0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Történelmi visszaesés

A francia zöldség-gyümölcs ágazat legnagyobb találkozóján (meFEL) sárgadinnye-termesztési előrejelzést is adtak. A sárgadinnye-termesztők szakmaközi szervezete az ágazat szereplőinek adataira építve becsülte meg a Marokkóban, Spanyolországban és Franciaországban várható termőterületeket az ezekben az országokban jellemző Charantais típusból.

A végleges adatokat természetesen befolyásolja majd az időjárás. A területek visszaesése az inputanyagok árának emelkedéséből, beszerzésük akadozásából, munkaerő-hiányból és szállítási gondokból ered.

Franciaországban mintegy 10 százalékkal csökken a sárgadinnye területe, az előrejelzések szerint a három fő termőtájon a tavalyinál 1250 hektárral kevesebb, összesen 10 400 hektár ültetését tervezik. Középnyugat-Franciaországban a legnagyobb a csökkenés, mintegy 800 hektár, a tervezett terület 2700 hektár, beleértve 10 hektáros növényházi hajtatást is. Az ország délnyugati térségében 2300 hektáron ültetnek, ebből 30 hektár lesz hajtatott, az előző szezonhoz képest tehát 100 hektárral zsugorodik a terület. Délkelet-Franciaországban az előző évinél 250 hektárral kisebb felületre, 5400 hektárra ültetnek, ebből 430 hektár a növényház.

A francia dinnye a fűtött berendezésekből leghamarabb május elejétől, a fűtetlenekből május végétől lesz jelen a standokon.

Spanyolországban a sárgadinnye-termesztés történelmi visszaesését jelzik.

Idénre 4000 hektárra zsugorodott a terület. Almeria környékén 300, Sevilla térségében 450 hektárral lesz levesebb, mint tavaly, Murciában viszont legalább 800 hektárral csökkent a terület. Az utóbbiban a nagy tavaszi esőzések is akadályozták az ültetéseket. Almeriaban pedig azért indítják később a szezont, mert jó ára volt a korai zöldségeknek, így azokat tovább tartották bent a fóliákban.

Marokkóban idén 1410 hektár sárgadinnye-területtel számolnak, a visszaesés enyhe, 75 hektáros. A januári/februári aszályos időszak és a márciusi napsütés hiánya ugyanakkor hátráltatja a termelést, és a termelők logisztikai nehézségekkel is szembesülnek: kevés a szállítóeszköz, és meredeken növekednek a szállítási költségek.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu