Back to top

Fűszeres éden

Mini fűszeres arborétumot épít a ráckevei Duna-ág mellett, a Somlyó-szigeten a női gazdálkodóknak hirdetett első hazai TalentA győztese, Nagy Zsófia kertészmérnök. Az a terve, hogy az ország összes fellelhető és megtermelhető fűszernövényét bemutatja az 500 négyzetméteres területen, ahol workshopokon inspirálja az érdeklődőket a fűszernövények termesztésére és feldolgozására.

Akik érdeklődnek a fűszertermesztés és -feldolgozás iránt, a kertjében inspirációt és bátorságot kaphatnak hozzá
Akik érdeklődnek a fűszertermesztés és -feldolgozás iránt, a kertjében inspirációt és bátorságot kaphatnak hozzá
Fotó: Birtalan Bernadett
A TalentA speciális képzést és pályázatot a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági vállalat alapította fenntarthatósági programja keretében, aminek a nők mezőgazdasági szerepvállalásának erősítése és támogatása is része. Az első TalentA 2019-ben valósult meg Spanyolországban, és eddig több mint 500 női gazdálkodó célkitűzéseit támogatta.

A TalentA győztesei: Szabó Máriával és Buzásné Katával
A TalentA győztesei: Szabó Máriával és Buzásné Katával
Fotó: Bagosi Dávid
Magyarországon tavaly ősszel hirdették meg először, az eredményhirdetését pedig márciusban tartották. A három első helyezett bruttó 3,25 millió forintos díjazásban és hat alkalmas mentorálásban részesült a versenyprojektek megvalósításához.

Nagy Zsófia elmondta, hogy eddig 40 százalékban készült a versenyprojektjével, amelynek keretében segíteni szeretné a téma iránt érdeklődőket a fűszernövények otthoni termesztésében és feldolgozásában. A kistermelő 2015-ben nyert támogatást a fiatal gazdálkodóknak kiírt pályázaton, majd a „Fűszeres Lány” brand megalkotásával saját üzleti vállalkozást indított. Saját és hazai termesztésű növényekből állít elő pesto-t és fűszerkeverékeket, amelyeket webshopjában és viszonteladókon keresztül értékesít környezetbarát üvegcsomagolásban.

Termékeit környezetbarát üvegedényekben értékesíti.
Termékeit környezetbarát üvegedényekben értékesíti.
Fotó: Bagosi Dávid
Vallja, hogy a finom ételek alapja a minőségi hozzávaló és a megfelelő fűszerezés, valamint azt is, hogy Magyarország különleges klímájának és adottságainak köszönhetően „gyógynövénynagyhatalom”, ő pedig ezt a hagyományt is szeretné tovább éltetni.

A fűszernövények iránt érdeklődőket autentikus helyszínen fogja oktatni. A készülő miniarborétum minden elemében eredeti, kreatív és harmonikus. A kivitelezés pedig teljes egészében Nagy Zsófia és párja, Bagosi Dávid keze munkáját dicséri. Különleges eleme a költséghatékony, átlátszó műanyag elemekből szerkesztett „fűszeres dóm”, ami tavasszal üvegházként, nyáron pedig szárító berendezésként üzemel.

Workshop a fűszerkertben
Workshop a fűszerkertben
Fotó: Bagosi Dávid
A „Fűszeres Lánynak” 11 ezer követője van a Facebookon, ahol folyamatosan közzé tesz a fűszernövényekkel kapcsolatos ismereteket és bemutatja a miniarborétum születésének állomásait is.

Terve, hogy a workshopok résztvevőiből zárt csoportot alkot, így egymást is tudják segíteni. „Minél többen termelünk a saját kertünkben, annál többen járulunk hozzá a környezetvédelemhez és jutunk egészséges, tápanyagban és illóolajokban gazdagabb fűszernövényekhez” – mondja. Mindezzel az élelmiszerellátás biztonságához is hozzájárulunk.

"Közel 500 palántát nevelünk a zuglói nappalinkban, és még csak most jön a bazsalikomok vetése."
"Közel 500 palántát nevelünk a zuglói nappalinkban, és még csak most jön a bazsalikomok vetése."
Fotó: Bagosi Dávid
A TalentA díjkiosztóján arra is felhívta a figyelmet, hogy a fűszernövények termesztése viszonylag egyszerű, nem kerül sokba, mivel természetes illóolajaiknak köszönhetően nincsenek természetes ellenségeik, és mivel sok nagyobb vállalkozás vásárol fel fűszernövényt, keresetkiegészítésnek is nagyon jó.

Fátyolfólia védi a magot a lopkodó madarak elől
Fátyolfólia védi a magot a lopkodó madarak elől
Fotó: Bagosi Dávid
Akik érdeklődnek a fűszertermesztés és -feldolgozás iránt, a kertjében inspirációt és bátorságot kaphatnak hozzá. Tervei között az is szerepel, hogy a környékbeli iskolai osztályokat is meg fogja hívni a miniarborétumba.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Céltudatosság és komoly tervek

Augusztusban újabb szakág fiatal tehetségét mutatjuk be. Ezúttal a rendkívül összetett, három számból álló – díjlovaglás, cross country és díjugratás – military, vagy más néven lovastusa világában sikeres Grósz Katával találkoztunk.

Elnöki győzelem a 100. Magyar Derbyben

President váratlan győzelmének és Stanislav Georgiev idomár–lovas egész napos fölényének lehettek szemtanúi a szokásosnál is ünnepélyesebb hangulatban megrendezett Derby-nap nézői. Az év legfontosabb versenyében a tréner kettős győzelmét Maxim második helye biztosította be, akinek mindössze egy orrhosszal, de sikerült megelőznie a harmadik Spartan Devilt.

Élelmiszer vs. üzemanyag

Az ukrajnai háború következtében megugrott az élelmiszerek ára, ami világszerte növeli az éhínség veszélyét. A válság még nagyobb nyomás alá helyezi a növényi eredetű, kis szén-dioxid-kibocsátású üzemanyagok gyártóit, és újra fellángolt az „élelmiszer kontra bioüzemanyag” vita.

A Zalában aratott búza fele étkezési minőségű

Zala megyében a közel 27 ezer hektáros termőterületen átlagosan 5,56 tonna kenyérgabona termett hektáronként az idén, a learatott búza 50 százaléka étkezési minőségű - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke az MTI-vel.

A mini arborétumok szerepe a klímavédelemben

Egy forró, szélcsendes napon a lombos fák közelében akár 10-15 °C-kal hűvösebb lehet, mint egy napsütésnek jobban kitett városi területen. A fák kulcsszerepet játszanak a hőstressz megelőzésében és a klímabarát, élhetőbb városok kialakításában. Világszerte számos helyen vizsgálják a lombos fák klímavédelemben betöltött szerepét.

Több vanília, több vadvilág?

Hogyan lehet megőrizni a biológiai sokféleséget úgy, hogy közben a madagaszkári vaníliatermesztő családi gazdaságok megélhetése is biztosított legyen? Egy új tanulmány szerint van rá mód. A kutatócsoport kimutatta, hogy a felhagyott területekre telepített vaníliaültetvények terméshozama nem különbözik az erdeiektől. A parlagon hagyott földeken való termesztés pedig a biodiverzitásra is jó hatással van.

Szimbólummá vált szobor

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (Food and Agriculture Organisation, FAO) 1970-ben Budapesten tartotta VII. Regionális Konferenciáját. Erre az alkalomra id. Szabó István Kossuth-díjas szobrász egyetlen fatörzsből kifaragta Kenyér című, 100 centiméteres alkotását.

Fejenként 6,1 kilogramm barack

Az Európai Bizottság agrárpiaci kilátásokról szóló jelentése szerint a friss őszibarack és nektarin fogyasztása az EU-ban a tavalyihoz képest 3%-kal, 6,1 kilogrammra nőtt, de 5%-kal elmarad az elmúlt öt év átlagától.

Kivonul a svájci csokoládégyártó Oroszországból

A csokoládégyártó svájci Lindt & Sprungli Group elhagyja az orosz piacot.

Piacra dobják a rabok által készített tésztákat

Gluténmentes tésztaüzem egységet indított az Állampusztai Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft, ahol Pasta Schönfeld márkanév alatt sajátmárkás termékeket készítenek a fogvatartottak.