megvalósításairól.

Gyorsteszt a fertőzések kimutatására

A McMaster Egyetem kutatói gyorstesztet fejlesztettek ki a haszonállatok között terjedő fertőzések kimutatására, ugyanis egyre nagyobb kárt okoznak a hirtelen felbukkanó és gyorsan terjedő járványok.

Múzeumok éjszakája - Az állatok lesznek a középpontban a Hadtörténeti múzeumban

Az állatok lesznek a középpontban a Hadtörténeti Intézet és Múzeum szombatra, a Múzeumok éjszakájára meghirdetett Állati éjszaka - lovak és kutyák a haderő szolgálatában című programsorozatában.

Az unió legnagyobb gabonatermése megúszta az extrém hőséget

Franciaországban a múlt héten a hőmérséklet elérte a 40 fokot, de a mezőgazdasági miniszter beszámolója szerint a forróság már nem okozott komoly károkat az idei gabonatermésben - még a tavaszi aszállyal kombinálva sem.

Lesz még rosszabb – száraz, forró nyarak Mezőhegyesen

Az aratás hagyományos kezdete, Péter-Pál napja előtt 15 nappal már meg kellett kezdeni az aratást Mezőhegyesen.