0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Bács-Kiskun megye újabb területén jelent meg a madárinfluenza

A magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta egy Bács-Kiskun megyei hízólúdtelepen a Nébih laboratóriuma. Az érintett kerekegyházi állomány felszámolása folyamatban van.

A Bács-Kiskun megyei Kerekegyháza településén található, mintegy 2.800 hízóludat számláló állományban a megemelkedett elhullás és az idegrendszeri tünetek hívták fel az állattartó figyelmét a madárinfluenza gyanújára. A Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusának jelenlétét igazolta az állományban.

Az állomány felszámolása folyamatban van. Az érintett gazdaság körül kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet, valamint meghatározták a 10 km sugarú megfigyelési körzetet. Ezeken a területeken további vizsgálatok indultak, valamint életbe léptek a járványvédelmi és állatmozgatási korlátozások.

Az újabb kitörések következtében Bács-Kiskun megyében és Csongrád-Csanád megyében is tovább bővültek a korlátozás alatt álló területek.

A járványügyi nyomozás eddigi tapasztalatai alapján elmondható, hogy a járványügyi előírások betartásával kapcsolatban még mindig komoly hiányosságok vannak. Szeretnék felhívni az állattartók figyelmét, hogy ezen előírások betartásával csökkenthető a kockázata annak, hogy a madárinfluenza vírusa bekerüljön az állományba. Az ország magas kockázatú területein továbbra is kötelező a baromfiállományok zártan tartása. A kötelezően előírt szállítás előtti tamponvizsgálatok továbbra is érvényben maradnak.

Forrás: Nébih