0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Percenként tíz focipályányi őserdő pusztult el 2021-ben

Tavaly is a korábbi években tapasztaltakhoz hasonló méretű, 11,1 millió hektár trópusi esőerdő, ezen belül 3,75 millió hektárnyi érintetlen őserdő pusztult el a világon – írja az MTI.

A Global Forest Watch, a World Resources Institute (WRI) és a Marylandi Egyetem vizsgálata szerint a legtöbb erdőt Brazíliában irtották ki, hogy haszonnövényeket termesszenek vagy állatokat tartsanak a helyükön – írja a telex.hu.

A természetvédő szervezetek és az egyetem közös éves jelentéséből kiderül, hogy percenként tíz focipályányi őserdő veszett el 2021-ben, az érintetlen erdőségek elpusztítása 2,5 gigatonnával növelte a légkörbe kerülő szén-dioxid mennyiségét, ez nagyjából annyi, mint India teljes éves kibocsátása.

A trópusi őserdők több mint 40 százalékát (1,5 millió hektárt) Brazíliában égették fel vagy vágták ki, a Kongói Demokratikus Köztársaságban 500 ezer hektár, Bolíviában pedig közel 300 ezer hektár – a mérések 2001-es kezdete óta a legtöbb – erdő pusztult el.

Indonéziában ugyanakkor 25 százalékkal sikerült csökkenteni az elpusztított erdőterület nagyságát, ráadásul már az ötödik egymást követő évben javult a helyzet.

Az elmúlt két évtized legnagyobb veszteségét szenvedték el 2021-ben a szubarktikus erdők is, csak Oroszországban 6,5 millió hektár ilyen erdő pusztult el egy példátlan futótűzsorozatban.

A világ 141 vezetője a múlt év végén Glasgow-ban kötelezettséget vállalt arra, hogy megállítja, sőt visszájára fordítja az erdőpusztulást 2030-ig. A kutatók szerint cél eléréséhez az évtized végéig radikálisan csökkenteni kell a kiirtott őserdők mennyiségét, annál is inkább, mert a klímaváltozás megnehezíti az erdőtakaró puszta megtartását is.

2014 óta a WRI vezetésével több természetvédelmi szervezet a Global Forest Watch platform segítségével, többek között műholdakkal figyeli az erdőterületek változását a világon.

Forrás: telex.hu/MTI