Back to top

Fine dining az űrállomáson

Ők már mindent elértek a Földön, ezért most a világűrt akarja meghódítani néhány neves séf hamarosan a Föld körüli pályán lévő űrhajósok valóban földöntúli ételeket fogyaszthatnak.

Ezt tapasztalják majd meg az Axiom Space űrvállalat által előkészített négyfős Ax-1 űrmisszió tagjai a nemzetközi Űrállomáson.

A küldetésben részt vevő űrhajósok számára ez egy igazán emlékezetes űrünnep lesz. Miután sok éven át tápláló, de nem feltétlenül ízletes ételeket ettek a kozmonauták,

végre lehetőségük lesz arra, hogy érezzék is annak az ételnek az ízét, amely az űrbe repül velük.

Mindez a ThinkFoodGroup, egy kulináris innovációs vállalat csapatának köszönhető. A legújabb tér- és gasztronómiai projektben a jól ismert spanyol séf, José Andrés vesz részt, aki  egy évvel ezelőtt alapította a céget.  A vállalkozás kutatási és fejlesztési igazgatója pedig vezetője Charisse Grey séf.

A csapat több mint egy évig dolgozott a kozmikus menü kifejlesztésén. Ahogy Grey a ThinkFoodGroup hivatalos honlapján kiemelte, a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy az ételek megfelelő textúráját a hagyományos ízekkel és azzal az elsődleges követelménnyel ötvözzék, hogy zacskóba kell csomagolni őket.

Mit esznek az űrhajósok a súlytalanságban? José Andrés a kommunikációs csatornáin elárulta, hogy

az űrbéli menüjében elsősorban spanyol ételek szerepelnek majd. A paella mellett a séfek a pisto con cerdo nevű, paradicsommal, hagymával, padlizsánnal és paprikával készült ibériai sertéshúsból készült ételt is földkörüli pályára küldik.

Emellett olyan hagyományos spanyol finomságok

is a fedélzeten lesznek, mint az ibériai sonka, a spanyol olívabogyó és abból készült olaj.

José Andrés nem az első és nem az egyetlen séf, aki űrbéli ételekkel foglalkozik. Előtte már több  neves séf is próbálta meg az érdektelen, egyhangú fogásokat olyanná változtatni, amit szívesen  lehet fogyasztani a világűrben.

A kozmikus fine dining fogások első készítői a híres francia séfek, Alain Ducasse és Thierry Marx voltak, akiknek olyan klasszikusokat sikerült becsempészniük az űrbe, mint a burgundi marhahús és a mandulatorta. Tavaly Ángel León séf, aki a spanyolországi háromcsillagos Aponiente étterem vezetője vákuumzacskóba zárható rizottót készített. A tenger gyümölcseire specializálódott León az űrhajós umami ízű rizst halpikkelyekből kivont tápláló kollagénnel főzte, és fagyasztva szárított planktonnal ízesítette. Andoni Luis Aduriz a baszkföldi Mugaritz kultikus étterem séf egyik fogásának is sikerült legyőznie a gravitációt, ő úgy készítette el a zöldségeket és gyümölcsöket, hogy az ételek ne csak ízletesek legyenek, hanem a súlytalanságban lebegő  űrhajósok könnyen tudják kezelni.

Forrás: 
rp.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Horvát hagyományok a Pinka-völgyben

Beékelődve a nyugati határszélbe, Szentpéterfát három oldalról Ausztria határolja. Az első trianoni döntést követően oda is csatolták, ám 1923. március 9-én a falu visszaszavazta magát. Az ezerfős település ugyanakkor máig megőrizte horvátságát nyelvében, az emberek mentalitásában és a gasztronómiájában is.

Sültkrumpli helyett sült tészta

Japánban annyira hiánycikk lett a sütni való burgonya, hogy a Burger King helyi hálózata inkább ramen tészta fogyasztására ösztönzi a vendégeit.

Paradicsomból műtrágya

Egy új kutatás annak a lehetőségét vizsgálja, hogyan lehet paradicsomból, pontosabban a növényi hulladékból műtrágyát készíteni. A műtrágyák ára az elmúlt időszakban az egekbe szökött, ráadásul számos termék gyártása nem környezetbarát és sok energiát igényel.

Összemennek a termékek, az áruk változatlan

Az élelmiszer- és háztartásiszer-gyártók csökkentik a termékeik kiszerelését, anélkül, hogy csökkentenék az árukat. A vécépapírtól a joghurton és kávén át a csipszig világszerte általánossá vált ez a trend. A jelenséget „zsugorflációnak” nevezik.

Horvátországban 120 százalékkal több turista nyaralt az első fél évben

Az első fél évben 5,7 millió turista látogatott Horvátországba és 24,7 millió vendégéjszakát töltöttek el, a vendégek száma 120 százalékkal, a vendégéjszakák száma 107 százalékkal több, mint tavaly ugyanebben az időszakban - közölte vasárnap a Jutarnji List című napilap a horvát Turisztikai Szövetség (TZ) adataira hivatkozva.

Bővíti kapacitását a csomagolóanyagokat gyártó Hód Plast Kft. Algyőn

Bővíti termelő- és raktárkapacitását 449 millió forintos beruházással, uniós támogatással a műanyag flakonokat és kannákat gyártó Hód Plast Kft. - tájékoztatta az Algyőn tevékenykedő vállalkozás az MTI-t.

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Elindult a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

A korábbi évekhez hasonlóan idén is megkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor. Az ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a kormányhivatalok szakemberei végzik. A nyári időjárási viszonyokra tekintettel valamennyi ellenőrzés alkalmával fokozott figyelmet fordítanak a hűtési lánc fenntartásának és dokumentálásának vizsgálatára.

Lehetőségek a paradicsomhajtatásban

Nagy sikerrel rendezte meg a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az első Magyar Paradicsom Napját Mórahalmon. Több mint 200 érdeklődő kísérte figyelemmel a paradicsomhajtatókat érintő témákról szóló előadásokat, kereste fel a 33 kiállítót, és a rendezvény kiváló alkalom volt a szakmai kapcsolatok ápolására, a tapasztalatok megosztására, véleménycserére is.

Újabb belgiumi csokoládégyárban észleltek szalmonellafertőzést okozó baktériumot

Egy újabb belga csokoládégyár üzemében azonosították azt a bélfertőzést okozó baktériumot, amely néhány hónappal korábban az olasz Ferrero csokoládégyár belgiumi telephelyén okozott szalmonellafertőzést, és ezzel több mint 300 megbetegedést Európa szerte - írta a The BrusselsTimes hírportál csütörtökön.