Back to top

Történelmi visszaesés

A francia zöldség-gyümölcs ágazat legnagyobb találkozóján (meFEL) sárgadinnye-termesztési előrejelzést is adtak. A sárgadinnye-termesztők szakmaközi szervezete az ágazat szereplőinek adataira építve becsülte meg a Marokkóban, Spanyolországban és Franciaországban várható termőterületeket az ezekben az országokban jellemző Charantais típusból.

A végleges adatokat természetesen befolyásolja majd az időjárás. A területek visszaesése az inputanyagok árának emelkedéséből, beszerzésük akadozásából, munkaerő-hiányból és szállítási gondokból ered.

Franciaországban mintegy 10 százalékkal csökken a sárgadinnye területe, az előrejelzések szerint a három fő termőtájon a tavalyinál 1250 hektárral kevesebb, összesen 10 400 hektár ültetését tervezik. Középnyugat-Franciaországban a legnagyobb a csökkenés, mintegy 800 hektár, a tervezett terület 2700 hektár, beleértve 10 hektáros növényházi hajtatást is. Az ország délnyugati térségében 2300 hektáron ültetnek, ebből 30 hektár lesz hajtatott, az előző szezonhoz képest tehát 100 hektárral zsugorodik a terület. Délkelet-Franciaországban az előző évinél 250 hektárral kisebb felületre, 5400 hektárra ültetnek, ebből 430 hektár a növényház.

Fotó: Sándor László

A francia dinnye a fűtött berendezésekből leghamarabb május elejétől, a fűtetlenekből május végétől lesz jelen a standokon.

Spanyolországban a sárgadinnye-termesztés történelmi visszaesését jelzik.

Idénre 4000 hektárra zsugorodott a terület. Almeria környékén 300, Sevilla térségében 450 hektárral lesz levesebb, mint tavaly, Murciában viszont legalább 800 hektárral csökkent a terület. Az utóbbiban a nagy tavaszi esőzések is akadályozták az ültetéseket. Almeriaban pedig azért indítják később a szezont, mert jó ára volt a korai zöldségeknek, így azokat tovább tartották bent a fóliákban.

Marokkóban idén 1410 hektár sárgadinnye-területtel számolnak, a visszaesés enyhe, 75 hektáros. A januári/februári aszályos időszak és a márciusi napsütés hiánya ugyanakkor hátráltatja a termelést, és a termelők logisztikai nehézségekkel is szembesülnek: kevés a szállítóeszköz, és meredeken növekednek a szállítási költségek.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elindult az élelmiszerek kötelező akciózása, árleszállítása

Június 1-jétől elindult a kötelező akciózás a kereskedelmi üzletekben a háborús és szankciós áremelkedés miatt megnövekedett élelmiszerárak visszaszorítására. Az élelmiszerüzletekben 20 termékkategóriában számíthatnak a vásárlók árleszállításokra - erősítette meg csütörtöki közleményében Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.

Jó évet zárt tavaly a Pick Szeged Zrt.

Jelentősen, 2021-es 70,679 milliárd forintról 80,28 milliárd forintra növelte értékesítésből származó nettó árbevételét tavaly a Pick Szeged Zrt. - derül ki a cég a Budapesti Értéktőzsde honlapján szerdán közzétett éves beszámolójából.

Szoros együttműködést követel a természetkárosító bűncselekmények elleni fellépés

A klímaválság mellett ökológiai válság tanúi is vagyunk, amely válaszlépésekre kell, hogy késztessen minket – jelentette ki Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a LIFE SWIPE (Successful Wildlife Crime Prosecution in Europe) projekt záróeseményén, kedden.

Környezetbarát növénytálcák

A holland Modiform cég két új növénytálcát fejlesztett ki. Az egyik sorozat automata cseréptöltő rendszerekhez alkalmas, és természetesen újrahasznosítható. A másik új terméket kifejezetten a ciklámentermesztés igényének figyelembevételével készítették.

Az Állategészségügyi Világszervezet támogatja a madárinfluenza elleni védőoltást

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) azt tanácsolja a kormánynak, hogy a világszerte több százmillió madarat elpusztító és emlősöket megfertőző madárinfluenza elleni védettséget szorgalmazza, hogy ezzel megakadályozza a vírus lehetséges világjárvánnyá alakulását.

Minden adott a jó szőlőterméshez

Az időjárási viszontagságok, elsősorban a hűvös miatt lassan fejlődik a szőlő, minden esély és feltétel adott hozzá, hogy idén kiváló borok készüljenek a jó minőségű szőlőből, mondja Kocsis László szőlőnemesítő és szőlőtermesztő, akinek cége, a Göcsej Gyümölcse Bt. Zalaapátiban rendelkezik ültetvénnyel.

Állati eredetű termékek tárolási, szállítási szabálya

Az állattenyésztő kistermelők közül sokan vannak, akik feldolgozott formában a helyi piacokon értékesítik termékeiket. Ennek szabályozására rendelet is született, amelynek célja az élelmiszer-biztonság. A kistermelők számára a jogszabály semmi olyan pluszt nem tartalmaz, amelyet fogyasztói oldalról ne tekinthetnénk alapelvárásnak. A NÉBIH segítségével most összefoglaljuk ezeket a szabályokat.

Alacsony zsír vagy alacsony szénhidrát: melyik a jobb?

Ha egészségesebb életmódra szeretnénk váltani, valószínűleg hallottunk már az alacsony zsírtartalmú és a szénhidrátcsökkentett étrendekről.

Felső élelmiszer-árkorlát önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarketekkel

Egyes alapvető élelmiszerek felső árkorlátjának önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarket-hálózatokkal a több mint négy évtizede nem mért ütemű élelmiszer-drágulás megfékezése végett.

Káliumban gazdag gyümölcslevek

A szívbetegségek kockázata számottevően mérsékelhető bizonyos gyümölcslevek fogyasztásával, legalábbis ez derül ki a Harvard School of Public Health intézet egyik kutatásából.