Back to top

Történelmi visszaesés

A francia zöldség-gyümölcs ágazat legnagyobb találkozóján (meFEL) sárgadinnye-termesztési előrejelzést is adtak. A sárgadinnye-termesztők szakmaközi szervezete az ágazat szereplőinek adataira építve becsülte meg a Marokkóban, Spanyolországban és Franciaországban várható termőterületeket az ezekben az országokban jellemző Charantais típusból.

A végleges adatokat természetesen befolyásolja majd az időjárás. A területek visszaesése az inputanyagok árának emelkedéséből, beszerzésük akadozásából, munkaerő-hiányból és szállítási gondokból ered.

Franciaországban mintegy 10 százalékkal csökken a sárgadinnye területe, az előrejelzések szerint a három fő termőtájon a tavalyinál 1250 hektárral kevesebb, összesen 10 400 hektár ültetését tervezik. Középnyugat-Franciaországban a legnagyobb a csökkenés, mintegy 800 hektár, a tervezett terület 2700 hektár, beleértve 10 hektáros növényházi hajtatást is. Az ország délnyugati térségében 2300 hektáron ültetnek, ebből 30 hektár lesz hajtatott, az előző szezonhoz képest tehát 100 hektárral zsugorodik a terület. Délkelet-Franciaországban az előző évinél 250 hektárral kisebb felületre, 5400 hektárra ültetnek, ebből 430 hektár a növényház.

Fotó: Sándor László

A francia dinnye a fűtött berendezésekből leghamarabb május elejétől, a fűtetlenekből május végétől lesz jelen a standokon.

Spanyolországban a sárgadinnye-termesztés történelmi visszaesését jelzik.

Idénre 4000 hektárra zsugorodott a terület. Almeria környékén 300, Sevilla térségében 450 hektárral lesz levesebb, mint tavaly, Murciában viszont legalább 800 hektárral csökkent a terület. Az utóbbiban a nagy tavaszi esőzések is akadályozták az ültetéseket. Almeriaban pedig azért indítják később a szezont, mert jó ára volt a korai zöldségeknek, így azokat tovább tartották bent a fóliákban.

Marokkóban idén 1410 hektár sárgadinnye-területtel számolnak, a visszaesés enyhe, 75 hektáros. A januári/februári aszályos időszak és a márciusi napsütés hiánya ugyanakkor hátráltatja a termelést, és a termelők logisztikai nehézségekkel is szembesülnek: kevés a szállítóeszköz, és meredeken növekednek a szállítási költségek.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Cipő készül a kipréselt szőlőbogyóból

Egyre szaporodnak az újrahasznosított anyagból készült divattermékek is. A közelmúltban a vezető brazil ruházati áruházlánc szőlőlé, illetve bor készítésekor visszamaradt melléktermékből gyártott cipőkkel jelent meg a piacon.

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Indul a hazai dinnyeszezon a diszkontláncoknál

Megkezdődik a magyar dinnyék árusítása a Lidl és az Aldi üzleteiben - tájékoztatták a diszkontláncok az MTI-t. A Lidl Magyarország azt közölte, hogy raktárai szerdától kizárólag magyar beszállítóktól érkező magyar görögdinnyét vesznek át. Az Aldi Magyarország július 1-jétől csak magyar termelőktől érkező dinnyét vesz át biatorbágyi raktárában

A KITE őszibúzafajta-választéka

A hagyományoknak megfelelően legszebb állapotukban igyekezett bemutatni a kalászos gabonákat – köztük az őszi búzákat – a KITE. Nádudvaron május közepén, Dalmandon május végén tartotta a bemutatót az integrátor, az általa ajánlott nagy termőképességű fajtákat mutatták be.

Háromszáz kaptár elpusztítását rendelték el a hatóságok

Az ausztráliai Új-Dél-Wales területén három különböző birtokon találtak a varroa atkával fertőzött méhcsaládokat, mely korábban nem volt jelen a kontinensen. A hatóságok a védő- és megfigyelési zónák kijelölése mellett 300 kaptár elpusztítását rendelték el.

„Sült galamb” magyar fejlesztésű gasztroélmény

Szuvidált galambhús nagy mennyiségben és állandó minőségben: különleges termékkel találkozhatnak a magyar fogyasztók, és számos külföldi piacon is elérhető lehet a nemzetközi termékdíjjal elismert magyar fejlesztés. A gasztronómiai különlegesség ötletgazdáival, Nagy Maricával és Barabás Jánossal Halmos B. Ágnes beszélgetett, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.

Negatív aratási rekordok várhatóak Békés megyében

Az aszály miatt negatív aratási rekordok várhatók őszi árpából Békés megyében; az őszi búza hozama is alig fele a tavalyinak, ráadásul a sok apró szem a vetőmag ellátottságra is kihathat majd - derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés megyei igazgatósága által az MTI-nek kedden elküldött adatsorokból.

Tűzvészek pusztítják Tunézia gabonatermést - a gazdák inkább idő előtt kezdik az aratást

Idő előtt kezdték meg az aratást a gazdák Tunéziában, mivel az extrém hőség országszerte gabonatüzekkel fenyeget. Inkább kevesebb és rosszabb minőségű terményt takarítanak be, mintsem elvesszen mindenük.

A színes gyümölcsök és zöldségek fogyasztása segíthet csökkenteni a depressziót és a szorongást

A gyümölcsöknek és zöldségeknek határtalan egészségügyi előnyi vannak. Ezek a tápláló élelmiszerek alacsony zsír- és sótartalmúak, ugyanakkor tele vannak növényi rostokkal, amelyek megakadályozzák a székrekedést, és segítik a víz és a tápanyagok felszívódását az ételből.

Újra lendületesen drágul a termőföld

A 2020-ban mért 1,672 millió forintról tavaly 1,787 millióra emelkedett az eladott termőföldek átlagos hektárára – írja keddi számában a Világgazdaság (VG) az OTP Termőföld Értéktérkép című kiadványának adatai alapján.