Back to top

Stockholm faültetési rendszer

A svéd fővárosban kidolgozott és arról elnevezett faültetési rendszer városi környezetben olyan életteret teremt a fák gyökereinek, aminek köszönhetően akár 150-200 évig képesek életben maradni, megfelelően fejlődni. Ennek pedig a lakosok a legnagyobb haszonélvezői.

A technológia hazai gyakorlati tapasztalatait Szőllősi Gábor, az Agrofutura Magyarország Kft. egyik tulajdonosa és ügyvezetője osztotta meg az érdeklődőkkel a díszkertészek közelmúltban tartott szakmai napján.

Az Agrofutura Magyarország Kft. foglalkozik a mezőgazdasági növénytermesztés támogatásával (Agrofutura), az állatjólléttel, (Animalfutura), a városi zöldfelületek fejlesztésében pedig a városlakók számára élhetőbb körülmények teremtésére alkalmas technológiákat szeretnének meghonosítani (Gardenfutura).

A három üzletágat az önfenntartó ökoszisztémák létrehozásának, támogatásának gondolata köti össze. Alapja a mikrobiológia és a talajtáplálék-háló, melynek első szintjén az élő növény és annak élő gyökerei állnak.

Az előadó az úgynevezett szivacsváros fogalmát összetett rendszernek tekinti, melybe különböző technológiák tartoznak. Ilyen az Urban Scape zöldtetőkert, ami a lehullott csapadékot megtartja a tetőkertekben; valamint a Stockholm faültetési rendszer (SFR) és a Rain­max biodiverz évelőágyás-rendszer, melyek szintén szerepet játszanak a csapadékvíz-kezelésben – az utóbbi valójában az évelők igényeinek megfelelően átalakított SFR rendszer –; és végül a Miyawaki minierdő-technológia, amellyel a lehullott csapadékot esőkertekben gyűjtik, hogy segítsék az élővilág biodiverzitását. A felsorolt rendszerek alapja a talaj megfelelő szerkezete, összetétele. Olyan ültetőközegeket használnak, amelyekben létrejöhet és fennmaradhat az önfenntartó ökoszisztéma.

Ha megfelelő méretű és minőségű életteret alakítunk ki a fák gyökereinek, akkor azok akár 150-200 évig is életben maradnak még városi körülmények között is.

Ezt nehéz elhinni, osztotta meg gondolatait Szőllősi Gábor, hiszen erre vonatkozóan jelenleg nincsenek tudományos kutatások. A szakemberek mégis egyetértenek abban, hogy ha betartják az előírásokat a kivitelezés során, akkor ez a rendszer képes megadni ezt a lehetőséget. A városi zöldfelület-fejlesztés valójában az ott lakó emberekről szól, ezért is fontos, hogy a fák hosszan éljenek.

Összehasonlítják a módszereket

Az Arany János utca felújítása során egy időben telepítettek lombos fákat gyökércellás, SFR és hagyományos rendszerrel
Az Arany János utca felújítása során egy időben telepítettek lombos fákat gyökércellás, SFR és hagyományos rendszerrel
Fotó: Gardenfutura Kft.
Eddig négy megvalósult SFR-projektben vettek részt a cég munkatársai Budapesten. Elsőként a 11. kerületben, a Bartók Béla úton egy fahelyet ültettek be ezzel a módszerrel. Az 5. kerületben az Arany János utca fejlesztésének első ütemével szinte egy időben indult el a 9. kerületi Bakáts téren és a Bakáts utcában is a felújítás. A 14. kerületben a Nagy Lajos király útján pedig egy parkolót fásítottak SFR módszerrel.

Az Arany János utcai fatelepítés volt az első munkájuk, ahol a teljes utcát, homlokzattól homlokzatig SFR-alapokon tervezték meg. A cég munkatársai már a tervezés folyamatába bekapcsolódtak, majd a kivitelezéskor a helyszínen, az egynapos betanításon a gyakorlatban mutatták meg a technológiát.

Az Arany János utcai munkát azért tartják izgalmasnak a szakemberek, mert ott egy időben telepítettek lombos fákat gyökércellás, SFR és hagyományos ültetőgödrös faültetési rendszerrel.

Az azonos korú és fajtájú fák ugyanabból a faiskolából származnak. Sőt, a talajt mind a három technológiához a Gardenfutura szállította ugyanabból a forrásból, és azonos benne a komposzt, a tőzeg, a bioszén, illetve a homok aránya, minősége. Ezért a következő néhány évben ez nagyon jó kutatási terület lesz. A három technológia előnyeit, hátrányait össze lehet majd hasonlítani anyagi szempontból és a fákra való hatások szempontjából is.

Az Arany János utcában a parkoló alatti tér maga a Stockholm-gödör, ami annyira nyúlik be a járdatest alá, amennyire a közművek engedik. Az így létrejött nagy térfogatú gödör lehetővé teszi a fák gyökérszintű egymáshoz kapcsolódását, kommunikációját, ami tovább erősíti az életképességüket. Anyagilag is kedvezőbb egy nagy, mint több kisebb ültetőgödör kialakítása. A Stockholm-gödör ott 2,3 méter széles, 2 × 80 méter hosszú és 1,2 méter mély volt, összesen 28 fa számára készült. 27 levegőztetőkutat helyeztek el a területen, amivel a vizet a járdáról a gyökerekhez vezetik. Összesen 720 négyzetméternyi felületről gyűjti a rendszer a vizet. Építéskor 220 köbméter ún. struktúratalajt használtak fel, egy fára tehát 8 köbméter jut. Ez a térfogat az elfogadott méretek alsó határa, de mivel nagy, összefüggő gödörterület alakulhatott ki, ez a nagyság is jól ellátja a feladatot.

A levegőztetőkutakon kívül a leszivárgó eső dombornyomott, ún. Dörken-lemezen és drénrétegen keresztül jut a gyökértérbe. Ezek minden SFR rendszer kulcselemei. Nem az a kihívás, hogy a nagy mennyiségű lehullott csapadékvízzel mit kezdjünk, mert azt el lehet vezetni.

A mostani időjárási viszonyok között ennél nehezebb feladat a kevés csapadékvíz minél nagyobb felületen történő gyűjtése, megtartása,

hangsúlyozta az előadó. Az SFR rendszer említett struktúratalaja, más néven szerkezeti talaja olyan, zúzottkő-alapú termőközeg, ami képes alátámasztani a gyalogos- és gépkocsiforgalmat bonyolító úttestet. Ez teszi lehetővé, hogy az ültetőgödrök egy része az úttest és a járda szilárd burkolata alá is benyúljon, biztosítva a fák életéhez szükséges elegendő nagyságú teret. A kövekből, betonzúzalékból álló termőközeg pórusai miatt a talaj porózus, levegővel, oxigénnel ellátott marad. Ezt a közeget speciális bioszénalapú finom szubsztráttal töltik fel, ami a táp­anyagot és a mikrobiológiát adja a fák egészséges növekedéséhez. Ettől lesz élő a kő alapú közeg a növény számára. Fontos a szubsztrát bemosásának helyes technikája, amit a cég munkatársai mindig a helyszínen mutatnak be.

Budapesten, a Bakáts tér és a Bakáts utca felújítása során korábban telepített fák életterét is átalakították Stockholm-rendszerűvé
Budapesten, a Bakáts tér és a Bakáts utca felújítása során korábban telepített fák életterét is átalakították Stockholm-rendszerűvé
Fotó: Gardenfutura Kft.
A nagy kövek közötti pórusteret rétegesen töltik fel a homokos, bioszenes, komposztos anyaggal, és tömlővel mossák be. Az SFR rendszer nem a fa egész életére biztosítja az életteret, hanem addig, amíg nem lesz elég erős ahhoz, hogy leküzdje a gyökér növekedését gátló fizikai és kémiai határokat. Erre ma kevés városi fa képes, mert a gyökerük nem elég erős hozzá.

Az ültetőközeg felső része mindig egy kifejezetten tápanyaghiányos osztályozott kőréteg, ami segíti, hogy a fák gyökerei ne akarjanak felfelé növekedni, szétfeszíteni a burkolatot. Ezt a réteget még geotextillel is takarják, hogy a felszínről érkező finom porok se kezdjék feltölteni a struktúratalajt.

A rendszerben tehát a komposzton kívül nincs porfrakció, ami a későbbi levegőtlenség, tömörödés elkerülését szolgálja. A felszín látványában nincs különbség egy hagyományos utcaképhez képest, mert olyan faveremrácsot vagy mulcsot használnak, amit a tájépítészek megálmodtak.

Meglévő fák életterét növelték

A Bakáts tér és utca felújítása során már meglévő fákat is átalakítottak SFR rendszerűvé osztrák kollégák segítségével. A meglévő fák gyökérzónáját megbontották, majd köré építették a Stockholm-rendszert. Ez volt az első ilyen munka hazánkban, így ennek során kezdődött a szakmai eszmecsere arról, hogy milyen méretű fák környezetét szabad így átalakítani, illetve, ha ez megtörténik, akkor milyen óvintézkedéseket kell tenni a fák biztonsága érdekében. A gyökérzóna megbontása során a statikai védőzónánál közelebb nem mennek egy fa törzséhez, de ha a munkák során a védőzóna külső határáig a talajban nem találnak gyökeret, akkor igen.

A statikai védőzónában vannak az erős tartógyökerek, melyek biztosítják, hogy a fák ne dőljenek ki. A megegyezés szerint 25 centiméternél nagyobb törzsátmérőjű fákhoz nem nyúlnak.

A Bakáts tér és a Bakáts utca felújításának tájépítészeti terveit a Garten Stúdió Kft. készítette
A Bakáts tér és a Bakáts utca felújításának tájépítészeti terveit a Garten Stúdió Kft. készítette
Kipróbáltak olyan technológiát is, mely során kíméletesen, géppel kiporszí­vózták a fák gyökerei közül a tömörödött, nagyon rossz állapotú földet. Végül a magas költsége miatt nem al­kalmazták ezt a módszert, helyette a kézzel történő feltárás mellett döntöttek. A Bakáts téren 4 méter széles Stockholm-gödröt tudtak kialakítani, ami 1 méterre nyúlik be a járda és 3 méterre az úttest alá.

A téren az újonnan SFR módszerrel beültetett fák struktúratalajai fölé zöldfelület került, évelősávok és gyep takarja azt, nem szilárd burkolat.

A struktúratalaj fölé az évelők számára olyan mesterségesen összeállított ültetőközeget tettek, ami jól szabályozott agyagtartalommal és alacsony iszapolódási hajlammal rendelkezik. A térkőburkolat lejtése bevezeti a vizet a zöldfelületre, nincs kiemelt szegély, a víz a felületekről szabadon odajuthat. Emellett a vizet a levegőztetőkkel is gyűjtik.

2020 szeptemberében tartották az első hazai szakmai bemutatót az SFR rendszerről, 2021-ben pedig elkezdődött a rendszer nagyobb léptékű alkalmazása. Az innovációt jól fogadta a kertész és a tájépítész szakma egyaránt, összegezte tapasztalatait az előadó.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/17 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tűzvészek pusztítják Tunézia gabonatermést - a gazdák inkább idő előtt kezdik az aratást

Idő előtt kezdték meg az aratást a gazdák Tunéziában, mivel az extrém hőség országszerte gabonatüzekkel fenyeget. Inkább kevesebb és rosszabb minőségű terményt takarítanak be, mintsem elvesszen mindenük.

Védőital és rendszeres pihenőidő hűsítheti a kánikulában dolgozókat

A munkaadók kötelesek gondoskodni különösen a szabadban fizikai munkát végzők egészségének megóvásáról a tartós nagy melegben. A hideg ivóvíz, árnyékot adó sátorlap, ponyva mellett rosszullét esetére mobiltelefonnak is kéznél kell lennie a munkaterületeken.

Előbb kezdődött meg a nyári betakarítás a földeken

Országosan is megkezdődött az aratás, az extrém meleg időjárás különös figyelmet igényel a gazdálkodóktól – közölte Nagy István agrárminiszter.

Palántanevelés tőzeg nélkül

A tavasz beköszöntével elkezdődtek a kerti munkák. A többszörös pandémiahullámok után élvezzük a Nap melegítő, gyógyító, fertőtlenítő erejét. A kertészek azonban aggódnak is a sok napsütés miatt.

Félmillió élővirág, ezerhatszáz felvonuló az idei debreceni virágkarneválon

Az idén ismét a hagyományos formájában rendezik meg a debreceni virágkarnevált augusztus 20-án: a karneváli menetben félmillió élővirággal feldíszített tizenkét virágkocsit, és ezerhatszáz felvonulót láthat majd a közönség - jelentették be a szervezők a rendezvény beharangozó sajtótájékoztatóján a Nagyerdőben.

Újra lendületesen drágul a termőföld

A 2020-ban mért 1,672 millió forintról tavaly 1,787 millióra emelkedett az eladott termőföldek átlagos hektárára – írja keddi számában a Világgazdaság (VG) az OTP Termőföld Értéktérkép című kiadványának adatai alapján.

Gombaölő szerek nélkül

A hollandiai állami statisztikai hivatal adatai alapján 2019-ben 9,3 millió kilogramm kémiai növényvédő szert juttattak ki a mezőgazdaságban országszerte. Ennek a mennyiségnek a 40%-a gombás betegségek elleni védekezésre szolgált. Szakemberek, termesztők beszélgettek arról, hogy vajon a szabadföldi termesztésben 2030-ig fel lehet-e hagyni teljes mértékben a fungicidek használatával.

Kerti és konyhai gyógynövények sebkezelésre

Bárki elszenvedhet kisebb balesetet kertészkedés közben, hiszen néha még egy fűszál is „komoly” vágást okozhat, a tüskékről, tövisekről nem is beszélve. Mikor máskor történhetne meg a baj, mint amikor éppen nincsen nálunk fertőtlenítőszer és sebtapasz. Vagy mégis? Nézzünk csak körül a kertben!

Így gondoskodjunk a meggyről

A meggy őshonos növény hazánkban, alkalmazkodott az éghajlatunkhoz, mégsem hagyhatjuk magára. Az utóbbi időben pedig megviseli a változékony időjárás és a károsítók. A keceli meggy tanácskozáson termesztésének fogásairól is szó esett. Folytatjuk előző beszámolónkat.

„Boldogságukban” repülnek a hangyák

A hangyákat nem lehet teljesen egyértelműen hasznos vagy kártevő kategóriába sorolni. Hasznos tulajdonságaikon kívül van néhány káros, és mindenekelőtt bosszantó tulajdonságuk is – különösen akkor, ha ezrek zúgnak ki a földből és lepik el az otthonunkat szárnyas állapotban.