Back to top

Kávé Angolából: a nagy visszatérő

Az angolai kávéból készült főzetre sokáig hiába áhítoztak a kávérajongók, szerte a világon. A nyugat-afrikai ország az 1970-es években körülbelül negyedmillió tonna kávét exportált évente, de a termelést megszakította a polgárháború. Közel 20 éves béke után Angola kávétermelése végre fellendülőben van.

Két angolai vállalat, a Café Cazengo és a Fazenda Vissolela újra megjelent a világpiacon, nem kisebb céllal, mint hogy visszaszerezzék Angola egykori vezető pozícióját a kávéexportban.

Portugál gyarmatként a kávé határozta meg Angola gazdaságát. Quiculungo, a fővárostól, Luandától keletre fekvő mezőgazdasági központ volt a kávétermelés „fővárosa”.

A Café Cazengo 500 termelője a közé a 25 ezer kisebb gazdaság közé tartozik, amelyek az ország kávétermésének mintegy felét előállítják, a többit nagyjából 500 nagyobb gazdaság termeli meg. A Café Cazengo együttműködik a termelőkkel a termelékenység és életük egyidejű javítása érdekében. A vállalat még egy felsőoktatási programot is indított az országban, hogy saját szövetkezetek létrehozásában és működtetésében segítse a kávétermelőket.

Kevésbé közvetlenül egy EU-ENSZ-program is segíti Angolában a kávétermelőket, amit a magánszektor megerősítésére és Angola olajalapú gazdaságának a diverzifikálására indítottak. A programban kulcsszerepet szánnak a mezőgazdaságnak, ami jelenleg az ország GDP-jének körülbelül 13 százalékát állítja elő.

Adottságai kombinációja ideálissá teszi Angolát a kávétermelésre.

Jó minőségű kávébabot ugyanis csak jóval a tengerszint feletti termőhelyeken lehet előállítani, márpedig az angolai termőterületek 1200-1300 méterrel a tenger szintje felett vannak. Az ország más kulcsfontosságú földrajzi és természeti adottságokkal is rendelkezik, ami a világ többi kávétermelő részében nem adott, például az öntözéshez szükséges vízzel és a termelés gépesítését megkönnyítő domborzattal.

Az angolai kávétermelésben a világpiaci elemzők is nagy lehetőségeket látnak. A francia Cirad mezőgazdasági kutatócsoport egy EU által támogatott kutatása a kormányzat, az önkormányzatok és a nemzetközi intézmények motivációját elég jónak találta ahhoz, hogy a helyi termelők támogatásával újjáélesszék az ágazatot.

Angola kereskedelmi célú kávébabtermelése 34 százalékkal nőtt 2019 és 2020 között.

Az országban alkalmazott új mezőgazdasági technológiák és az angolai kávé ízvilága gyakorlatilag garantálja az újabb piacok meghódítását.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2022/17 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mi a legegészségesebb módja a tojásfogyasztásnak?

Az, hogy mit együnk reggelire sokunk egyik dilemmája lehet. Elvégre ez a "nap legfontosabb étkezése", ezért mindig szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy a reggelt egészséges ételekkel kezdjük, hogy a szervezetünknek megfelelő táplálékot tudjunk biztosítani. Ráadásul a kiegyensúlyozott, tápláló étkezés energiát ad, fokozza az agyműködést, és erősíti az immunrendszert.

„Sült galamb” magyar fejlesztésű gasztroélmény

Szuvidált galambhús nagy mennyiségben és állandó minőségben: különleges termékkel találkozhatnak a magyar fogyasztók, és számos külföldi piacon is elérhető lehet a nemzetközi termékdíjjal elismert magyar fejlesztés. A gasztronómiai különlegesség ötletgazdáival, Nagy Maricával és Barabás Jánossal Halmos B. Ágnes beszélgetett, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.

Környezet, táj és a gazda

A nyitrai agráregyetemen beszélgettem Fehér Sándor professzorral, aki szomorúan konstatálja, hogy a napokban megszűnt náluk a környezetgazdálkodási szak. A tantárgyak némelyike szerencsére megmarad, de már csak a régiófejlesztési és a vidékfejlesztési szakokon oktatják őket.

A hobbiállat-tartókat is megviseli az árak növekedése

Egy állatjóléti alapítvány szerint egyre több ember szorul támogatásra, hogy tápot vehessen a kutyájának/macskájának, és egyre több házikedvenc kerül menhelyre a növekvő költségek miatt.

A holland miniszterelnök elítélte a mezőgazdasági dolgozók napok óta tartó tüntetését

Mark Rutte holland miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte, hogy a mezőgazdasági dolgozók a múlt szerda óta tartó tüntetés keretében útblokádot alkalmaztak és politikusokat fenyegettek meg - számolt be a DutchNews hírportál kedden.

Békés megyei kistermelő tevékenységét függesztette fel a Nébih

Egy Békés megyei kistermelő állattartó telepén és élelmiszer-előállító egységében tartott ellenőrzést június közepén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A sertésállomány állategészségügyi státusza ismeretlennek bizonyult, míg az egységben súlyos higiéniai problémákat, jelöletlen, nem nyomonkövethető termékeket találtak az ellenőrök.

Tűzvészek pusztítják Tunézia gabonatermést - a gazdák inkább idő előtt kezdik az aratást

Idő előtt kezdték meg az aratást a gazdák Tunéziában, mivel az extrém hőség országszerte gabonatüzekkel fenyeget. Inkább kevesebb és rosszabb minőségű terményt takarítanak be, mintsem elvesszen mindenük.

Amikor a kekszbúza méhek és lepkék között növekszik

Nemcsak a kekszbúza minőségének és termelési arányának erősítése, hanem a méh- és lepkepopuláció növelése is a célja a Mondelez International fenntartható búzatermesztési programjának.

Kiből lehet sajtbíra?

Sem a dohányosok, sem pedig a rendszeres ivók nem alkalmasak a sajtok bírálatára, mivel ízlesésük és szaglásuk nagy valószínűséggel nem tökéletes. Ez a két legfontosabb képesség a feladat ellátásához, de a június végén avatott 37 új magyar sajtbíra többsége agrár-, illetve élelmiszeripari végzettségű – mondta el Hegedűs Imre, a Magyar Sajtkészítők Egyesületének elnöke.

Palántanevelés tőzeg nélkül

A tavasz beköszöntével elkezdődtek a kerti munkák. A többszörös pandémiahullámok után élvezzük a Nap melegítő, gyógyító, fertőtlenítő erejét. A kertészek azonban aggódnak is a sok napsütés miatt.