Back to top

Mi fán terem az ezüstcseresznye?

A válasz az, hogy nem fán, hanem termetes bokron terem az ezüstcseresznye. A Kelet-Ázsiából származó Elaeagnus multiflora teljesen télálló, igénytelen, lombhullató vagy félörökzöld bokor. Napos fekvésbe vagy félárnyékba ültessük.

Két-három méter magas és széles bokor
Két-három méter magas és széles bokor
Fotó: Wikimedia Commons
Talajban nem válogat, a homokostól az agyagosig megél, de a jó vízelvezetés fontos a számára. Hasonlóképp a talaj kémhatása is elég tág határok közt mozoghat a kissé savanyútól a lúgosig. Szárazságra nem érzékeny és a gyökerén élő nitrogénkötő baktériumoknak köszönhetően a kevés tápanyagot tartalmazó talajokban is szépen fejlődik, ráadásul a szomszédos növényeknek is juttat nitrogént. Sövénynek is alkalmas, mert elég gyorsan nő, és sűrű, gömbölyded bokrot alkot. Kicsúcsosodó ovális levelei 5 cm hosszúak, fényes sötétzöldek, a fonákukat pedig ezüstös pöttyök és barnás pikkelyek borítják. Mínusz 20 °C-ig hidegtűrő, ha ennél is hidegebb van, gyökérről képes megújulni.

Április-májusban nyíló apró virágai ezüstös fehérek, harang alakúak, az orgonához hasonló erős illatuk belengi a környéket.

Apró virágai erős illatot árasztanak
Apró virágai erős illatot árasztanak
Fotó: Wikimedia Commons
Nagyon szeretik a méhek és más beporzó rovarok. Termése körülbelül 1,5-2 cm-es, kissé megnyúlt, élénkpiros bogyó, és mert hosszú száron lóg, valóban hasonlít a cseresznyéhez. Már a második évben terem. Részben öntermékeny, vagyis egyetlen bokor is hoz termést, de érdemes két fajtát ültetni belőle.

A gyümölcsében sok az A-, E- és C-vitamin, a likopin, ráadásul zsírsavak is vannak benne, ami ritka a gyümölcsök közt. Jelenleg is vizsgálják a rákellenes hatását, az viszont biztos, hogy csersavtartalmú levele hasmenés kezelésére alkalmas.

Éretten kellemesen savanykás a gyümölcse, amit nyersen is meg lehet enni, de inkább süteményekben használják vagy feldolgozzák lekvárnak, dzsemnek.

Kissé zselés állagú, lédús, de éretlenül nagyon fanyar. Egy nagy magja van, ami ugyancsak ehető és gazdag forrása a növényi zsíroknak és fehérjéknek. Júliusban szedhető, de a termése két hónapig is a bokron marad, a madarak nagyon kedvelik, nem biztos hogy meghagyják addig, amíg rászárad az ágra..

Fotó: Wikimedia Commons

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Írjon levelet Kittenberger Kálmánnak!

A Nimród Vadászújság 2022-ben első alkalommal írja ki a Sólyom-díjat, amely nevét a 110. évfolyamában járó lap neves publicistájáról, Kittenberger Kálmán levelezőtársáról, Láng Rudolfról kapta.

Indul a hazai dinnyeszezon a diszkontláncoknál

Megkezdődik a magyar dinnyék árusítása a Lidl és az Aldi üzleteiben - tájékoztatták a diszkontláncok az MTI-t. A Lidl Magyarország azt közölte, hogy raktárai szerdától kizárólag magyar beszállítóktól érkező magyar görögdinnyét vesznek át. Az Aldi Magyarország július 1-jétől csak magyar termelőktől érkező dinnyét vesz át biatorbágyi raktárában

Cserepes növények átültetése: érdemes figyelni a gyökér-levél arányra

A cserepes növények ideálisak a lakásban, vagy a teraszon, hiszen elég mobilak ahhoz, hogy oda helyezzük őket ahol díszítenénk velük, és arrább tegyük onnan, ahol épp útban vannak. Ám a cserép, mint élettér általában nem a legideálisabb a növények számára, hiszen gyökereik növekedése így korlátok közé szorul.

Kategóriájában harmadszorra minősült Európa legjobb állatkertjének a Nyíregyházi Állatpark

Harmadszorra minősült Európa legjobb állatkertjének a 250 és 500 ezer látogatószám közötti kategóriában a Nyíregyházi Állatpark az egyik független állatkerti szakértő felmérése szerint. Az elismeréssel járó díjat kedden adták át a sóstógyógyfürdői látványosságban.

Háromszáz kaptár elpusztítását rendelték el a hatóságok

Az ausztráliai Új-Dél-Wales területén három különböző birtokon találtak a varroa atkával fertőzött méhcsaládokat, mely korábban nem volt jelen a kontinensen. A hatóságok a védő- és megfigyelési zónák kijelölése mellett 300 kaptár elpusztítását rendelték el.

Amikor a kekszbúza méhek és lepkék között növekszik

Nemcsak a kekszbúza minőségének és termelési arányának erősítése, hanem a méh- és lepkepopuláció növelése is a célja a Mondelez International fenntartható búzatermesztési programjának.

A színes gyümölcsök és zöldségek fogyasztása segíthet csökkenteni a depressziót és a szorongást

A gyümölcsöknek és zöldségeknek határtalan egészségügyi előnyi vannak. Ezek a tápláló élelmiszerek alacsony zsír- és sótartalmúak, ugyanakkor tele vannak növényi rostokkal, amelyek megakadályozzák a székrekedést, és segítik a víz és a tápanyagok felszívódását az ételből.

Palántanevelés tőzeg nélkül

A tavasz beköszöntével elkezdődtek a kerti munkák. A többszörös pandémiahullámok után élvezzük a Nap melegítő, gyógyító, fertőtlenítő erejét. A kertészek azonban aggódnak is a sok napsütés miatt.

Adria a nappaliban - Tengeri akvárium

Dr. Puly István régi vágású természetbúvár volt. Minden érdekelte, ami a természettel kapcsolatos. Vadászott, horgászott, professzionális csiga-, kagyló- és kőzetgyűjtő volt, különleges díszmadarakat tartott, s emellett volt egy pompás tengeri akváriuma is. Tőle tanultam meg, hogy a tengeri akvarisztika nem ördöngösség, de nagy odafigyelést és némi pénzt is igényel.

Újra lendületesen drágul a termőföld

A 2020-ban mért 1,672 millió forintról tavaly 1,787 millióra emelkedett az eladott termőföldek átlagos hektárára – írja keddi számában a Világgazdaság (VG) az OTP Termőföld Értéktérkép című kiadványának adatai alapján.