Back to top

Kávé Angolából: a nagy visszatérő

Az angolai kávéból készült főzetre sokáig hiába áhítoztak a kávérajongók, szerte a világon. A nyugat-afrikai ország az 1970-es években körülbelül negyedmillió tonna kávét exportált évente, de a termelést megszakította a polgárháború. Közel 20 éves béke után Angola kávétermelése végre fellendülőben van.

Két angolai vállalat, a Café Cazengo és a Fazenda Vissolela újra megjelent a világpiacon, nem kisebb céllal, mint hogy visszaszerezzék Angola egykori vezető pozícióját a kávéexportban.

Portugál gyarmatként a kávé határozta meg Angola gazdaságát. Quiculungo, a fővárostól, Luandától keletre fekvő mezőgazdasági központ volt a kávétermelés „fővárosa”.

A Café Cazengo 500 termelője a közé a 25 ezer kisebb gazdaság közé tartozik, amelyek az ország kávétermésének mintegy felét előállítják, a többit nagyjából 500 nagyobb gazdaság termeli meg. A Café Cazengo együttműködik a termelőkkel a termelékenység és életük egyidejű javítása érdekében. A vállalat még egy felsőoktatási programot is indított az országban, hogy saját szövetkezetek létrehozásában és működtetésében segítse a kávétermelőket.

Kevésbé közvetlenül egy EU-ENSZ-program is segíti Angolában a kávétermelőket, amit a magánszektor megerősítésére és Angola olajalapú gazdaságának a diverzifikálására indítottak. A programban kulcsszerepet szánnak a mezőgazdaságnak, ami jelenleg az ország GDP-jének körülbelül 13 százalékát állítja elő.

Adottságai kombinációja ideálissá teszi Angolát a kávétermelésre.

Jó minőségű kávébabot ugyanis csak jóval a tengerszint feletti termőhelyeken lehet előállítani, márpedig az angolai termőterületek 1200-1300 méterrel a tenger szintje felett vannak. Az ország más kulcsfontosságú földrajzi és természeti adottságokkal is rendelkezik, ami a világ többi kávétermelő részében nem adott, például az öntözéshez szükséges vízzel és a termelés gépesítését megkönnyítő domborzattal.

Az angolai kávétermelésben a világpiaci elemzők is nagy lehetőségeket látnak. A francia Cirad mezőgazdasági kutatócsoport egy EU által támogatott kutatása a kormányzat, az önkormányzatok és a nemzetközi intézmények motivációját elég jónak találta ahhoz, hogy a helyi termelők támogatásával újjáélesszék az ágazatot.

Angola kereskedelmi célú kávébabtermelése 34 százalékkal nőtt 2019 és 2020 között.

Az országban alkalmazott új mezőgazdasági technológiák és az angolai kávé ízvilága gyakorlatilag garantálja az újabb piacok meghódítását.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2022/17 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Aranyosi Károly - Kihívások közepette is tervezhető jövő

„Az IKR Agrár egy attitűdöt testesít meg, és ennek az attidűdnek több gyökere van: egyrészt a vállalat otthona, Bábolna, másrészt a mezőgazdaság; a hazai mezőgazdasággal, azon belül elsősorban a szántóföldi növénytermesztéssel való kapcsolata. IKR-esnek lenni különleges” – vallja Aranyosi Károly az IKR Agrár ügyvezetője.

A szántóföldi precíziós gazdálkodást népszerűsítették a Közép-Duna mentén

A precíziós gazdálkodás lehetőség: a gazdálkodás hatékonyságának növelésére, az inputanyagok optimális felhasználására, és mindezek eredményeként a vidék jövedelemtermelő képességének fokozására. A Bakodpusztai Gazdafórumon példákon keresztül és számokkal alátámasztva mutatták be a precíziós gazdálkodás előnyeit.

Tovább száguld az áremelkedések üteme is

Októberben a belföldi értékesítés árai 67,7, az exportértékesítéséi 28,4 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban, az ipari termelői árak átlagosan 41,7 százalékkal nőttek. Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítés árai 6,8, az exportéi 2,1, az ipari termelői árak összességében pedig 3,7 százalékkal nőttek - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Növényi étrenddel csökken a bélrák kockázata a férfiaknál

A növényi alapú étrend 22 százalékkal csökkentheti a férfiak bélrákkockázatát egy új kutatás szerint - idézte a The Guardian online kiadása egy nagyszabású amerikai tanulmány eredményeit.

Veszítenek illatukból a virágok

A növények többek között virágillattal vonzzák beporzóikat. Ám a hőmérséklet növekedésével veszíthetnek illatukból a virágok. Egy kutatócsoport 5 °C-os felmelegedést szimulált, és ennek több haszonnövényre és rovarfajra gyakorolt hatását tanulmányozta. A hatás a szamóca esetében volt a legerősebb.

Beruházási vidékfejlesztési támogatások

A KAP Stratégiai Terv keretében, a korábbi támogatási ciklusokhoz hasonlóan, ismét fontos szerepet kapnak a beruházás típusú beavatkozások, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a versenyképes mezőgazdaság és élelmiszer-előállításhoz, illetve vidékfejlesztéshez.

Főként díszít a lopótök

Az ősz második felének régi-új divatja a tökfélékből készített dekoráció, emiatt a piacon sokfelé találkozhatunk dísztökökkel. A nyakas lopótök is közéjük tartozik, bár zsenge termésének húsából készíthetünk rántott vagy rakott tököt, megtölthetjük, vagy legyalulva megfőzhetjük főzeléknek.

Terület- és állatlétszám-alapú zöld támogatások

A mezőgazdasági termelést a megváltozott környezeti feltételekhez kell igazítanunk. Az Agrárminisztérium a környezet- és klímatudatos mezőgazdaság fejlesztésének folyamatában ezt úgy fordíthatja gyakorlattá, hogy kötelező és korlátozó szabályok helyett még nagyobb hangsúlyt fektet önkéntes és ösztönző jellegű programokra.

Aszálycsillapítók: a jövő agrármenedzserei

A MATE és a Debreceni Egyetem vegyes csapata, az Aszálycsillapítók nyerték az idei Agrovirtus vetélkedőt. Az ágazat tehetséggondozó programjába összesen háromszáz agrárhallgató kapcsolódott be. Az első helyezett összeállítás egymillió, a második 500 ezer, a harmadikak pedig 300 ezer forintot nyert.

Továbbra is virágzik a nagytestű halak feketekereskedelme

Továbbra is virágzik a nagytestű halak feketekereskedelme, újabb nagytestű tiszai pontyot sikerült hazajuttatnia eredeti élőhelyére a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ) és a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetség (KTVHESZ) halőreinek.