Back to top

Kalapács alá kerül az egyik legjobb borászati könyvgyűjtemény

A Sean Thackrey tulajdonában lévő könyvtárat az Egyesült Államok egyik legszebb borászati magángyűjteményének tartják. A gyűjtemény most a New York-i Nemzetközi Antikváriumi vásáron kerül kalapács alá, és értéke eléri a 2 millió dollárt.

A bibliofilok és a borbarátok is várhatják az idei New York-i Nemzetközi Antikváriumi vásárt,  ugyanis az egyik leggazdagabb és legteljesebb borászati könyvgyűjtemény  - Thackrey könyvtára - Az élvezet régészete gyűjtőnéven -  lesz eladó.

A gyűjteményt Sean Thackrey borász hozta létre, és több mint 700 különböző tételből áll - könyvekből és évszázados kéziratokból, amelyek rendkívül összetett és gazdag képet festenek a bor fejlődésének történetéről, valamint az ital körül kialakult kultúráról.
Fotó: Pixabay/illusztráció

- A könyvtár célja, hogy a borkészítésről és az ital filozófiájáról szóló korai szövegek antológiáját, valamint számos más, az olvasás puszta örömére a gyűjteménybe került szöveget tartalmazzon - olvasható a gyűjtemény leírása Sean Thackrey honlapján.

A gyűjteményben szerepel többek között valamennyi fontos és klasszikus borászati és szőlészeti monográfia, amelyek főként a 15. század és a 19. század vége között születtek.

A legértékesebb könyvek között szerepel többek között Arnaldus de Villanov "De vinis" (1530) és Jacobus Praefectus "De diversorum vini generum natura liber" (1564) műve és sok más, a borkedvelők körén kívül kevésbé ismert könyv.

- Ez a gyűjtemény a borral kapcsolatos szövegek teljes spektrumát lefedi. Némelyikük jól ismert, bár a valóságban csak akadémiai kényszerből olvassák őket, mások teljesen ismeretlenek. De tény, hogy - bármennyire is megmagyarázhatatlannak tűnik - a jelek szerint hasonló antológia még soha nem jelent meg nyomtatásban, online vagy bárhol máshol - teszi hozzá Thackrey.

Az április végén New Yorkban megrendezésre kerülő idei antikváriumi vásáron a gyűjtemény 46 kiemelt darabja lesz látható. A teljes gyűjteményt 2 millió dollárért kínálják eladásra. 

Forrás: 
well.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Folytatódik a szőlőár-csata?

Szüret előtt állva sokan kongatják meg újólag a vészharangot a várható szőlőárakra hivatkozva. Az elkeseredés kézzel tapintható, pedig az árak kapcsán még mély a csend. A gazdák borúlátóan fogalmazzák meg véleményüket a személyes beszélgetéseken, a közösségi médiában.

Megújult az Erdélyi és Partiumi Borverseny

Ma már nem kérdés, hogy a Kárpát-medence szőlő- és borkultúrája egységes egész. Ugyan évtizedeken keresztül el volt vágva egymástól a szakma, s ennek köszönhetően a fejlődés is másféle irányt vett, de az évszázados hagyományok, a közös múlt letagadhatatlan. Régóta hangoztatjuk, megérett a változásra, megújulásra az Erdélyi Borverseny, hogy még jobban fel lehessen zárkóztatni az erdélyi borászokat.

Balatoni fotók a füredi Gyetvai-Villában: Pályi Zsófia kiállítása

A Balatontól pár percre található, impozánsan felújított balatonfüredi Villa Gyetvai borászatként és egyben művészeti kiállítótérként is funkcionál. Az idei nyáron a szívükhöz közel álló téma került a villa falaira, egy nemzetközileg is elismert fotósorozat a Balatonról, amely egészen augusztus 10-ig megtekinthető.

Műanyag helyett lemosható csomagolás. Forradalmi megoldás a láthatáron

Vízzel mosható le az a védőréteg, amellyel az élelmiszereket permetezik be, a bevonat csomagolásként működik és növeli az eltarthatóság idejét. Egy amerikai kísérlet a műanyagok kiváltására.

Kástélyos bor, vagy siller?

A név nem egy szőlőfajtára utal, siller szőlő nem létezik. A siller egy színtartomány - a rozénál sötétebb, a vörösbornál halványabb. Hazánkban hívják sillernek, kástélyos bornak, vagy német nyelvterületen fuxlinak (utalva a rőt rókaszínre).

Szarvasmarha-állományokra lehet licitálni

Hereford, Aberdeen angus és Blonde d'aquitaine jellegű marhákra is licitálni lehet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) árverésén, június 24-től kezdődően négy napon át.

Megsemmisítő csapás érte a feléledő ukrán borászatot

A volt Szovjetunióban a földdel tették egyenlővé az ukrajnai szőlőültetvényeket. Miután független lett, Ukrajnában újra fölépült a szőlő-bor ágazat, és ezt a fejlődést vetette vissza a háború, a közvetlen káron túl a szállítások megtorpanása miatt is. A Fekete-tenger környéki ültetvények szenvedtek kárt, a magyar és román határhoz közeli szőlőterületeket nem érte találat.

Megugrik a diókínálat

Kínában az előző évinél sokkal több diót tudnak betakarítani, ezért a szakemberek becslése szerint idén átlagosan 17%-kal megugrik a diókínálat a világpiacon. A termésátlag növekedése várható a többi diótermelő országban is.

Több mint másfélmilliárd forintos fejlesztést hajtott végre a villányi Bock Borászat Kft.

Prémium minőségű borok, szőlőlé, valamint hidegen szárított gyümölcstermékek piacra hozatala érdekében hajtott végre fejlesztéseket több mint másfél milliárd forint értékben a villányi Bock Borászat Kft. - tájékoztatta a társaság az MTI-t.

A borturizmus az erdélyi agrárium húzóágazata lehet

Az Aranyosszéken fekvő Torockó nemrég azzal került a figyelem központjába, hogy Novák Katalin köztársasági elnök első hivatalos erdélyi látogatása során, Bethlen Gábor fejedelem gyulafehérvári szobrának a felavatása után, Székelykőre is felment. Az egykor vasércbányászatáról híres település turisztikai célponttá lett, mióta központját az UNESCO világörökségnek nyilvánította.