Back to top

Most a meleg hiányzik

Az elmúlt napok csapadéka országszerte megöntözte a szántóföldeket, ami sokat lendít a növényzet fejlődésén, de az így is hűvös talajba, illetve a szokásosnál kicsit később vetett kapás növényeknek most már melegre is szüksége volna a csirázáshoz és keléshez. Bár hétről hétre melegszik időjárásunk, de az átlaghőmérséklet a következő napokban is kevéssel az ilyenkor megszokott értékek alatt marad.

A mögöttünk álló egy hétben sokfelé csapadékos, de hűvös időben volt részünk, minden nap esett valahol az országban.

Múlt pénteken egy mediterrán ciklon hozott kiadós esőt, majd szombaton csökkent a csapadékhajlam, de vasárnap egy újabb örvény érkezett, melynek hidegfrontja nyomán a keleti országrészben többfelé alakult ki heves zápor, zivatar, helyenként károkozó jég és szélvihar kíséretében. Hétfőn főként az ország déli felén, azon belül is a Balaton térségében fordultak elő záporok, majd kedden este egy magassági hidegörvény közelítette meg hazánkat.

Ennek hatására kedd estétől csütörtök délutánig sokfelé hullott jelentős mennyiségű, 5-25 mm csapadék az országban, de a már régóta igen száraz Győr térségében most is csak kevés esett.

Március legvége óta az ország nagy részén jelentősen csökkent az év első három hónapjában felhalmozódott csapadékhiány, az elmúlt harminc nap csapadékösszege a délkeleti országrész és a Kisalföld északi részének kivételével mindenütt meghaladja a sokéves átlagot, a mai esővel együtt pedig már délkeleten sem számottevő a hiány, az ország széles délnyugat-északkeleti sávjában pedig 20 és 50 mm közötti a csapadéktöbblet.

A talajok felszín közeli része az elmúlt két napban sokfelé telítődött, sárossá vált, de a középső és alsó talajrétegekben a legtöbb helyen bőven van helye a nedvességnek, a felső egy méteres talajréteg telítettséghez képesti vízhiánya 20 és 80 mm közötti.

A hőmérséklet bár emelkedett a megelőző időszakhoz képest, de 1-2 fokkal az elmúlt napokban is elmaradt az ilyenkor megszokott értékektől. Az éjszakai fagyok már megszűntek, de a minimum és a maximum értékek elég tág határok között mozogtak térben és időben egyaránt a felhőzet és a csapadékviszonyok függvényében. Az 5 cm-en mért talajhőmérséklet napi átlaga a hétvége óta országszerte meghaladja a 10 fokot, jelenleg 12-17 fok között alakul.

Az őszi vetések az ország döntő részén kellően megáztak, számukra a hűvös idő sem jelent különösebb gondot.

A búza szárba indult, a repce pedig virágzik. A kukorica és a napraforgó vetése is megtörtént már, de nyári kapás növényeinknek a csapadék mellett a jelenleginél magasabb hőmérsékletekre lenne szüksége az optimális fejlődéshez. A gyümölcsök fajtától függően az ország hőmérsékleti viszonyainak megfelelő eloszlásban virágzásban, illetve az után járnak: már északkeleten is virágzik az alma, a szilva, a körte és a meggy is teljes virágzásban, a cseresznye a virágzás végén jár, az őszibarack elvirágzott, a kajszin pedig a terméskezdemények láthatók.

A folytatásban előbb száraz napok jönnek, majd vasárnaptól szórványosan előforduló záporokra, zivatarokra lehet számítani, melyekből lokálisan hullhat számottevő csapadék, de országos eső a jövő hét közepéig nem valószínű.

Így a legtöbb helyen a talajok száradására, a sáros felszín szikkadására lehet számítani. A hőmérséklet napról-napra emelkedik kissé. Pénteken és szombaton hajnalban még nagy területen hűl 5 fok alá a levegő, de gyenge fagy csak a fagyzugos völgyekben fordulhat elő. Vasárnaptól a minimum értékek ismét 5 fok fölött alakulnak majd. A legmelegebb órák hőmérséklete pénteken a legtöbb helyen még 20 fok alatt alakul, majd szombaton 20 fok körüli értékekre, vasárnaptól pedig egyre nagyobb területen kevéssel 20 fok fölötti hőmérsékletekre van kilátás.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Aktuálisabb, mint valaha - tankolási rendszerek a Bábolnai Gazdanapokon

Aratás közben nem járkálhat el tankolni a kombájn – ezzel minden gazdálkodó tisztában van. A hatósági áras, korlátozottan hozzáférhető üzemanyag komoly kihívás elé állíthatja a mezőgazdaságot, aki pedig nem szeretne emiatt hátrányba kerülni, az tárolókapacitást fejleszt. A 35. Bábolnai Gazdanapokon szeptember 8-10. között erre is találhat megoldást.

Elkeltek a húsmarhák a NAV árverésén

35 millió forintért keltek el azok a húsmarhák, amelyekre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elektronikus árverésén lehetett június 24. és 28. között licitálni.

Ki legyen 2023-ban az év madara?

Sok éve választunk év élőlényét több kategóriában. Az állatok közül általában az egyes rendszertani osztályok három fajára voksolhatunk. A versenyt meghirdető egyesületek és társaságok célja, hogy minél többen megismerjék ezeket a fajokat, képet kapjanak élőhelyükről, táplálkozásukról, ökológiában betöltött szerepükről, megtudják, hogy mit tehetnek a védelmükben.

Folyamatosan zajlik a betakarítás a földeken

A száraz meleg időjárás és az aszály ellenére az ország kenyere biztosított – közölte Nagy István agrárminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóban.

Hígtrágya a miniszternek - gazdatüntetés Hollandiában

„Ideológiai alapon zárnátok be és sajátítanátok ki a farmjainkat!” Ilyen és ehhez hasonló transzparensekkel tüntetett több tízezer gazdálkodó Hollandia hét pontján még a múlt héten, hogy tiltakozzék a kormány nitrogén-oxid- és ammóniakibocsátás visszaszorítását célzó tervei ellen. Az ország különböző részein, az autópályákon tiltakoztak a gazdák, több helyütt szénabálák égetésével.

Széllel együtt, nem szemben

Új laboratórium létesült Magyarország legnagyobb kutatási célú szélcsatornájához. A szélcsatornával nemcsak a 70-80 km/h sebességű szél ereje tapasztalható meg, vagy egy repülőgép szárnyszegmens aerodinamikai tesztelése követhető nyomon. A Kármán Tódor Szélcsatorna Laboratóriumban a légköri áramlások hatásait egyaránt vizsgálják a természetes földfelszínre és az ember alkotta objektumokra.

Egyre többfelé tapasztalható nagyfokú aszály

Az ország nagy részén rendkívül száraz időjárás gyorsította fel a gabonák és a repce érését, és a nyári növények is nagyon megsínylik a júniusi aszályt és a forróságot. Sajnos az előttünk álló napokban is csak elszórtan lehet záporokra, zivatarokra számítani. Számottevő visszaesés a hőmérsékletben csak a jövő hét közepén valószínű, akkor kissé növekszik a záporok esélye is.

Fokozottan tűzveszélyes időszak, csütörtöktől már Pest és Veszprém megyében is

A tartós kánikula okozta szárazság és az ebből adódó, fokozott tűzkockázat miatt június 30-tól Pest és Veszprém megyében is életbe lép a fokozottan tűzveszélyes időszak - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI-vel.

Kárenyhítési tájékoztatót tett közzé az Agrárminisztérium az aszálykárok miatt

Kárenyhítési tájékoztatót tett közzé az Agrárminisztérium (AM), az ország nagy részén ugyanis súlyos vagy nagyfokú aszály alakult ki – közölte az AM szerdán az MTI-vel.

Környezet, táj és a gazda

A nyitrai agráregyetemen beszélgettem Fehér Sándor professzorral, aki szomorúan konstatálja, hogy a napokban megszűnt náluk a környezetgazdálkodási szak. A tantárgyak némelyike szerencsére megmarad, de már csak a régiófejlesztési és a vidékfejlesztési szakokon oktatják őket.