A szokásokhoz híven szakértő zsűri választotta ki a benevezett fajták, technológiák és eszközök közül a legelőremutatóbbnak tartott újdonságokat, amelyekre a szakvásár látogatói a három nap folyamán leadhatták a szavazataikat.
Az 1996-ban Japánban nemesített Amela paradicsomfajta bogyójának Brix-értéke különösen magas, igen zamatos, gazdag beltartalommal.
Káliumtartalma meghaladja a 400 mg/100 g értéket, ami másfélszer annyi, mint az átlagos paradicsombogyóké, C-vitaminból 25 milligrammot tartalmaz 100 grammja, gamma-amino-vajsavból pedig négyszer annyi van benne, mint az átlagos fajták termésében. Ez az aminosav (rövidítve GABA) többek közt természetes nyugtató és javítja az alvás minőségét. A fajta kevés öntözéssel is beéri. A paradicsomot hagyományos módszerekkel termesztik a spanyol szövetkezetben, ahol számos egyéb fajtát is kínálnak, 50 és 140 gramm közt többféle bogyóméretben.
A második legtöbb szavazatot az izraeli repülő gyümölcsszedő robot kapta, a Tevel Advanced Technologies fejlesztése. Mesterséges intelligencia és összetett algoritmusok segítik, hogy a drón optimális helyzetben és szögben közelítse meg a gyümölcsöket, és így megbízható képet kapjon az érettségükről.
Különösen jól manővereznek, ezért szinte minden gyümölcs leszedhető velük, és bármilyen koronaformájú ültetvényben dolgozhatnak. A tervezők szerint a repülő autonóm robot (angol rövidítéssel FAR) lehetővé teszi, hogy magasabb fákat neveljenek a termesztők, amivel 10-20%-kal növelhető a terméshozam.
A harmadik díjat a Syngenta Seeds kapta különleges, apró rózsájú, hosszú szárú karfioljáért. Az Istem™ fajtát éppen tíz éve kezdték nemesíteni, tavaly vezették be a brit piacra. Finom dióízű, zsenge szárakat fejleszt, amiken apró fej ül.
Nyersen és főzve, sütve is fogyasztható, és mivel egészben készíthető el, nem megy veszendőbe semmi a zöldségből.
Jó íze mellett magas rost- és C-vitamin- tartalma is vonzó lehet a fogyasztók számára, a termesztőknek pedig a megbízható, nagy hozama kedvez. Az idén indulnak a kísérletek, hogy szerte a világon termesztésbe vonják az új karfiolfajtát.
Méltó lett volna a díjra a többi jelölt is, zömmel új, izgalmas fajtaújdonságok. Az Amoresco® romanesco karfiolcsaládot a HM.Clause francia leányvállalata nevezte be a versenyre. Tavaly januárban Olaszországban vezették be az új, színes fajtákat, amelyek a zöldön kívül narancssárga és fehér fejet nevelnek. Az elsőként piacra került AMO125 narancssárga pagodakarfiol színéből eredően sok béta-karotint tartalmaz, édeskés ízű, és szép, feltűnő színét főzés után is megtartja.
Nemesítői szerint alakja és színe megkönnyíti, hogy a gyerekek elfogadják és megkedveljék a káposztaféléket és a zöldségeket.
További fajták bevezetésével olyan prémium minőségű fajtasort kínálnak a termesztőknek, amelyek egymást kiegészítő érésidejükkel jól értékesíthetők a piacon.
Ugyancsak francia zöldségfajta a Red Crush®, a Gautier Semences újdonsága. Első ránézésre nem is ismeri föl az ember, hogy a teljesen piros fej tulajdonképpen saláta.
Mindegyik ültethető szabadföldre, a little gem bírja a meleget, a multileaf típusú pedig tavaszi és őszi kultúrának ajánlott. Utóbbi kettő hidropóniás rendszerben is termeszthető.
A BASF zöldségvetőmag-üzletága egy hagymafajtával került a kiválasztottak közé. A Sunions™ vonzó tulajdonsága, hogy nem csípi a szemet, amikor felvágják, és enyhén édeskés az íze. Jól tárolható, ráadásul az idő előrehaladtával még édesebb és enyhébb lesz, szemben a tárolás során egyre csípősebb hagyományos vöröshagyma-fajtákkal.
Nemesítője 35 évvel ezelőtt vágott bele a nem könnyfakasztó vöröshagyma létrehozásába, ami nem volt egyszerű feladat, és sok szakember erőfeszítése, valamint ötmillió dollár kellett hozzá.
Az USA-ban 2020-ban vezették be a piacra, kedvező tulajdonságait a BASF érzékszervi laboratóriuma mellett az Ohio Egyetemen is igazolták. Nyers fogyasztásra, salátákhoz, szendvicsekbe ajánlják elsősorban, és olyan ételekbe, amelyekhez karamellizált hagymát használnak.
A brit Sinclair címkegyártó házilag komposztálható gyümölcscímkéi is bekerültek az innovációs díj jelöltjei közé. Az Ecolabel HOME™ nagy sebességű címkézésre alkalmas, papírból készült, környezetbarát termék, élelmiszerbiztonsági szempontból is megfelelő. Megkapta a TÜV Ausztriától az „OK compost HOME” tanúsítványt. Különböző méretekben kapható.
A német Schur Star Systems GmbH különleges kiszerelésű mikrozöldet mutatott be:
Ezzel az eljárással körülbelül nyolc napig lehet friss, roppanó borsóhajtást fogyasztani, ha a lakásban világos helyen vagy hűtőszekrényben tartjuk a csomagot. Eddig jellemzően tálcán, lefóliázva árulták a hajtásokat, és ami nem fogyott el, leggyakrabban a szemétben végezte. A német csomagolás olyan műanyagból készült, ami közvetlenül újrahasznosítható, a termesztőközeg pedig teljesen komposztálható. A borsót a dán Grow Up Farm termeszti üvegházban, öt emeleten, szabályozott körülmények között, mesterséges megvilágítással. A mikrozöldek termesztésére szakosodott cég az újszerű csomagolással még jobban megfelel a fogyasztói igényeknek.
Különleges, energiatermelő takarófóliát fejlesztett ki a holland Genap B.V.
Az öntözővíz-tároló medencék algamentesítő célú takarására használható; a felszínen lebegő fóliába ugyanakkor rugalmas napelemeket építettek be, így a tározó felülete egyúttal az energiatermelésbe is bevonható.
Kialakításának köszönhetően az egész fólia felcsavarható, amikor el akarják távolítani a takarást a tárolóról. Ezek a rugalmas, ultravékony napelemek egyelőre kevesebb energiát szolgáltatnak, mint a merev kivitelű változatok, de tovább folynak a kísérletek a Wageningen Egyetemmel közösen, ahol a prototípust is kipróbálták.
Magyar tapasztalatokAz idén a megszokott februári időponttól eltérően április elején rendezték meg a világ legnagyobb zöldség-gyümölcs ágazati szakvásárát, a berlini Fruit Logisticát. A rendezvényen rendszeresen bemutatkozik a magyar kertészeti ágazat is az AMC és a FruitVeB szervezésében. Az idei kiállításra még rányomta a bélyegét a koronavírus-járvány, ennek ellenére 88 országból érkezett több mint 2000 kiállítóval találkozhatott a 40 ezer látogató. Mint a szervezők hangsúlyozzák, a Fruit Logistica a döntéshozók rendezvénye, ott találkoznak a kínálati és keresleti oldal képviselői. Nemcsak a járvány, hanem a későbbre csúsztatott időpont is befolyásolta a részvételt, többeknek már más dolga volt áprilisban, ezért nem mentek el a kiállításra. A magyar stand az idén feleakkora volt, mint két éve, körülbelül akkorára szűkült, mint egy közepes európai cég bemutatkozása, fogalmazott az egyik résztvevő, érzékeltetve a hatalmas kiállítás és a megjelentek arányait. Bemutatkozott Berlinben a Balaton Ker-Tész, a Botész, a Cherry Farm Kft., a DélKerTÉSZ, a Fresh Fruit Tész, a Korona Gombaipari Egyesülés, a ZKI Zrt. és a Zöldség Világ Kft. A cégek előre meghívták partnereiket, akik vagy elmentek, vagy nem, de a standnál is felbukkantak érdeklődők. Igaz, Csizmadia György (Botész) szerint többen azért mentek, hogy eladjanak valamit. A bodza iránt érzékelhető az érdeklődés, immunerősítőként és ételszínezékként is keresik, remélhetőleg lesz üzlet a megkeresésekből. Az is látható volt a Fruit Logisticán, hogy nő a papírcsomagolás jelentősége, ami környezetvédelmi szempontból előnyös, viszont kevésbé látszik benne az áru, és kétszer annyiba kerül, mint a műanyag. A Fresh Fruit Tész a teljes portfólióját kínálta, legfontosabb termékük a meggy és a szilva, mondta Juhos Csaba elnök. Meghívott partnereikkel sikerült tárgyalniuk, és 7-8 új érdeklődővel is beszéltek. A zöldség-gyümölcs kereskedelem világában továbbra is fontos maradt a személyes kapcsolat, ezért kell megjelenni Berlinben, vallja a szakember. A magyar standon került sor, igaz, a megszokottnál szűkebb körben az első meggypiaci megbeszélésre. Apáti Ferenc, a FruitVeB elnöke elmondta, hogy még nem lehetett termésbecslésbe bocsátkozni, az azonban biztos, hogy Németországban továbbra is csökken a meggy termőterülete és a német konzervgyárak kevesebb meggyet fognak feldolgozni. Őket is érzékenyen érinti, ha az idény kezdetén olcsó árut kínál valaki, amivel gyorsan letörheti az árakat. A feldolgozókat sújtja az energiaár-emelkedés is, amit az olcsó meggykonzervnél nehéz érvényesíteni az árakban, ezért inkább más gyümölcsöt dolgoznak föl. A készletekről kevés információ hangzott el, fagyasztott áruból kevés van, a konzervkészletek mennyisége a megszokott. A magyar meggykivitel 2018 óta harmadára esett vissza, először a sok csapadék, tavaly pedig a szárazság rontotta a friss meggy minőségét. A korábbi 20 ezerről 2019–2020-ban 10-11, tavaly pedig 7 ezer tonnára esett vissza a Németországba irányuló meggyexportunk. Paprikából minden típust kínál a Zöldség Világ Kft., továbbá ömlesztett fürtös paradicsom és kígyóuborka kereskedelmével foglalkoznak. Rácz József, a tész vezetője meglepetéssel tapasztalta, hogy mennyi érdeklődő érkezett az unión kívülről is. Érzékelhető volt a bizonytalanság, amit az élelmiszerellátás biztonsága, pontosabban annak hiánya keltett. A kereskedők nagy része ezért további csatornákat keres baj esetére, így a lehetséges beszállítók közé kerül Magyarország is. Visszafordult az érdeklődés Európa többi országa felé, nemcsak a távolság miatt, hanem azért is, mert a nagy kertészeti termelők, például Spanyolország és Hollandia is a belső piac ellátását helyezi előtérbe. |