0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Exkluzív környezetben hatalmas siker

Losonczy Anikó meghívást kapott a Dohában rendezett CDI5* versenyre a világsztárok közé, és a nagydíj versenyszámban elért 67,5%-ával indulhatott a vasárnapi nagydíj speciálban, ahol végül 69,4%-os eredménnyel a kiváló ötödik helyen végzett Dior S nevű lovával.

Kérlek, mutasd be ezt az exkluzív versenyt!

Február 24–25-én rendezték a dohai nemzetközi ötcsillagos versenyt Katarban. Ez a világ egyik legnagyobb pénzdíjazású díjlovasversenye, melyre csak meghívással lehet kijutni. A rendezvényen három szakág versenyezhetett, díjlovaglás, para­lovaglás és díjugratás szakágakban indultak a meghívottak. Díjugratásban itt volt a Global Champions Tour első állomása, ahol a 160 cm-re kiírt nagydíjban 410 ezer euró volt a pénzdíj. Díjugratásban olyan hírességek neveztek, mint Ludger Beerbaum, Christian Ahlmann, Marcus Ehning, Max Kühner, John Whitaker, Peder Fredricson és még sorolhatnám.

Díjlovaglásban is nagyon eredményes és rangos lovasokat hívtak meg, ott voltak a holland, a svéd, a finn, a német, a francia és a spanyol olimpiai válogatott tagjai.

Így nagyon erős mezőnyben volt lehetőségem versenyezni. Néhány lovast kiemelve, együtt versenyeztem a svéd Patrik Kittellel, Hollandiából ott volt két olimpikon is, Dinja van Liere és Hans Peter Minderhoud, és a finn Henri Ruoste is megmérettette magát ezen a rangos versenyen.

Hogy sikerült meghívást szerezned?

Én januárban kaptam a rendezőktől a meghívást, miután a 2021-es Európa-bajnokságon bekerültem a döntőbe. Hihetetlen nagy öröm és megtiszteltetés volt számomra, hogy első magyarként sikerült meghívást szereznem erre a tengerentúli óriási eseményre.

Dior még nem utazott repülőn, hogyan viselte ezt a hosszú utat és a nagy klímaváltozást?

Az út mondanom sem kell, innen Magyarországról nagyon hosszú. Épp ezért döntöttem úgy, hogy két lépcsőben teszem meg, ezzel is kímélve Diort. Február 13-án indultunk el otthonról Belgiumba, ahol Ton de Ridder istállójába érkeztünk.

A Gestüt Moosbendben egy hetet töltöttünk, amely idő alatt Tonnal készültem fel a versenyre.

Lóápolóm, Maryna Zabela február 19-én repült Brüsszelből Dohába más lóápolókkal együtt, hogy a verseny helyszínén felkészítsék a boxokat a lovak fogadására. Dior 20-án hajnalban ment a liege-i reptérre, ahonnan közel 200 ló repült a Qatar Airways légitársaság cargo járataival. Én pedig szintén 20-án indultam a német lovasokkal Frankfurtból. Nem volt egyszerű kilogisztikázni, hogy mindenki időben a megfelelő reptéren legyen. Szintén nagyon aggasztott, hogy Dior hogyan fogja viselni a repülést, főleg, hogy a számára ismert személyek nem tarthattak vele. Mindenesetre az megnyugtatott egy kicsit, hogy Diorral olyan rutinos lóápolók repültek, akik már megjártak egy pár olimpiát, illetve hosszú repülést: többek között Patrik Kittel lóápolója, aki nem mellesleg az FEI 2021-es év lóápolóója címet viseli, illetve Edward Gal lóápolója, aki már Totilas-szal is bejárta a világot.

Mint ahogy már említettem, Maryna már hamarabb érkezett Dohába, így mire én és Dior megérkeztünk, ő már ismerte a terepet, így az érkezéskor zökkenőmentesen el tudtuk foglalni az istállónkat.

Dior nagy meglepetésemre nagyon jól viselte a repülést és frissen, üdén landolt Katarban.

Mesélj a környezetről, a versenyhelyszínről! Miben különbözik az Európában megszokottól?

A környezet és a versenyhelyszín fantasztikusan pazar volt. Exkluzív épületek és stadionok, illetve rendkívüli tisztaság fogadott bennünket. A rendezők mindent elkövettek a lovak és a lovasok jóléte érdekében. Rengeteg pénz áll a rendelkezésükre, így aztán tényleg minden első osztályú volt. Ötcsillagos szállodában voltunk elhelyezve, luxusautókkal hoztak-vittek minket. A lovaknak a legjobb importtakarmányokat biztosították, és nekünk sem kellet éheznünk, hisz a nap 24 órájában rendelkezésünkre állt a VIP étterem több helyszínen is. Az európai helyszínektől nagyban különbözik a kiszolgálás, a tisztaság és a luxuskörülmények miatt. A lovasok számára minden adott, hogy a kimagasló teljesítményre tudjanak koncentrálni.

Hogyan zajlott ott egy nap, milyen volt a lovak elhelyezése, hogyan tudott akklimatizálódni Dior a meleghez?

A nap két helyszínen zajlott, a szállodában és az istállóban. Én általában hétkor keltem, nyolckor lementem a konditerembe, ahol olyan lovasokkal edzettem egy órát, mint Marcus Ehning, Ludger Beerbaum és Patrik Kittel.

Kilenckor mentünk reggelizni, ami a versenyzők és edzők találkozóhelye volt, majd ezután mentünk a versenyhelyszínre, ahol pontos időterv szerint lehetett lovagolni.

Eközben az istállóban Maryna 6.30-kor megetette és kitrágyázta Diort, majd mindennap egy órát sétált vele kézen. A lovaglások után pedig mindig elvittük egy külön erre a célra elkerített helyre legelni.

A meleg megszokásával nem volt különösebb gondja Diornak, hisz mind az istállók, mind a fedeles lovardák klimatizálva voltak. Inkább azt volt nehéz eltalálni, hogy milyen takaróval takarjuk be a frissen lenyírt lovat, hogy az extrém hűtött épületekben ne fázzon meg.

Hogyan értékeled a teljesítményeteket, milyen volt abban a hatalmas stadionban lovagolni?

Nekem életem egyik legnagyobb élménye volt. Voltam már pár rangos rendezvényen és két felnőtt Európa-bajnokságon, de a dohai verseny volt szerintem az eddigi legjobb. Nagyon jó érzés volt ebbe a monumentális stadionba belovagolni. A körülmények és a tréninglehetőségek egyszerűen fantasztikusak voltak.

Az teljesítményemmel maximálisan elégedett vagyok. Bár az első nap nem volt könnyű dolgom, Dior kicsit meg volt illetődve a stadiontól és az akusztikától, illetve a nagyon hideg fedeles sem könnyítette a lovaglást.

A fedelest klima­tizálták 18 fokra, a melegítőpálya viszont a szabadban volt, 30 fokos melegben. A megizzadt lovaknak sokszor összerándultak az izmai, mikor a fedelesbe léptünk. Így volt ez Diorral is, kicsit megmerevedett az első napi programban. Másnap kevesebbet melegítettem, illetve reggel korán indultunk, így nem volt vizes, mikor átmentünk a stadionba. A nagydíj speciálban fantasztikus érzést adott, beleadta szívét-lelkét. Szerintem életem legjobb programját lovagoltam! Így maximálisan elégedetten és boldogan tértem haza Máriakálnokra.

Milyen tapasztalatokkal gazdagodtál?

Rengeteg új tapasztalatot szereztem, már a belgiumi egy hét alatt is rengeteget tanulhattam Ton de Riddertől, és természetesen Dohában is sokat fejlődhettem a keze alatt. Új tapasztalatot és élményt szereztem a lovak reptetésével kapcsolatban is. És nem utolsósorban nagyon sokat láthattam a többi élsportolót lovagolni, edzeni és versenyezni, amiből mindig lehet tanulni.

Mik a terveid erre a szezonra és hosszú távon?

Az idei két fő cél az aacheni ötcsillagos versenyen képviselni Magyarországot, és a dániai világjátékokon szeretnék minél jobb helyezést elérni.

Hosszú távú célom pedig nem más, mint a párizsi olimpia.

Remélem, hogy addigra Dior tulajdonjoga is megoldódik, hisz ahhoz magyar tulajdonba kell, hogy kerüljön.

Most mi a helyzet?

Jelenleg még Japán tulajdonosa van, de vannak már szóbeli tárgyalások a tulajdonosváltásról. Bízom benne, hogy hamarosan erre a témára is pont kerül, és teljes gőzzel a lovaglásra, illetve a teljesítményünkre tudok majd koncentrálni.

Somogyvári Anett

Forrás: Pegazus