Back to top

Lovak bértartása - A havi nyolcvanezer sok vagy kevés?

A városban lakó lovasok, legyen a lovaglás a hobbijuk, vagy legyenek akár versenyzők is, arra kényszerülnek, hogy lovukat egy más által üzemeltetett istállóban, lovardában tartsák. Ez a bértartás lehet pusztán koszt-kvártély az állat számára, de magában foglalhat egészen komoly idomítást, edzéseket is. Ki mit keres, ki mit kínál…

Aki keres: Bányavölgyi Donáta lovas­színész, a Nemzeti Lovas Színház művésze, aki Nik-Nak nevű lovával a Nemzeti Vágta rendszeres indulója is. Nik-Nakkal azután találkozott, hogy Donáta egy baleset folytán elveszítette korábbi lovát. Budapesti lakosként helyben, vagy a főváros környékén keresett lovardát, ahol elhelyezhetné Nik-Nakot. „Nagyon nehéz lovardát találni, és borzasztóan megemelkedtek a tartási árak. Úgyhogy, bár azt hirdetem, hogy mindenki üljön lóra, azért hozzá kell tenni, nem egyszerű egy lovat fenntartani.

A budapesti lovardák, ahol tényleg megfelelő az infrastruktúra, borzasztóan drágák: a városban és környékén százezer forinttól indulnak a tartási díjak, de ez már vidékre is egyre jellemzőbb. Én jelenleg nem nagyon tudok olyan lovardát, ahol százezer forint alatt lenne a bértartás.”

Ahogy Donáta meséli, ha otthon tartaná a lovát, akkor is minimum 30 ezer forint lenne az állat fenntartásának a költsége, de ebben még nincs benne, hogy edzésekre járnának vagy versenyeznének.

Bányavölgyi Donáta és Nik-Nak
Bányavölgyi Donáta és Nik-Nak

Donáta tapasztalata szerint a bértartásban az alapszolgáltatás az, hogy a ló megkapja a takarmányt, és friss boksz várja mindig. De nincs például benne az állat lemozgatása, esetleg képzése. „Sok esetben plusz költség, mondjuk egy fedeles­hasz­nálat, vagy jártatógép-használat is.”

A bértartás költségeinek emelkedésére Donáta szerint az is hatással volt, hogy egyre többen igényelnek ilyen szolgáltatást: ahogy szaporodott a bértartott lovak száma, úgy nőtt az ár is. Persze a takarmányárak emelkedése és a lovászhiány is a költség- és árnövekedést generálja.

– 10 évvel ezelőtt, amikor megkaptam az első saját lovamat, tizenötezer forintot fizettem először a bértartásért. Most, hogyha egy egyszerű vidéki lovardába megyünk, ahol félrideg tartásban vannak a lovak, az minimum 40 ezer forint. És ez tényleg nagyon a vidék.

Ahol már bármilyen infrastrukturális felszereltség van, ott szerintem 80 ezer forint alatt nem lehet bértartást találni.

Mindezek ellenére Donáta azt mondja, ha valaki beleszeret egy lóba, mint ő Nik-Nakba, akkor, ha mód van rá, vegye meg. Ha erre nincs lehetősége, akkor keressen egy lovardát, ahol lovasoktatás is zajlik.

Takács Péter a 6 éves Trixi nevű lovával
Takács Péter a 6 éves Trixi nevű lovával

Aki kínál: Takács Péter, egykori ifi és junior területi bajnok, országos bajnokságon döntős díjugrató, ma lótenyésztő, lovardatulajdonos a Somogy megyei Taszáron. Versenyen elért tenyésztői eredményei is jelentősek. Annak idején a Mernyei TSZ színeiben lovagolt, versenyzett, a saját és édesapjával közösen tenyésztett lovaival sikeresen szerepelt kanca- és ménvizsgákon. Isti nevű lovával győzött a 6 éves lovak tenyészszemléjén, részt vettek a fiatal lovak világbajnokságán, a felnőtt országos bajnokságon pedig 4. helyezést értek el. Ezután Istit értékesítette, aki későbbi lovasával, ifj. Tóth Lászlóval a válogatott tagjaként érte el legnagyobb sikereit, egyebek mellett a Nemzetek Díja sorozatban, vagy Aachen­ben az Európa-bajnokságon.

A taszári lovardát 1993-ban nyitotta meg. Elsősorban lovakat akart tenyészteni, illetve versenyeket rendezni.

A lovardát azóta is folyamatosan – egyebek mellett pályázati források bevonásával – fejleszti. A lovarda infrastruktúrája ma a következő:

  • Istálló 20 boksszal és 20 állással,
  • ridegtartásra kialakított fedett rész,
  • 6 lovas jártatógép,
  • 18 x 27 méteres fedeles lovarda,
  • 50 x 80 méteres folyami homok talajú vesenypálya,
  • 40 x 35 méteres folyami homok talajú melegítő pálya,
  • 15 hektár tereplovaglásra alkalmas terület,
  • 10 x 12 méteres szabványos trágyatároló.

Fotó: Csatló Norbert
– A lovarda takarmányigényét részben a 65 hektáros gazdaságban, bérmunka igénybevételével termelem meg – mondja Takács Péter. A földterületből 15 hektár rét, 8 hektár pedig a szénát adó lucerna, a többin szántóföldi növényeket termesztünk: kukoricát, zabot, búzát, napraforgót, repcét. A termés mellett pedig a gabonafélék szalmáját is hasznosítjuk alomként.

A 15 hektárnyi rét alkalmas tereplovaglásra, és legelőként is használjuk. A rétet az állapotától függően, egyszer vagy kétszer kaszáljuk, utána legeltetjük.

Jelenleg az istállóban 18 ló van, köztük 5 saját, a többi bértartásban van Taszáron. Lovagolni tanulók, kisgyerekek, hobbilovasok, versenyzők is megfordulnak itt. A tanulókkal külön lovasedző foglalkozik, Péter pedig a saját tanítványait, versenyzőit edzi. Versenyeket is szoktak rendezni: regionális bajnokságokat, póniklubos versenyeket.

A lovarda bértartási szolgáltatásai között megtalálható a rideg csikótartás, amelyet 6 hónapos kortól hároméves korig kínálnak. A bruttó 45 ezer forintos havi díjért a csikók számára napközben szénát és szalmát biztosítanak, mellette ad libitum legelhetnek, este pedig abrakot kapnak. Az ivóvízről önitató gondoskodik.

A fedeles lovarda, előtte a versenypálya
A fedeles lovarda, előtte a versenypálya

A lovarda természetesen sportlótartással is foglalkozik. Ezek az állatok külön bokszban élnek, nappal pedig egyedi karámozással vannak a legelőn. Napi háromszor kapnak szénát, az ivóvíz folyamatosan előttük van. Reggel-este a bokszban a széna mellé az állatok abrakot kapnak.

– A sérült állatok, vagy azok, amelyek valami más okból nem mehetnek a legelőre, legalább két órát töltenek a jártatóban.

Ha valaki belovaglást, lelovaglást is kérne, meg tudjuk oldani, de általában a bértartók nem kérnek ilyen szolgáltatást. Ennek egyszerű oka van, közel van Kaposvár, ahonnan a tulajdonosok naponta ki tudnak jönni a lovukhoz – mondja Takács Péter.

Az árakról szólva pedig azt mondja, a bruttó 80 ezer forintos alaptartás tartalmazza az abrakot, szénát, szalmát, a ló ellátását, a karámozást, illetve a jártatógépet. A tulajdonosok kérhetnek plusz szolgáltatásokat is, például futószárazást, szabadon átmozgatást, körmölést, patkolást – bár utóbbiakat mindenki a saját kovácsával szereti elvégeztetni. Péter saját tapasztalata alapján, 120 cm ugrómagasságig nem ad a lovaknak tápot.

Első látásra a havi tartási díj (2022 első negyedév) magasnak tűnik, de ha megnézzük az utóbbi két évben az áremelkedéseket, már nem is olyan magas.

– A terményárakon felül ott a szállítási költség, de a szalmát még így is nehéz megszerezni, mert a gazdák inkább a Pécsi Erőműnek adják el – sorolja Takács Péter. A lovászok bére is kihat az árakra. Ma nettó kétszázezer forint alatt nem lehet lovászt találni még itt a délvidéken sem, ahol egyébként a bérek gyengébbek, míg néhány éve a bérük ennek a fele volt. Így ma egy teljes munkaidős és egy váltós lovászunk van, és a család is besegít az állatok körül.

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2022/3 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

2022 munkalovas szemmel

Mozgalmas, ugyanakkor rendkívül sikeres évet zár a Working Equitation Magyarország Sportegyesület. Edzőtáborok és versenyek régi és új helyszíneken, edzőképző tanfolyam, világbajnokság Franciaországban… Most felidézzük a legemlékezetesebb pillanatokat, és előretekintünk a következő esztendőre is.

A majálistól az Európa-bajnokságokig - Görög Gábor

Fiatal tehetségeket bemutató rovatunkban ebben a hónapban Görög Gáborral beszélgettünk, aki 2012 óta foglalkozik a fogathajtással. Az első versenye 2014. május 1-jén volt egy majálison, ekkor hajtott először közönség előtt. Azzal a lóval mutatkozott ott be, akivel később két Európa-bajnokságon is részt vett.

Saru Zsolttal az utánpótlásról

Az NLSF Program keretein belül indított fogathajtás utánpótlás munka­csoport egyik tagjával, Saru Zsolttal beszélgettem – az egyik olyan edzővel, akinek a legtöbb tanítványa vagy menedzseltje indult az idei, Kisbér-Ászáron megrendezett utánpótlás Európa-bajnokságon.

Elindult az NLSF Program a fogathajtó szakágban

A Magyar Lovassport Szövetség előterjesztésére Magyarország kormá­nyá­nak támogatásával 2022-ben elindult a Nemzeti Lovassport és Sport­lótenyésztési Program. Az elsődleges elképzelések szerint csak a három olimpiai szakágat érintette volna, de az eredményességeket figyelembe véve a lovastorna és a fogathajtó szakágak is részeseivé váltak a programnak.

Élőhelyfejlesztések zárultak le a Balatonnál

Az elmúlt évtizedben mintegy 80 milliárd forint értékben 330 projekt keretében több mint 300 ezer hektáron javult a természeti környezet állapota, amelyben a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságnak is rendkívüli szerepe volt - jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára Keszthelyen.

Csak erős idegzetűeknek: illegális élelmiszer-előállítón ütöttek rajta

Pest megyei illegális élelmiszer-előállítón ütöttek rajta 2022 novemberében a rendőrséggel együttműködve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A helyszínen bejelentés nélkül, jogsértően számos állatfajt tartottak, az állategészségügyi és járványvédelmi követelményeket sem teljesítve.

Meglévő állományokkal is lehet pályázni baromfi állatjóléti támogatásra

A már meglévő állományokkal is pályázható a Baromfi állatjóléti támogatás - közölte az agrártárca az MTI-vel szerdán.

Áremelkedések miatt nőtt a mezőgazdasági kibocsátási érték

A mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke megközelítette a 4 ezer milliárd forintot az idei évben, ami 15 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A növekedéshez az árak 42 százalékos emelkedése járult hozzá, míg a teljes termelési volumen 19 százalékkal, ezen belül a növénytermesztésé 28, az állattenyésztésé 6,1 százalékkal csökkent, a szolgáltatásoké 1,0 százalékkal nőtt - közölte szerdán első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Kihalt az uhuzás napjainkra

A dúvadgyérítés a vadgazdálkodás egy sarkalatos pontja. Legyen szó szőrmés vagy tollas kártevőről, kordában tartásuk, állományszabályozásuk elengedhetetlen. Így volt ez több mint száz évvel ezelőtt is. Manapság puskán kívül főként különféle csapdákkal lehet tizedelni állományukat, de hathatós módszer napjainkban nincs igazán, egyebek mellet köszönhetően a nem elégséges időráfordításra.

Juniorjaink nemzetközi sikerei

Remek nemzetközi versenyidényt zártak a távlovas juniorok, őket kérdeztük az 2022. évről s a következő évi terveikről.