0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Csávossy György: Erdély nagy bormestere

Az Európai Borlovagok Magyarországi Rendje nagy hangsúlyt fektet arra, hogy ápolja a magyar szőlészet és borászat kiemelkedő személyiségeinek emlékét. Ennek jegyében került sor a közelmúltban Dr. Csávossy György tanár úr emléktáblájának az avatására Bihardiószegen, ahol annak idején a szakiskola tanáraként a pályáját kezdte.

Csávossy György, a megélt kilencven esztendeje során lassan egyfajta biztos ponttá vált az erdélyi, és a Kárpát-medencei borászok számára. “Apám tanár volt. Soha nem mondta, de érzésem szerint erre volt legbüszkébb. A sors megadta neki, hogy egyetemi oktató is lehetett, de középiskolai katedrájáról ment nyugdíjba”- kezdte megemlékezését fia, ifj Csávossy György, aki hittel vallja, a szőlő és a bor szeretete bele van kódolva az emberi génállományba.

Ambrus Lajos költő évekkel ezelőtt így jellemezte: a finom impressziókat és sztoikus életbölcseletet éneklő költő és az erdélyi borászat pápája.

Életművében páratlan harmóniában simul össze a verses művek hosszú sora a szigorúan szaktudományos, önológiai munkákkal.

Verseskönyvek, színművek, vígjátékok az egyik oldalon –szőlészeti, borászati szakkönyvek, tankönyvek és monográfiák a másikon. Beszédesebb példát alig találni, amely ennyi világossággal bizonyítaná poézis és a dionüszoszi világszellem iker-csillogását. Hosszú pályáján tanár és kutató tudós is egyszerre, európai hírű borászként korántsem mellékesen jó néhány ígéretes új szőlőfajta nemesítője is.

Ő volt az erdélyi bor elismerten legnagyobb tekintélye – a Kárpát-medencei borászok doyanje.

Szinte állandóan tanított. Tanított a Sapientián is, ahogyan „terepen” is: szőlőben vagy pincében, laborban, borbírálatokon vagy fesztiválokon, gazdakörökön és egyéb tanácsadásokon. Mindmáig nem találni Erdély-szerte szőlőművest és borászt, aki valamely mértékben ne az ő tanítványa volna.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu