Back to top

A magyar élelmiszeripar jövője a tét

Nincsenek könnyű helyzetben az élelmiszeripari résztvevők, de jó az irány, csak a sebességen kellene gyorsítani – hangzott el az Agrárakadémia Fórumán, amelyet a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és kiadónk, a Magyar Mezőgazdaság Kft. közösen rendezett a MATE Budai Campusán.

Az élelmiszeripar kihívásai a jelen korban címmel tartott eseményen a versenyképesség növelését, a munkaerőhiány csökkentését, illetve kikerülését, valamint a digitalizálás elterjedését az innovációkban van tartották a legégetőbb feladatnak a meghívott vendégek.

Nyitrainé Dr. Sárdy Diána, a MATE Budai Campusának főigazgatója
Nyitrainé Dr. Sárdy Diána, a MATE Budai Campusának főigazgatója
Fotó: Kiss Gergő

Nyitrainé Dr. Sárdy Diána, a MATE Budai Campusának főigazgatójának köszöntőjét követően Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élelmiszeriparért felelős országos alelnöke, valamint a Hússzövetség elnöke "Biztosított-e a hazai élelmiszerellátás a jelen helyzetben?" címmel tartott előadást. Mint mondta, a húsipar exportteljesítménye is jelentősen növekedni tudott 2021-ben. Az élelmiszeripar export volumene, tavaly több mint 10%-kal nőtt.

Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élelmiszeriparért felelős országos alelnöke, valamint a Hússzövetség elnöke
Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élelmiszeriparért felelős országos alelnöke, valamint a Hússzövetség elnöke
Fotó: Kiss Gergő

Kiemelte, hogy az ágazatban a feldolgozott termékek aránya még mindig jóval az európai átlag alatt van, a versenyképesség növeléséhez pedig elengedhetetlen a hozzáadott értékkel bíró élelmiszerek gyártásának támogatása. Ugyanakkor elmondta, hogy kiskereskedelmi láncok polcain a magyar termékek arányának csökkenése az elmúlt évben megállt, sőt javuló tendenciát mutat.

A pékek országos átlagban veszteséggel adják tovább a három legnagyobb mennyiségben forgalmazott terméküket, a fehér és a félbarna kenyeret, valamint a vizes zsömlét, kiflit

– jelentette ki Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke "A kenyér, mint alapélelmiszer című előadásában".

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke
Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke
Fotó: Kiss Gergő

Hozzátette, ez az ágazat is a többi élelmiszeripari szegmenshez hasonlóan küzd az előállítási költségek növekedésével és annak beépítésével az árakba. Ez a szép, tradicionális szakma sajnos nem túl vonzó a fiatalok számára, pedig a technológiai fejlesztésekkel az éjszakai, vagy a hétvégéi munkavégzés is minimálisra csökkenthető. Septe József úgy látja, az ágazati szereplőknek nagy segítség lenne, ha saját értékesítési pontokat, szakboltokat, mintaboltokat tudnának kialakítani, illetve kiemelte a minőség és a marketing szempontjából is fontos védjegyhasználatot, példának a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyrendszert hozva, melyhez a szövetség is csatlakozott a közelmúltban.

Fotó: Kiss Gergő
Az agrárágazat nincs könnyű helyzetben, noha az elmúlt években az előző kormány több támogatást és segítséget nyújtott az agráriumnak, a koronavírus-járvány, a gazdasági válság és most az ukrán-orosz konfliktus erősen rányomta bélyegét az egész szektor működésére. De valóban ennyire nehéz a helyzet? – tette fel a kérdést a rendezvény moderátora, Halmos B. Ágnes, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.

Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója
Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója
Fotó: Kiss Gergő
Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója megjegyezte, hogy a tejágazat, óriási kihívásokkal néz szembe: hatalmas a verseny a növényi alapú alternatív termékek oldaláról – hangsúlyozta a terméktanács szakembere, hozzáfűzve, hogy emellett „sajnos a sajt-, joghurt- és vajtermékek 60-70%-a import áru”.

Ugyanakkor kiemelte, hogy

az ágazati szereplők innováció tekintetében élen járnak, elég csak megnézni, hogy kiskereskedelmi láncok polcain hányféle termék található, akár sajtról, joghurtról, vagy más kategóriákról beszélünk.

Németh Csaba, a Capriovus Kft. termékfejlesztésért felelős szakembere
Németh Csaba, a Capriovus Kft. termékfejlesztésért felelős szakembere
Fotó: Kiss Gergő

A "Hogyan lehet ezt a helyzetet kezelni és túlélni?" feltett kérdésre Németh Csaba, a Capriovus Kft. termékfejlesztésért felelős szakembere szerint az innováció, az újszerű megoldások elfogadása elsődlegesen fontos. Fő tevékenységük a tojásfeldolgozás, tojástermékek gyártása, tojáscsomagolás. Példaként említette a tojásfehérjéből készült tejtermék-helyettessítő termékeiket, melyeknek elnevezését félreérthetőnek véli. Elvégre nem helyettesíteni akarják a tejet, vagy a túrót, hanem a speciális étrendet követőknek kínálnak alternatívákat. De kiemelte a HoReCa szektornak szánt tojáslé termékeiket is, mely nem csak megkönnyíti a konyhák munkáját, de a higiéniai szabályok betartásában és az állandó minőség fenntartásában is segít.

Pap Krisztián, a Pap Kolbászműhely Kft. tulajdonos ügyvezetője szerint az innováció ne csak a termékfejlesztésekben jelenjen meg, hanem a munkaerőben is.

„A fiatal munkatársakban, mérnökökben való befektetés megtérül”

– emelte ki a sertés- és szürkemarhakolbászok és -szalámik készítésével és eladásával foglalkozó cég ügyvezetője. Azt is elmondta, hogy a minőségi termékekért a fogyasztók - a tapasztalataik szerint - hajlandók többet fizetni. Ugyanakkor ez az élelmiszeripar egy kis szegmense. A magyar gyártású tömegtermékekre épp úgy szükség van, mint a kis- és közepes szereplők, magasabb hozzáadott értéket képviselő termékeikre. 

Pap Krisztián, a Pap Kolbászműhely Kft. tulajdonos ügyvezetője
Pap Krisztián, a Pap Kolbászműhely Kft. tulajdonos ügyvezetője
Fotó: Kiss Gergő

Éder Tamás úgy látja, hogy „a helyzet nem gyászos, inkább kihívásokkal teli, muszáj befektetni a mezőgazdaságba és az élelmiszeriparba. „Az elmúlt évek és hónapok eseményei is azt bizonyítják, hogy a saját termés és a saját gyártás mennyire fontos” – fűzte hozzá.

Fotó: Kiss Gergő

Fotó: Kiss Gergő

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Drágán adom a tojást

A fogyasztónak az az érdeke, hogy minőségi élelmiszert vehessen, a gazdálkodónak, hogy megéljen. A fogyasztó nem buta, csak tájékozatlan. Ezzel van dolga a kis, közepes, nagy, háztáji, mindenféle gazdáknak. Tájékoztatni kell a fogyasztót, megmutatni, mennyi munka van a gazdaságainkban, és mennyi érték!

A vörösbor már nem kedvencük a franciáknak - egyre kevesebbet isznak belőle

A bor a francia kulturális örökség egyik alappillére. Viszont a trendek változnak, most Franciaországban sokkal kevesebb bort isznak, mint egy évtizeddel ezelőtt. A gallok egyik szimbóluma, a vörösbor, de ez iránt csökkent az érdeklődés a legnagyobb mértékben.

A bagett karrierje

A francia bagett felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökségi listájára.

Finom és praktikus: a tészta

Amellett, hogy finom, rendkívül praktikus alapanyag. Ha megéhezne valaki, a háziasszonynak csak be kell nyúlnia érte a szekrénybe, hogy percek alatt megfőzze, ízesítse, és máris fogyasztható. Csakhogy szerintem egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tésztáról van szó – fogalmazott Németh Istvánné, aki a Vas megyei Répcevisen készít száraztésztát.

„Repohár”-felmérés

Úgy véli a BKIK és a Zöld Követ Egyesület, hogy a rendezvényeken és szabadtéri vendéglátóegységekben néhány éve elterjedt „repoharak” újraszabályozására van szükség, hogy a rendszer betöltse a szerepét. Aki egyetért ezzel, annak érdemes kitöltenie a témában indult kérdőívet.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

Focisztárok, mint étterem tulajdonosok

A focisták nem csak a labdáért rajonganak, sokak a gasztronómia szerelmesei is. A katari labdarúgó-világbajnokság néhány sztárja étterem tulajdonosként is híressé vált.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.

A gépi látás javíthatja a tojásszámlálás pontosságát

A gépi látástechnológia segíthet a tojásiparnak leküzdeni azokat a problémákat, amelyek nehezítik a pontos számlálást.

Páccal fűszerezni nem csak a nyári grillezéskor érdemes!

A fűszeres pácok alkalmazása ízesítésre szolgál, emellett tartósíthat és mindenképpen élvezeti értéket növelő konyhatechnikai eljárás.