0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Luxustermék a fehér szamóca

A kívül-belül fehér színű termést érlelő szamóca az új luxusőrület Japánban. Ezt a különleges gyümölcsöt szinte csak ott termesztik, náluk is mindössze néhány kiválasztott kertészetben. Nagyon ritkán Kanadában és az Egyesült Államokban is föl-fölbukkan, de csak a szigetországban lett luxusgyümölcs.

Igen nehéz termeszteni, különleges adottságú helyre van szükség ahhoz, hogy a bogyók nagyobbak, puhábbak és még édesebbek legyenek, mint egy átlagos szamóca. A ter­mesztéshez mindössze néhány fajtát használnak, közülük is a White Jewel, más néven Shiroi Houseki fajta a legkülönlegesebb.

A gyümölcs húsa azért fehér, mert a termelők megvonják tőle érés közben a napfényt, ami csökkenti az antocianinszintet.

Azonban több mint tíz év kutatás után sem sikerült még elérni, hogy a bogyók egységesen fehérek maradjanak: mindössze 10%-uk fehéredik ki ilyen módon, a többin az árnyékolás ellenére megjelennek rózsaszín vagy piros foltok. Mindenesetre a White Jewel szamóca ára igen borsos, amit a nemesítéssel eltöltött évekkel, az alacsony hozammal, a termesztésre szánt idővel és energiával, valamint a különleges adottságú hellyel magyaráznak, illetve azzal, hogy a japán fehér szamóca termesztéséhez a speciális technológia miatt a szokásosnál nagyobb helyre van szükség.

Forrás: Kertészet és Szőlészet