Back to top

Élelmiszerben nem lehet hiány

Az áruhiányt hivatott megelőzni az az országos főállatorvosi határozat, amely lehetővé teszi, hogy a magyar élelmiszer-vállalkozások helyettesítő összetevőket használjanak, ha valamely alapanyag elfogy. Például, ha elfogy a napraforgó étolaj, lehet repcéből készültet használni a kekszekben vagy majonézben. A gyártóknak azonban minderről a vásárlókat tájékoztatni kell.

Az átmeneti szabályozást az indokolja, hogy az ukrajnai háború Európa-szerte zavart okoz az élelmiszer-, illetve összetevők ellátásában, valamint jelentős egyes alapanyagok áremelkedése is. Az első ilyen összetevő a napraforgó, illetve a napraforgóolaj, hisz a világ termelésének négyötöde származott a háborúzó két országból.

Fotó: pixabay.com
A hazai élelmiszer-előállítók a gyártás folyamatos fenntartása és a megszokott árukínálat biztosítása érdekében várhatóan előbb-utóbb kénytelenek más, hasonló összetevővel kiváltani az egyébként használt és a termékek jelölésén feltüntetett alapanyagokat.

A könnyítés pedig elsősorban az összetevők jelölésében lesz.

Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos kiemelte, az intézkedés célja, hogy a magyar lakosság a továbbiakban is hozzáférjen a megszokott, biztonságos, minőségi élelmiszerkínálathoz. A rendhagyó helyzetben elengedhetetlen rugalmasabb szabályozás természetesen nem veszélyeztetheti az élelmiszer-biztonságot. Az új előírások biztosítják a vásárlók megfelelő tájékoztatását is, a helyettesítés menete szigorúan szabályozott és egyértelmű, nyilvános vásárlói tájékoztatáshoz kötött.

Dr. Bognár Lajos, Vámos György és Vörös Attila
Dr. Bognár Lajos, Vámos György és Vörös Attila
Fotó: hba

A jelölésre vonatkozó könnyítés nem alkalmazható például a csecsemők és kisgyermekek számára készült, feldolgozott gabonaalapú élelmiszerek és bébiételek esetében, és továbbra is kötelező az allergén összetevők feltüntetése minden termék csomagolásán.

A könnyítés az lesz, hogy a gyártóknak, nem kell az amúgy is nehézkesen és egyre magasabb áron beszerzett, felcímkézett csomagolást kidobniuk, ha a helyettesítés miatt megváltozik a termék összetevőinek listája. Elegendő lesz felülbélyegezni azt – például a lejárati időt mutató bélyegző mellett. De arra is lehetőség van, hogy a boltok polcain jelezzék, ha változás történt.

Vörös Attila, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy a gyártók számára ez nem csak egy egyszerű összetevőcsere vagy megoldandó logisztikai probléma lesz, hanem komplex feladat, amiben figyelni kell elsősorban az élelmiszerbiztonság fenntartására, illetve a termékek számos meghatározó paraméterére, az ízre, állagra, élvezeti értékre vagy az eltarthatóságra. A FÉSZ ügyvezető igazgatója azt is kiemelte, hogy

az élelmiszeripar már a koronavírus-járvány idején bebizonyította, hogy együttműködve a hatóságokkal a váratlan helyzeteket meg tudja oldani és ez így lesz most is.

A többféle alternatívát is biztosító szabálygyűjteményt az élelmiszeripar és a kereskedelem szakmai szövetségeinek bevonásával dolgozták ki az Agrárminisztérium (AM) és a Nébih szakértői – emelte ki Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, hozzátéve, hogy több kereskedő cég is jelezte már, szívesen segítenek azoknak a cégeknek a tájékoztatásban, amelyek kénytelenek lesznek helyettesítőket használni. A legfőbb célként pedig az élelmiszer-, illetve az élelmezésbiztonságot jelölte meg.

Az összetevők listája átmenetileg felülcímkézhető lesz
Az összetevők listája átmenetileg felülcímkézhető lesz
Fotó: mmg archív

A határozat szerint azon termékeknél, amelyekben változnak az összetevők, a teljes felülcímkézés mellett lehetőség van a részleges átcímkézésre vagy az egyértelmű eladóhelyi tájékoztatásra is. Utóbbi esetekben az előállítóknak vagy az első hazai forgalmazóknak a Nébihnek is be kell jelenteniük az érintett termékeiket és a változtatásokról a saját honlapjukon is kötelesek részletesen tájékoztatni a fogyasztókat.

A Nébih valamennyi, a témához kapcsolódó információt az e célból létrehozott tematikus aloldalán gyűjt.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Nagy érdeklődés övezte a mezőgazdasági kisüzemek támogatására kiírt pályázatot

A Vidékfejlesztési Program meghirdetett felhívási közül az egyik legsikeresebbnek a 2022. május 31-én lezárult, adottságaik és ambícióik alapján fejlődőképes, kisméretű mezőgazdasági termelők jövedelemszerzését és gazdasági több lábon állását segítő, mezőgazdasági kisüzemek támogatására kiírt pályázati konstrukció bizonyult.

Felbecsülhetetlen a vizes élőhelyek természetvédelmi jelentősége

A 2014 óta tartó projektmegvalósítási időszakban a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság 9 kiemelt természetvédelmi fejlesztés megvalósítását kezdte el mintegy 7,7 milliárd forint támogatás felhasználásával, melyek eredményeként összesen több mint 5500 hektárnyi védett természeti terület értékmegőrzési feltételi javulnak - mondta az Agrárminisztérium természetügyért felelős államtitkára Tiszakürtön.

A diófogyasztás elősegítheti a bélrendszer és a szív egészségét

A dió nem csak egy finom nassolnivaló, hanem a kutatók szerint a bélrendszerünknek kedvező baktériumoknak is jót tesz, hozzátéve, hogy ezek a "jó" baktériumok a szív egészséges működését is segítik.

Országos Borverseny: a magyar borok rangadója

Az érzékszervi minősítésnek több szintjét különböztetjük meg: a kötelező hatósági minősítésen túl kiemelt szerepe van borversenyeknek, a kereskedelmi minősítéseknek, minőségbiztosítási intézményeknek, valamint szakmai kiadványok által felkért bizottságok, vagy szakértők pontozásán alapuló minősítési eredményeinek. Összességében valamennyi minősítés a fogyasztó tájékoztatására hivatott.

A MATE tananyaga lépést tart a digitális kihívásokkal

Egy nemzetközi projektnek köszönhetőn új, a digitális agrárium és élelmiszeripar kihívásaira reagáló mesterképzés indulhat el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen. A tavaly indított program keretében már megtörtént az oktatók képzése. A tananyagok is készültek, többek között a precíziós mezőgazdaság, a robotika, a drónok, valamint az okos megoldások és innovációk témájában.

Mi a legegészségesebb módja a tojásfogyasztásnak?

Az, hogy mit együnk reggelire sokunk egyik dilemmája lehet. Elvégre ez a "nap legfontosabb étkezése", ezért mindig szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy a reggelt egészséges ételekkel kezdjük, hogy a szervezetünknek megfelelő táplálékot tudjunk biztosítani. Ráadásul a kiegyensúlyozott, tápláló étkezés energiát ad, fokozza az agyműködést, és erősíti az immunrendszert.

„Sült galamb” magyar fejlesztésű gasztroélmény

Szuvidált galambhús nagy mennyiségben és állandó minőségben: különleges termékkel találkozhatnak a magyar fogyasztók, és számos külföldi piacon is elérhető lehet a nemzetközi termékdíjjal elismert magyar fejlesztés. A gasztronómiai különlegesség ötletgazdáival, Nagy Maricával és Barabás Jánossal Halmos B. Ágnes beszélgetett, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.

Környezet, táj és a gazda

A nyitrai agráregyetemen beszélgettem Fehér Sándor professzorral, aki szomorúan konstatálja, hogy a napokban megszűnt náluk a környezetgazdálkodási szak. A tantárgyak némelyike szerencsére megmarad, de már csak a régiófejlesztési és a vidékfejlesztési szakokon oktatják őket.

A hobbiállat-tartókat is megviseli az árak növekedése

Egy állatjóléti alapítvány szerint egyre több ember szorul támogatásra, hogy tápot vehessen a kutyájának/macskájának, és egyre több házikedvenc kerül menhelyre a növekvő költségek miatt.