Back to top

Az északi pezsgőké a jövő?

Egyre több a szőlőültetvény olyan országokban, amelyek korábban egyáltalán nem kötődtek a bortermeléshez. Ez esetben az Egyesült Királyságról és a skandináv országokról van szó. A jelenség a klímaváltozásnak köszönhető, és a pezsgőpiac átalakulását jelentheti.

Nagy a valószínűsége, hogy az elkövetkező években a pezsgők szerelmesei még nagyobb választékot élvezhetnek majd. Az Egyesült Királyságból származó pezsgők például már gyakran ugyanolyan minőségűek, mint a hagyományos területekről származó jó minőségű pezsgők. Természetesen az Egyesült Királyságból származó pezsgők még nem tudják megkérdőjelezni a  méltán világhírű Champagne pozícióját a kivételes minőség tekintetében.   

Champagne-i szőlőültetvény
Champagne-i szőlőültetvény

A helyzetért az éghajlatváltozás a felelős. Ennek eredményeképpen a világ és Európa borvidékein az időjárás egyre szeszélyesebb és kiszámíthatatlanabb. Az egyre forróbb nyarak viszont azt jelentik, hogy még a melegkedvelő szőlőfajták sem tolerálják a magas hőmérsékletet.

Ezért egyre gyakoribb, hogy  a cukorfok, az alkohol, a savasság és az aromák egyensúlya felborul. A jelenség elérte  Champagne-t és Franciaország más borrégióit is.

A helyzet a mediterrán országokban, köztük Olaszországban a legrosszabb, ahol egy másik népszerű pezsgő,  a prosecco készül.  A pezsgők szegmensében mindeddig abszolút piacvezető, mind a termelési mennyiség, mind a palackonkénti ár tekintetében.

A skandináv országokban a pezsgő és habzóbor - és általában a bor - előállítása még mindig kezdetleges stádiumban van. Az egyes skandináv országokban a gyártók száma mindössze a tízes nagyságrendet éri el, szemben a  hagyományos borvidékekkel, ahol viszont több tízezer van belőlük.

Évről évre azonban egyre több új szőlőültetvényt telepítenek Skandináviában. A helyzet nagyon ígéretesnek tűnik, mivel az éghajlati viszonyok ezeken a területeken hasonlóak, mint Champagne-ban az 1970-es években volt.

Az északi országokban a megfelelő hőmérséklet, amely kedvező a pezsgőszőlők kiváló minőségű termesztéséhez, stabilabb időjárással párosul.

A 2019-es év szárazságot és hőséget hozott Európában, 2021 pedig sok európai termelő véleménye szerint az eddigi egyik legrosszabb év volt. Az Európán kívüli bortermelők hasonló problémákkal küzdenek, különösen Ausztráliában és Kaliforniában, ahol az aszályok és a tüzek rendszeresen pusztítják a szőlőültetvényeket.

A helyzet súlyos. Az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia tudósai azt jósolják, hogy ha bolygónk átlaghőmérséklete két Celsius-fokkal emelkedik, a jelenlegi szőlőültetvények 56 százalékában nem lesz lehetséges a bortermelés. Ha a növekedés négy fokos lenne, a szőlőültetvények 85 százaléka máris elveszne a világ számára.

Úgy tűnik tehát, hogy az új szőlőültetvények létesítése az észak-európai országokban már nem csak a gazdag rajongók hobbija, hanem a borágazat természetes iránya. Elég, ha csak annyit mondunk, hogy Dániában az elmúlt évtizedben megduplázódott a szőlőültetvények száma - jelenleg mintegy 100 termelő van.

A skandináv országokban nemcsak pezsgőket, hanem csendes borokat is készítenek. A gyakorlat azt mutatja, hogy még Svédországban és Norvégiában is van elég napsütés ahhoz, hogy a szőlő teljesen beérjen, és kiegyensúlyozott, érdekes, határozott személyiségű borokat adjon. Példa erre a Norvégiában élő Barna Zsuzsanna, aki sikerrel telepített 3500 tő szőlőt, és már szüretelt is a Sognefjordba nyúló félszigeten, Frønningen-ben, ami jelenleg a világ legészakibb szőlőültetvénye a 61. szélességi fokon. Elsősorban hidegtűrő német fajtákból áll az ültetvény, például Solaris, Bacchus, Riesling, Dornfelder, Gruner Veltliner, de van 100 tő Cabernet Franc is.

Már termőre fordult a három éve telepített szőlő Norvégiában
Már termőre fordult a három éve telepített szőlő Norvégiában

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/rp.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ki legyen 2023-ban az év madara?

Sok éve választunk év élőlényét több kategóriában. Az állatok közül általában az egyes rendszertani osztályok három fajára voksolhatunk. A versenyt meghirdető egyesületek és társaságok célja, hogy minél többen megismerjék ezeket a fajokat, képet kapjanak élőhelyükről, táplálkozásukról, ökológiában betöltött szerepükről, megtudják, hogy mit tehetnek a védelmükben.

Egyre többfelé tapasztalható nagyfokú aszály

Az ország nagy részén rendkívül száraz időjárás gyorsította fel a gabonák és a repce érését, és a nyári növények is nagyon megsínylik a júniusi aszályt és a forróságot. Sajnos az előttünk álló napokban is csak elszórtan lehet záporokra, zivatarokra számítani. Számottevő visszaesés a hőmérsékletben csak a jövő hét közepén valószínű, akkor kissé növekszik a záporok esélye is.

Országos Borverseny: a magyar borok rangadója

Az érzékszervi minősítésnek több szintjét különböztetjük meg: a kötelező hatósági minősítésen túl kiemelt szerepe van borversenyeknek, a kereskedelmi minősítéseknek, minőségbiztosítási intézményeknek, valamint szakmai kiadványok által felkért bizottságok, vagy szakértők pontozásán alapuló minősítési eredményeinek. Összességében valamennyi minősítés a fogyasztó tájékoztatására hivatott.

Drónok a szőlőültetvényben

A MyActionCam Kft. és a Magyar Mezőgazdaság Kft. közös rendezvénysorozatot indított, amelynek célja, hogy közelebb hozza az új technológiát a felhasználókhoz. A roadshow harmadik állomásán - szántóföld és gyümölcsültetvény után- most egy szőlőültetvény felett repkedtek a drónok.

Fokozottan tűzveszélyes időszak, csütörtöktől már Pest és Veszprém megyében is

A tartós kánikula okozta szárazság és az ebből adódó, fokozott tűzkockázat miatt június 30-tól Pest és Veszprém megyében is életbe lép a fokozottan tűzveszélyes időszak - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI-vel.

Kárenyhítési tájékoztatót tett közzé az Agrárminisztérium az aszálykárok miatt

Kárenyhítési tájékoztatót tett közzé az Agrárminisztérium (AM), az ország nagy részén ugyanis súlyos vagy nagyfokú aszály alakult ki – közölte az AM szerdán az MTI-vel.

Tűzvészek pusztítják Tunézia gabonatermést - a gazdák inkább idő előtt kezdik az aratást

Idő előtt kezdték meg az aratást a gazdák Tunéziában, mivel az extrém hőség országszerte gabonatüzekkel fenyeget. Inkább kevesebb és rosszabb minőségű terményt takarítanak be, mintsem elvesszen mindenük.

Védőital és rendszeres pihenőidő hűsítheti a kánikulában dolgozókat

A munkaadók kötelesek gondoskodni különösen a szabadban fizikai munkát végzők egészségének megóvásáról a tartós nagy melegben. A hideg ivóvíz, árnyékot adó sátorlap, ponyva mellett rosszullét esetére mobiltelefonnak is kéznél kell lennie a munkaterületeken.

Előbb kezdődött meg a nyári betakarítás a földeken

Országosan is megkezdődött az aratás, az extrém meleg időjárás különös figyelmet igényel a gazdálkodóktól – közölte Nagy István agrárminiszter.

Újra lendületesen drágul a termőföld

A 2020-ban mért 1,672 millió forintról tavaly 1,787 millióra emelkedett az eladott termőföldek átlagos hektárára – írja keddi számában a Világgazdaság (VG) az OTP Termőföld Értéktérkép című kiadványának adatai alapján.