Back to top

Májusban hét növénykultúrát szemlézhetnek az érdeklődők

A sikerrel zárult téli szemlekörök után 6 helyszínen és 7 kultúrában várják az érdeklődőket az AGRO.bio Hungary Kft, a Pro-Feed Kft és a Valcum-Agro Kft szakemberei, hogy ismét határszemlék formájában tartsanak márka semleges, ismeretbővítő tájékoztatót a talajtan, a növényélettan és a növényvédelem témakörében.

Őszi árpa
Őszi árpa

Napjainkban a mezőgazdaság szolgáltatja a legtöbb tudományos újdonságot, illetve ez az a szakterület, aminek a fejlődése az elmúlt évtizedben rendkívüli módon felgyorsult.

Ahhoz, hogy a termelés kockázatát és kitettségét növelő környezeti hatásokkal (pl. klímaváltozás, aszály), a társadalmi környezet változásának kihívásaival (pl. Green Deal, háborús konfliktus), a gazdasági feltételek kiszámíthatatlanságával (pl. input anyagok és energiahordozók árai) eredményesen fel tudják venni a küzdelmet, az agráriumban dolgozó szakembereknek naprakész tudással kell rendelkezniük.

A meglévő ismeretek folyamatos bővítése megkerülhetetlen. A tudás átadásának leghatékonyabb módja pedig az, ami a helyszín, a módszer és a tartalom tekintetében is megfelel a napi gyakorlat elvárásainak. Ezért hozták létre a NÖVÉNYSZEMLÉKET, ahol a talajtan, a talaj- és növényélettan, a növényi fejlődés- és stressz élettan, a növényvédelem, a helyszíni állapotfelmérés és a növény-diagnosztika van a fókuszban.

A NÖVÉNYSZEMLÉK formája határszemle, amely a gazdászok számára a növényállomány szemrevételezését, állapotának felmérését, azaz egyfajta diagnózis felállítását, az időszerű tennivalók meghatározását, azaz konkrét döntések meghozatalát jelenti. A klasszikus formájában mindez több szakember együttes jelenlétével történik, így lehetőségük van konzultációra, szakmai vitára, álláspontjaik, véleményük ütköztetésére és egyeztetésére. Az eredmény pedig olyan gyakorlatias döntés, amely időben és helyben is precíz és okszerű!

Mivel készülnek a sorozat előadói? Miért érdemes regisztrálni és részt venni a továbbképzéseken?

Szabó István üzletág fejlesztési igazgató (Pro-Feed Kft. Növényegészség Üzletág)

„A téli Szemlekörök után a tavaszi-nyári Növényszemléken a növények kerülnek a fókuszba. Azzal készülünk, hogy a szakembereket kicsit kirángassuk az online térből és a több milliós high-tech berendezések, műszerek bűvköréből.

Szeretnénk megmutatni, hogy egy ezer forintos nagyítóval, egy svájci bicskával és egy kevés, de célirányos növényélettani tudással olyan információhoz juthatnak kint a terepen, ami javítani tudja a munkájuk hatékonyságát és növelni a termelés eredményességét.

A helyszínek kiválasztásánál próbáltunk figyelni arra, hogy az egyes kultúrák jellemző termőhelyükre kerüljenek, illetve házigazdáink a térség meghatározó gazdaságai, intézetei legyenek.

Minden olyan szakembert várunk a határszemléinkre, akit érdekel, hogy

  • mikor dől el, mekkora lesz a napraforgó tányérja?
  • melyik fejlődési időszak dönt a cukorrépa cukorhozamáról?
  • miért fontos a szója hüvelyfalának egészségi állapota?
  • honnan csoportosítja át a tápanyagokat a cirok a mag fejlődése során?
  • mit jelent az őszi búza elnyelő korlátozottsága?
  • miként alakul a szőlő termése a virágdifferenciálódás és a szüret közötti másfél(!) évben?”

Daoda Zoltán szakmai igazgató (AGRO.bio Hungary Kft.)

„A tavaszi-nyári NÖVÉNYSZEMLÉK során is hagyományosan talaj-növény rendszerben gondolkozunk, így nem mehetünk el a termőtalajok pillanatnyi állapota mellett, ami az addig végrehajtott talajművelés, szervesanyag-gazdálkodás, eszköz- és szerhasználat következménye. A gyökérzónában megvizsgáljuk a felvehető főbb tápanyagok szintjét.

Elemezzük a művelési mélységben jellemző talajállapotokat, értékeljük, hogy miként támogatják (jó esetben), vagy hogyan gátolják (rossz esetben) a növény fejlődését. Kézi talajszonda segítségével felmérjük a talajművelés sikerességét, agrotechnikailag elemezzük a talajszerkezetet.”

Dr. Varga Zsolt szakmai vezető (Valcum-Agro Kft.)

Őszi búza virágzás kezdetén
Őszi búza virágzás kezdetén
„A NÖVÉNYSZEMLÉK alkalmával kiemelt figyelmet fordítunk az adott kultúra aktuális növény-egészségügyi állapotára és az évjárathatástól függő, potenciális károsító szervezetek megjelenésére. Ezen belül főként az egyes növényfajokat fertőző kórokozók által előidézett betegségekre, így a biotikus stressz faktorként okozott növény- és kórélettani hatásokra és ezek következményeire helyezzük a hangsúlyt.

Szeretnénk bemutatni a gyakorló szakembereknek a szimptomatológia jelentőségét – az élettani és kórtani tünetek megkülönböztetésének alapjait - és a szabadföldi diagnosztikai lehetőségek gyakorlati alkalmazását,

amellyel mélységében kerülhetünk közelebb a növényi és a kórokozó sejtek kapcsolatrendszeréhez, ezáltal pedig a helyes diagnózis felállításához, és a pontos technológia meghatározásához.”

A határszemlék során a hangsúlyt a tudományos alapokra helyezik, és az egyes szakterületek alapfokú ismeretére építenek. Ezért a részvételt azoknak a szakembereknek ajánlják, akik felsőfokú szakmai végzettséggel rendelkeznek. Ezen belül kiemelten fontosnak tartják a növényorvosok és növényvédelmi szakmérnökök hiteles és magas színvonalú tájékoztatását. Ezért sikerült már korábban több alkalommal is részt venniünk a növényorvosi kamara megyei szervezeteinek továbbképzési programjában.

A NÖVÉNYSZEMLÉK sorozat célkitűzéseit, mint takarmánygyártó, szója feldolgozó, állattenyésztő és integrátor cég, a Galldorf Zrt. is támogatja.

„Minden termelésben részt vevő eszközünket, gépünket tudjuk pótolni, más kérdés, milyen áron. A termőföldjeinket nem vagyunk képesek lecserélni, mert nincs belőle több. Talajainkat minden körülmények között óvnunk kell, helyesen táplálnunk, hogy a talajélet ne szenvedjen károsodást, de a remélt hozamokat el tudjuk érni. Mindezt úgy, hogy a következő generációk – gyerekeink, unokáink – is eredményesen használhassák a rájuk hagyott, életet jelentő földvagyont. Ehhez nyújt segítséget minden termelőnek a NÖVÉNYSZEMLÉK sorozat.” - mondta el Popovics Tamás igazgató.

A továbbképzés részletes programja, a legfontosabb tudnivalók és a részvételi feltételek megtalálhatók a sorozat regisztrációs oldalán: www.regionalisszakmaiforum.hu

Forrás: 
Pro-Feed Kft.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

"Pizza-kert": hozzávalók egy helyről

Rendezni, csoportosítani nemcsak a házban lehet, hanem a kert, vagy annak egyes részei is kaphatnak valamilyen tematikus funkciót a díszítő cél mellett.

A kenyér útját járják végig a gyerekek a BASF oktatási segédleteivel

Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon – hirdeti évek óta a BASF. Az idén új kampányt indítottak, amivel a legfogékonyabb korosztály, a kisiskolások ismereteit szeretnék bővíteni a mezőgazdaságról. Első eredményeikről az Európában egyedülállóan korszerű Pano Pékségben tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

A műtrágyákra kivetett exportvámok segíthetik az orosz költségvetést

Moszkva hamarosan a műtrágyákra kivetett exportvámokkal kompenzálhatja az olaj- és gázüzletágból származó bevételkiesést. Közben Putyin bírálta a meglévő uniós szankciókat, és „műtrágya ajándékokat” ígér.

Kínai éttermet függesztett fel a Nébih

Egy budapesti vendéglátó ipari egység ellenőrzése során súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményekkel szembesültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A feltárt hibák és hiányosságok miatt a szakemberek az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, továbbá 95,3 kg élelmiszert kivontak a forgalomból.

Gyorsabban kerülhetnek piacra az új növényvédő szerek

Felgyorsíthatja a növényvédő szerek engedélyezését az, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) együttműködési megállapodást kötött a NEVEX Institute Kft.-vel - közölte a Nébih hétfőn az MTI-vel.

Szüret utáni teendők

A nyár elején letermő gyümölcsfák esetében gyakori probléma, hogy a szüret után elhanyagolják vagy teljesen elhagyják a növényvédelmet. Pedig a szüret utáni védekezések is elengedhetetlenek, mert a korai lombhullás káros a rügydifferenciálódásra, ami a következő évi termést is kedvezőtlenül befolyásolja.

A rejtélyes luteolin, amely felveszi a harcot a gyulladás és a szorongás elleni küzdelemben

A krónikus gyulladás számtalan betegség kiváltó oka. Bár sok dolog kiválthat gyulladást a szervezetben, a jó hír az, hogy rengeteg olyan tápanyag van, amely segíthet kordában tartani. Az egyik ilyen tápanyag, amelyet szem előtt kell tartani, a luteolin, amely számos növényi eredetű élelmiszerforrásban megtalálható.

Fenntartható falatok

A megtermelt ételek harmadát nem eszi meg senki. Néhány tehetséges magyar fiatal olyan üzleti modellt alkotott a maradék hasznosítására, amellyel az eladók és a vevők is jól járnak. Jelenleg már a közép-kelet-európai bővítésén dolgoznak.

Kevesebb gabona jut az éhező országokba

Megnyílt ugyan a gabonafolyosó, azonban az ENSZ szeptember 29-i adatai szerint 238 szállító konténerhajó indult el az ukrán kikötőkből, és 5,5 millió tonna gabonát szállít. Az áru nagy része a közepes és a magas jövedelmű országokba megy.