Hévíz Város Borát a Hévíz Turisztikai Egyesület szervezésében választják ki. Minden évben szakértők által minősített, száraz fehér bor kapja meg a címet, mely könnyű, friss, és stílusos; ételekhez jól ajánlható; megfelelő ár-érték aránnyal rendelkezik; és a megelőző két évben már szerepelt nemes borversenyen arany vagy ezüst minősítéssel.
Nemcsak helyi pincészetek kapták meg a meghívást a versenyre, hanem a ország számos borászata.
A megmérettetésen a zalai és balatoni borvidékről 25 termelő 50 tétele versengett a címért és 22 szőlőfajta – többek között az Olaszrizling, Savignon blanc, Ezerjó, Zenit, Pátria, Cserszegi fűszeres – reprezentálta a választékot.
A borok zsűrizésének már második alkalommal a hévízi NaturMed Hotel Carbonában biztosított helyet. A tételeket először szakmai zsűri értékelte, Szőke Barnabás, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet kutatási igazgatóhelyettes vezetője elnökletével. A zsűri tagjai voltak Kovács Barnabás, a MATE egyetemi adjunktusa, borász, Viniczai Sándor, a Borászati Füzetek felelős szerkesztője, Vaszily Zsolt okleveles borbíráló-szervező, Pápai Zsuzsa, a NaturMed Hotel Carbona vezérigazgatója, Borbély Tamás, a Badacsonyi Borvidék Hegyközség elnöke, az Év Bortermelője (Borbély Családi Pincészet), és Süténé Tüttő Beatrix képviselő.
A bor kiválasztása a versenyeken már megszokott vak kóstolással történt. A neves hazai szakemberek 100 pontos elektronikus bírálati rendszer segítségével értékelték a borokat. A pontozás során szoros versenyben 7 tétel került végül a társadalmi zsűri elé, akik ugyanezt a rendszert használva bírálták a borokat.