0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Mi fán terem az ezüstcseresznye?

A válasz az, hogy nem fán, hanem termetes bokron terem az ezüstcseresznye. A Kelet-Ázsiából származó Elaeagnus multiflora teljesen télálló, igénytelen, lombhullató vagy félörökzöld bokor. Napos fekvésbe vagy félárnyékba ültessük.

Talajban nem válogat, a homokostól az agyagosig megél, de a jó vízelvezetés fontos a számára. Hasonlóképp a talaj kémhatása is elég tág határok közt mozoghat a kissé savanyútól a lúgosig. Szárazságra nem érzékeny és a gyökerén élő nitrogénkötő baktériumoknak köszönhetően a kevés tápanyagot tartalmazó talajokban is szépen fejlődik, ráadásul a szomszédos növényeknek is juttat nitrogént. Sövénynek is alkalmas, mert elég gyorsan nő, és sűrű, gömbölyded bokrot alkot. Kicsúcsosodó ovális levelei 5 cm hosszúak, fényes sötétzöldek, a fonákukat pedig ezüstös pöttyök és barnás pikkelyek borítják. Mínusz 20 °C-ig hidegtűrő, ha ennél is hidegebb van, gyökérről képes megújulni.

Április-májusban nyíló apró virágai ezüstös fehérek, harang alakúak, az orgonához hasonló erős illatuk belengi a környéket.

Nagyon szeretik a méhek és más beporzó rovarok. Termése körülbelül 1,5-2 cm-es, kissé megnyúlt, élénkpiros bogyó, és mert hosszú száron lóg, valóban hasonlít a cseresznyéhez. Már a második évben terem. Részben öntermékeny, vagyis egyetlen bokor is hoz termést, de érdemes két fajtát ültetni belőle.

A gyümölcsében sok az A-, E- és C-vitamin, a likopin, ráadásul zsírsavak is vannak benne, ami ritka a gyümölcsök közt. Jelenleg is vizsgálják a rákellenes hatását, az viszont biztos, hogy csersavtartalmú levele hasmenés kezelésére alkalmas.

Éretten kellemesen savanykás a gyümölcse, amit nyersen is meg lehet enni, de inkább süteményekben használják vagy feldolgozzák lekvárnak, dzsemnek.

Kissé zselés állagú, lédús, de éretlenül nagyon fanyar. Egy nagy magja van, ami ugyancsak ehető és gazdag forrása a növényi zsíroknak és fehérjéknek. Júliusban szedhető, de a termése két hónapig is a bokron marad, a madarak nagyon kedvelik, nem biztos hogy meghagyják addig, amíg rászárad az ágra..

Forrás: magyarmezogazdasag.hu