0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Fine dining az űrállomáson

Ők már mindent elértek a Földön, ezért most a világűrt akarja meghódítani néhány neves séf hamarosan a Föld körüli pályán lévő űrhajósok valóban földöntúli ételeket fogyaszthatnak.

Ezt tapasztalják majd meg az Axiom Space űrvállalat által előkészített négyfős Ax-1 űrmisszió tagjai a nemzetközi Űrállomáson.

A küldetésben részt vevő űrhajósok számára ez egy igazán emlékezetes űrünnep lesz. Miután sok éven át tápláló, de nem feltétlenül ízletes ételeket ettek a kozmonauták,

végre lehetőségük lesz arra, hogy érezzék is annak az ételnek az ízét, amely az űrbe repül velük.

Mindez a ThinkFoodGroup, egy kulináris innovációs vállalat csapatának köszönhető. A legújabb tér- és gasztronómiai projektben a jól ismert spanyol séf, José Andrés vesz részt, aki  egy évvel ezelőtt alapította a céget.  A vállalkozás kutatási és fejlesztési igazgatója pedig vezetője Charisse Grey séf.

A csapat több mint egy évig dolgozott a kozmikus menü kifejlesztésén. Ahogy Grey a ThinkFoodGroup hivatalos honlapján kiemelte, a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy az ételek megfelelő textúráját a hagyományos ízekkel és azzal az elsődleges követelménnyel ötvözzék, hogy zacskóba kell csomagolni őket.

Mit esznek az űrhajósok a súlytalanságban? José Andrés a kommunikációs csatornáin elárulta, hogy

az űrbéli menüjében elsősorban spanyol ételek szerepelnek majd. A paella mellett a séfek a pisto con cerdo nevű, paradicsommal, hagymával, padlizsánnal és paprikával készült ibériai sertéshúsból készült ételt is földkörüli pályára küldik.

Emellett olyan hagyományos spanyol finomságok is a fedélzeten lesznek, mint az ibériai sonka, a spanyol olívabogyó és abból készült olaj.

José Andrés nem az első és nem az egyetlen séf, aki űrbéli ételekkel foglalkozik. Előtte már több  neves séf is próbálta meg az érdektelen, egyhangú fogásokat olyanná változtatni, amit szívesen  lehet fogyasztani a világűrben.

A kozmikus fine dining fogások első készítői a híres francia séfek, Alain Ducasse és Thierry Marx voltak, akiknek olyan klasszikusokat sikerült becsempészniük az űrbe, mint a burgundi marhahús és a mandulatorta. Tavaly Ángel León séf, aki a spanyolországi háromcsillagos Aponiente étterem vezetője vákuumzacskóba zárható rizottót készített. A tenger gyümölcseire specializálódott León az űrhajós umami ízű rizst halpikkelyekből kivont tápláló kollagénnel főzte, és fagyasztva szárított planktonnal ízesítette. Andoni Luis Aduriz a baszkföldi Mugaritz kultikus étterem séf egyik fogásának is sikerült legyőznie a gravitációt, ő úgy készítette el a zöldségeket és gyümölcsöket, hogy az ételek ne csak ízletesek legyenek, hanem a súlytalanságban lebegő  űrhajósok könnyen tudják kezelni.

Forrás: rp.pl