Back to top

Fűszeres éden

Mini fűszeres arborétumot épít a ráckevei Duna-ág mellett, a Somlyó-szigeten a női gazdálkodóknak hirdetett első hazai TalentA győztese, Nagy Zsófia kertészmérnök. Az a terve, hogy az ország összes fellelhető és megtermelhető fűszernövényét bemutatja az 500 négyzetméteres területen, ahol workshopokon inspirálja az érdeklődőket a fűszernövények termesztésére és feldolgozására.

Akik érdeklődnek a fűszertermesztés és -feldolgozás iránt, a kertjében inspirációt és bátorságot kaphatnak hozzá
Akik érdeklődnek a fűszertermesztés és -feldolgozás iránt, a kertjében inspirációt és bátorságot kaphatnak hozzá
Fotó: Birtalan Bernadett
A TalentA speciális képzést és pályázatot a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági vállalat alapította fenntarthatósági programja keretében, aminek a nők mezőgazdasági szerepvállalásának erősítése és támogatása is része. Az első TalentA 2019-ben valósult meg Spanyolországban, és eddig több mint 500 női gazdálkodó célkitűzéseit támogatta.

A TalentA győztesei: Szabó Máriával és Buzásné Katával
A TalentA győztesei: Szabó Máriával és Buzásné Katával
Fotó: Bagosi Dávid
Magyarországon tavaly ősszel hirdették meg először, az eredményhirdetését pedig márciusban tartották. A három első helyezett bruttó 3,25 millió forintos díjazásban és hat alkalmas mentorálásban részesült a versenyprojektek megvalósításához.

Nagy Zsófia elmondta, hogy eddig 40 százalékban készült a versenyprojektjével, amelynek keretében segíteni szeretné a téma iránt érdeklődőket a fűszernövények otthoni termesztésében és feldolgozásában. A kistermelő 2015-ben nyert támogatást a fiatal gazdálkodóknak kiírt pályázaton, majd a „Fűszeres Lány” brand megalkotásával saját üzleti vállalkozást indított. Saját és hazai termesztésű növényekből állít elő pesto-t és fűszerkeverékeket, amelyeket webshopjában és viszonteladókon keresztül értékesít környezetbarát üvegcsomagolásban.

Termékeit környezetbarát üvegedényekben értékesíti.
Termékeit környezetbarát üvegedényekben értékesíti.
Fotó: Bagosi Dávid
Vallja, hogy a finom ételek alapja a minőségi hozzávaló és a megfelelő fűszerezés, valamint azt is, hogy Magyarország különleges klímájának és adottságainak köszönhetően „gyógynövénynagyhatalom”, ő pedig ezt a hagyományt is szeretné tovább éltetni.

A fűszernövények iránt érdeklődőket autentikus helyszínen fogja oktatni. A készülő miniarborétum minden elemében eredeti, kreatív és harmonikus. A kivitelezés pedig teljes egészében Nagy Zsófia és párja, Bagosi Dávid keze munkáját dicséri. Különleges eleme a költséghatékony, átlátszó műanyag elemekből szerkesztett „fűszeres dóm”, ami tavasszal üvegházként, nyáron pedig szárító berendezésként üzemel.

Workshop a fűszerkertben
Workshop a fűszerkertben
Fotó: Bagosi Dávid
A „Fűszeres Lánynak” 11 ezer követője van a Facebookon, ahol folyamatosan közzé tesz a fűszernövényekkel kapcsolatos ismereteket és bemutatja a miniarborétum születésének állomásait is.

Terve, hogy a workshopok résztvevőiből zárt csoportot alkot, így egymást is tudják segíteni. „Minél többen termelünk a saját kertünkben, annál többen járulunk hozzá a környezetvédelemhez és jutunk egészséges, tápanyagban és illóolajokban gazdagabb fűszernövényekhez” – mondja. Mindezzel az élelmiszerellátás biztonságához is hozzájárulunk.

"Közel 500 palántát nevelünk a zuglói nappalinkban, és még csak most jön a bazsalikomok vetése."
"Közel 500 palántát nevelünk a zuglói nappalinkban, és még csak most jön a bazsalikomok vetése."
Fotó: Bagosi Dávid
A TalentA díjkiosztóján arra is felhívta a figyelmet, hogy a fűszernövények termesztése viszonylag egyszerű, nem kerül sokba, mivel természetes illóolajaiknak köszönhetően nincsenek természetes ellenségeik, és mivel sok nagyobb vállalkozás vásárol fel fűszernövényt, keresetkiegészítésnek is nagyon jó.

Fátyolfólia védi a magot a lopkodó madarak elől
Fátyolfólia védi a magot a lopkodó madarak elől
Fotó: Bagosi Dávid
Akik érdeklődnek a fűszertermesztés és -feldolgozás iránt, a kertjében inspirációt és bátorságot kaphatnak hozzá. Tervei között az is szerepel, hogy a környékbeli iskolai osztályokat is meg fogja hívni a miniarborétumba.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Újabb növényi olajból várható hiány

A világ legnagyobb olavíolaj-exportőrének számító Spanyolország mezőgazdasági minisztere figyelmeztetett: bajba kerülhet az idei olívatermés.

A biotermékek piacának bővülése várható

A harmincharmadik BioFach Nemzetközi Bioélelmiszer- és Biotermék-szakkiállítást rendhagyó módon nyáron tartották. A négynapos nürnbergi rendezvényen az Agrármartketing Centrum által szervezett magyar közösségi standnak tizenegy kiállítója volt. Az AMC a július 26–29. között tartott eseményen mutatta be a nagyközönségnek saját élelmiszeripari exportfejlesztő programját, a Hungarian Food Business Programot.

A chilei gyümölcstermesztők az anyagi összeomlás szélén

Tízből kilenc chilei gyümölcstermelő aggódik amiatt, hogy költségei növekedése és a globális logisztikai válság miatt nem tud felkészülni a 2022–23-as szezonra, derül ki a chilei gyümölcstermelők szövetsége, a Fedefruta felméréséből.

Zöldség-kereskedelem: a kereslet-kínálat dönt

A vásárlási szokások folyamatosan alakulnak. A fogyasztók szeretnek minél több mindent egy helyen beszerezni, meghatározó lett az áruházláncok, diszkontok szerepe. A betárolás nem divat, a rendkívüli helyzet kivételével mindenből annyit vesznek az emberek, amennyire épp szükségük van.

Kevesebbet vásárolnak

Az Egyesült Királyság fogyasztói kezdenek kételkedni a szupermarketben kínált élelmiszerek minőségében, vásárlási szokásaik pedig látványosan változnak az elmúlt negyven év legmagasabb inflációja miatt.

A cserepes dísznövények a sor végén

Tavalyelőtt az üvegházi hajtatás 95%-ában alkalmaztak biológiai védekezést Hollandiában, amíg 2012-ben ez az arány még csak 78, 2016-ban pedig 92% volt.

Intenzív zöldtető hétezer négyzetméteren

A Néprajzi Múzeum új épületét májusban adták át a budapesti Városligetben, az Ötvenhatosok terén. A zöldfelülettel foglalkozó szakemberek számára a munka igazi különlegessége a 7000 négyzetméteres zöldtető lett, melynek legmagasabb pontjáról szép kilátás nyílik a környékre.

Új színes narancsfajta

A citrus tristeza virus (CTV) megjelenése nagyon súlyosan érintette a citrusfélék termesztését Szicíliában. Nincs olyan régió, ahol ne fertőzött volna meg szinte teljes ültetvényeket a kórokozó, a gazdák bevételei meredeken zuhannak.

Hatezer éve is népszerű volt a dinnye, de nem a húsát fogyasztották

A legrégibb dokumentált dinnyeféle magjai 6000 évesek, és egy neolitikum kori ásatásról kerültek elő Líbiában. Susanne S. Renner, a Washingtoni Egyetem biológusa különös dolgokat tárt fel ezekkel a magokkal kapcsolatban, amiről a Molecular Biology and Ecolution című lapban számolt be.

Pontosan méri a gyümölcsök és zöldségek vitaminszintjét egy eszköz

A gyümölcsökben és zöldségekben lévő vitaminok számának valós idejű mérése a terepen hamarosan valósággá válik, köszönhetően egy olcsó, könnyen használható bioszenzornak, amelyet német, belga és holland tudósok fejlesztettek ki.