0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Tehénmaszkkal a klímaváltozás ellen?

Klímavédelmi dizájndíjat nyert egy metánt megkötő maszk, ami a tehenek által felböfögött üvegházhatású gázt vízzé és egy ugyancsak üvegházhatású gázzá, szén-dioxiddá alakítja. A tervek szerint 2023-tól kerül forgalomba az egyelőre még prototípusként létező eszköz.

A tehén kérődzése során keletkező felböfögött metángázt jelentős ÜHG-forrásként kezelik, és világszerte igyekeznek a kibocsátást csökkenteni. A legtöbb megoldás a takarmányozás megváltoztatásával gondolja a célt elérni.

A ZELP, vagyis Zero Emissions Livestock Project (nulla kibocsátású állattartás projekt) elnevezésű startup más utat választott. Az általuk kifejlesztett maszkba épített katalizátor oxidálja a metánt, így szén-dioxid és vízgőz jut a levegőbe. A vállalat becslései szerint az eszköz több mint 50%-kal csökkentheti a kérődzés során a szarvasmarha metánkibocsátását.

A ZELP-maszk mindemellett képes adatokat gyűjteni az állat egészségéről, s a cég ezt a gazdálkodó rendelkezésére is bocsátja. A startup vezetője szerint a technológia különösen a legeltetett, tehát adalékanyagokkal nem dúsított takarmányt fogyasztó állatok esetén alkalmazható hatékonyan.

A tervek szerint 2023-ban várható a termék kereskedelmi forgalomba hozatala. A brit startup azt tervezi, hogy a maszkot kezdetben Európában kínálja szolgáltatásként, ahol az előfizetők tehenenként éves díjat fizetnek.

Kérdés, hogy mennyire kedvező a metánt szén-dioxidra cserélni a légkörben…

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/bloomberg.com