Back to top

Épül Európa legnagyobb aquapónia farmja

A cseh Future Farming vállalat Európa legnagyobb vertikális aquapónia farmját építi Brnóban. Így reagál a friss helyi élelmiszerekre és fenntartható termelésre vonatkozó egyre növekvő igényekre.

Az aquapónia farm a modern mezőgazdaság egyik legprogresszívebb formája. Itt heti 7 napban, napi 24 órában ellenőrzött környezetben folyik a zöldségtermesztés és a haltenyésztés. „Egy 1 000 m2 területű farmnak ugyanannyi a halhozama, mint egy 20 hektáros halastónak, zöldséghozama pedig 18 000 m² szántóföldi zöldségtermesztésnek felel meg. A hagyományos mezőgazdasághoz viszonyítva az aquapónia farm teljesen automatizált és akár 95%-kal kevesebb vizet igényel. További nagy előnye, hogy bárhol felállítható. Akár a város közepén is,“ ismerteti az aquapónia farm előnyeit a Future Farming egyik alapítója, Michal Fojtík.

A cseh Future Farming vállalat Európa legnagyobb vertikális aquapónia farmját építi Brnóban
A cseh Future Farming vállalat Európa legnagyobb vertikális aquapónia farmját építi Brnóban

Technológiákkal teli, modern városi farm

A teljes termelési kapacitás beindítása után a brnói farmon napi 2,1 tonna zöldség
A teljes termelési kapacitás beindítása után a brnói farmon napi 2,1 tonna zöldség
A Future Farming tudományos kutató farmja a csehországi Kalyban üzemel, és a vállalat most az ország második legnagyobb városában, Brnóban építi Európa legnagyobb területű és kapacitású termelő farmját. A teljesen automatizált farm a legmodernebb technológiákat alkalmazza. A fejlett aquapónia a növény- és halökoszisztéma szimbiózisán alapszik. A halak tápanyagokkal látják el a növényeket, a növények pedig megtisztítják a vizet a halak számára.

„Ahhoz, hogy mindkét ökoszisztémának a lehető legoptimálisabb feltételeket biztosítsuk, a csarnokainkat a legmodernebb technológiákkal és dinamikus LED világítással látjuk el. A folyamatot mindenre felügyelő érzékelők (hő- és fényérzékelők, nedvességmérők, folyadékminőség érzékelők, stb.) követik, és értékelik a növények és halak növekedéséhez szükséges feltételek minőségét.“

Az első blokk már üzemel

Az A-blokk próbaüzemben működik
Az A-blokk próbaüzemben működik
A brnói farmot összesen 4 beruházási egység alkotja. „Az első már teljesen kész. Ez 3 ezer négyzetméter alapterületű. Itt már folyik a zöldségtermesztés és a haltenyésztés,“ mondja Michal Fojtík. Az A-blokk próbaüzemben működik. Most a növényi B-blokkot készítjük elő próbaüzemre. „Elkészültünk az építési munkákkal és a technológia telepítésével, a második blokk elosztóhálózatra történő bekötésére várunk. Amint ez megtörténik, itt is beindítjuk a próbaüzemet.“

Éves kapacitásunk 770 tonna zöldség és 320 tonna hal

Az utolsó két üzem, a nagy halcsarnok és a növényi C-blokk, az idei év második felében készül el. A teljes termelési kapacitás beindítása után

a brnói farmon napi 2,1 tonna zöldség és évi 320 tonna hal kapacitással számolnak.

„Mindent úgy terveztünk meg, hogy a farmunk minden nap el tudja látni friss zöldséggel a fogyasztóinkat. Annak érdekében, hogy az élelmiszerek a térség pultjain minél tovább frissek maradjanak, a zöldségeket új, innovatív módszerrel, gyökérrel együtt gyűjtjük be,“ mondta Michal Fojtík.

További aquapónia farmok is előkészítés alatt állnak

A hagyományos mezőgazdasághoz viszonyítva az aquapónia farm teljesen automatizált és akár 95%-kal kevesebb vizet igényel
A hagyományos mezőgazdasághoz viszonyítva az aquapónia farm teljesen automatizált és akár 95%-kal kevesebb vizet igényel
A Future Farming folytatni kívánja az aquapónia infrastruktúra kiépítését Csehországban tervezési előkészítés alatt áll a Letonicében megvalósuló farm, és Szlovákiában, a Pozsony közeli Szenicén már épül a vállalat első külföldi farmja. „Világszerte nő az aquapónia üzlet. Egyedülálló technológiával rendelkezünk, melyet más városokban is szeretnénk elterjeszteni. Ezért tavaly részesei lettünk a Cseh Köztársaság City for the Future víziós programjának, idén pedig részt vettünk a Dubaji EXPO Világkiállításon,“ teszi hozzá Michal Fojtík a Future Farmingtól.

Forrás: 
Future Farming

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A KITE őszibúzafajta-választéka

A hagyományoknak megfelelően legszebb állapotukban igyekezett bemutatni a kalászos gabonákat – köztük az őszi búzákat – a KITE. Nádudvaron május közepén, Dalmandon május végén tartotta a bemutatót az integrátor, az általa ajánlott nagy termőképességű fajtákat mutatták be.

Mi a legegészségesebb módja a tojásfogyasztásnak?

Az, hogy mit együnk reggelire sokunk egyik dilemmája lehet. Elvégre ez a "nap legfontosabb étkezése", ezért mindig szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy a reggelt egészséges ételekkel kezdjük, hogy a szervezetünknek megfelelő táplálékot tudjunk biztosítani. Ráadásul a kiegyensúlyozott, tápláló étkezés energiát ad, fokozza az agyműködést, és erősíti az immunrendszert.

„Sült galamb” magyar fejlesztésű gasztroélmény

Szuvidált galambhús nagy mennyiségben és állandó minőségben: különleges termékkel találkozhatnak a magyar fogyasztók, és számos külföldi piacon is elérhető lehet a nemzetközi termékdíjjal elismert magyar fejlesztés. A gasztronómiai különlegesség ötletgazdáival, Nagy Maricával és Barabás Jánossal Halmos B. Ágnes beszélgetett, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.

Környezet, táj és a gazda

A nyitrai agráregyetemen beszélgettem Fehér Sándor professzorral, aki szomorúan konstatálja, hogy a napokban megszűnt náluk a környezetgazdálkodási szak. A tantárgyak némelyike szerencsére megmarad, de már csak a régiófejlesztési és a vidékfejlesztési szakokon oktatják őket.

A hobbiállat-tartókat is megviseli az árak növekedése

Egy állatjóléti alapítvány szerint egyre több ember szorul támogatásra, hogy tápot vehessen a kutyájának/macskájának, és egyre több házikedvenc kerül menhelyre a növekvő költségek miatt.

A holland miniszterelnök elítélte a mezőgazdasági dolgozók napok óta tartó tüntetését

Mark Rutte holland miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte, hogy a mezőgazdasági dolgozók a múlt szerda óta tartó tüntetés keretében útblokádot alkalmaztak és politikusokat fenyegettek meg - számolt be a DutchNews hírportál kedden.

Békés megyei kistermelő tevékenységét függesztette fel a Nébih

Egy Békés megyei kistermelő állattartó telepén és élelmiszer-előállító egységében tartott ellenőrzést június közepén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A sertésállomány állategészségügyi státusza ismeretlennek bizonyult, míg az egységben súlyos higiéniai problémákat, jelöletlen, nem nyomonkövethető termékeket találtak az ellenőrök.

Tűzvészek pusztítják Tunézia gabonatermést - a gazdák inkább idő előtt kezdik az aratást

Idő előtt kezdték meg az aratást a gazdák Tunéziában, mivel az extrém hőség országszerte gabonatüzekkel fenyeget. Inkább kevesebb és rosszabb minőségű terményt takarítanak be, mintsem elvesszen mindenük.

Amikor a kekszbúza méhek és lepkék között növekszik

Nemcsak a kekszbúza minőségének és termelési arányának erősítése, hanem a méh- és lepkepopuláció növelése is a célja a Mondelez International fenntartható búzatermesztési programjának.

Kiből lehet sajtbíra?

Sem a dohányosok, sem pedig a rendszeres ivók nem alkalmasak a sajtok bírálatára, mivel ízlesésük és szaglásuk nagy valószínűséggel nem tökéletes. Ez a két legfontosabb képesség a feladat ellátásához, de a június végén avatott 37 új magyar sajtbíra többsége agrár-, illetve élelmiszeripari végzettségű – mondta el Hegedűs Imre, a Magyar Sajtkészítők Egyesületének elnöke.