Back to top

A gyepet az állattartás tartja igazán karban – Agrárakadémia Kaposváron

A hazai gyepek állapota nagyon sokat romlott a Natura 2000 szabályozás óta. Egyre kevesebb állatot képesek ellátni egyre kevesebb legeltetési nappal – hangzott el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusán, az egyetem és a Magyar Mezőgazdaság Kft. Agrárakadémia rendezvénysorozatának második állomásán.

Egészséges élelmiszer egyenesen a legelőről | MMG

A tanácskozás témája a gyepgazdálkodás állattenyésztésben betöltött szerepe volt.

Fotó: Csatlós Norbert
Ez a program azért is illeszkedik remekül a mi programjaink sorába, mert a kulcsszavai az együttműködés és a gyakorlat – mondta Dr. Gombos Péter, a MATE Kaposvári Campus általános campusfőigazgató-helyettese. Olyan szereplőket hoz össze, akik otthon vannak a gyakorlatban, az elméletben, az oktatásban, akik a kutatásoknak és a munkához a hátteret adják. Tulajdonképpen egy nagyon nagy spektrumát lefedik az agrárgazdaságnak, és az lenne a furcsa, ha mi ebben nem vennénk részt. Az, hogy házigazdák lehetünk a kaposvári kampuszon egy kiemelt szerepet ad, és nagy büszkeséggel tölt el.

Az agrár-környezetgazdálkodási támogatás változásait és a gyepgazdálkodásban betöltött szerepét ismertette Mezőszentgyörgyi Dávid, a Juh és Kecske Ágazatért Egyesület elnöke, aki kitért arra az idén indult gyep- és gyepgazdálkodási felmérésre is, aminek célja szakmai alapot adni a megújításra szoruló szakpolitikai szabályozáshoz, döntésekhez. Aláhúzta:

szerinte az ágazatnak nemcsak múltja, hanem jövője is van. Kiemelt szerepet kell kapnia a hazai és uniós agrárstratégiákban.

Fotó: Csatlós Norbert
Mindenkit arra szeretnék bíztatni, hogy az agrár-környezetgazdálkodási és az ökoprogramok felé induljon a gyeptermesztésben vagy a gyepgazdálkodásban is, hiszen az Európai Unió is efelé indul – emelte ki Dr. habil. Mezőszentgyörgyi Dávid, a Juh és Kecske Ágazatért Egyesület ügyvezető igazgatója, a MATE rektorhelyettese. A Green Deal, a zöldítési vonal, nagyon jelentősen megnő, és aki ezekben a programokban nem vesz részt, az nem tudja hatékonyan üzemeltetni majd a gazdálkodását. Illetve, hogy ha részt vesz benne, akkor olyan előnyökre tud szert tenni ezekkel a támogatásokkal, amelyeket más úton-módon nem lehet megszerezni. Az Európai Unió sokszor saját magának nehezíti meg a működését, ugyanakkor ez egy olyan gondolat, ami a gyepgazdálkodásban biztos, hogy előremutató lehet.

A változó környezet, ami az országunkat is érinti előrevetíti, hogy az önellátás nagyon fontos lesz.

A takarmányárak folyamatosan növekednek, ezért nagyon nehéz lesz beszerezni, még magas áron is. Azok az állatfajok, amelyek elsősorban abrakfogyasztók, például a baromfik és a sertések, bizonyosan nehezebb körülmények közé fognak kerülni, viszont itt van a gyepgazdálkodás. Ha már meg tudjuk termelni ezt a mennyiségű húst, akkor fontos, hogy a jövőben is így legyen.

illusztráció
illusztráció
Fotó: Csatlós Norbert

A legeltetésnek nagy szerepe van az ökológiai egyensúly megteremtésében, a legeltetett állatok húsa pedig nyomon követhető, egészséges, magas tápanyagértékű élelmiszer, ami nagy érték. Ezt hangsúlyozta Zászlós Tibor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke, aki kitért arra is, hogy a legeltetés a foglalkoztatáshoz, a vidék megtartó erejéhez is hozzájárul.

Fotó: Csatlós Norbert
Zászlós Tibor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke a következőket mondta: Elhanyagolt terület volt eddig a gyepgazdálkodás és a rajta levő állattenyésztés is, de ezt a helyére kell tenni. Ennek jelenleg is vannak jogszabályi előírásai, amiket fejleszteni kell!

A későbbiekben ezen belül kell szabályozni a gyepen történő állattartás lehetőségét és jövedelmezőségét, majd lehetőséget kell teremteni arra, hogy a jövedelemviszonyok kiegyenlítődjenek a természetszerű tartás irányába.

A természetszerű tartásnak a végterméke egy nyomonkövethető, szinte biotermék, ami rendkívül egészséges. Magyarországon közel egymillió hektár gyepünk van, így vétek más területen megtermelt húsmarha vagy birka húsát ennünk.

Fotó: Csatlós Norbert
Az előadásokat követő kerekasztal-beszélgetés során többen szóvá tették az aktuális gyephasználati szabályok ellentmondásait, aminek következtében a támogatás sok esetben torzítja a természetes gazdálkodást. Fontos lenne, hogy a támogatás arra ösztönözze a gyephasználókat, hogy elsősorban legelőként hasznosítsák területeiket, és hogy életszerűbbé váljon a támogatási rendszer, például az öntözés, a vízelvezetés és a tápanyagutánpótlás területén. A megszólaló termelők szerint mielőbb tenni kell a jövő legelői érdekében. Annál is inkább, mivel a jól karbantartott legelő oxigénkibocsátó és széndioxid-megkötő képessége vetekszik az erdőkével.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elindult az NLSF Program a fogathajtó szakágban

A Magyar Lovassport Szövetség előterjesztésére Magyarország kormá­nyá­nak támogatásával 2022-ben elindult a Nemzeti Lovassport és Sport­lótenyésztési Program. Az elsődleges elképzelések szerint csak a három olimpiai szakágat érintette volna, de az eredményességeket figyelembe véve a lovastorna és a fogathajtó szakágak is részeseivé váltak a programnak.

Élőhelyfejlesztések zárultak le a Balatonnál

Az elmúlt évtizedben mintegy 80 milliárd forint értékben 330 projekt keretében több mint 300 ezer hektáron javult a természeti környezet állapota, amelyben a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságnak is rendkívüli szerepe volt - jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára Keszthelyen.

Csak erős idegzetűeknek: illegális élelmiszer-előállítón ütöttek rajta

Pest megyei illegális élelmiszer-előállítón ütöttek rajta 2022 novemberében a rendőrséggel együttműködve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A helyszínen bejelentés nélkül, jogsértően számos állatfajt tartottak, az állategészségügyi és járványvédelmi követelményeket sem teljesítve.

Fenntartható vízgazdálkodás az élhető jövőért

Hosszútávon fenntartható vízgazdálkodást kell kialakítani, amely az állampolgárok mellett a gazdálkodóknak is élhető jövőt teremt – hangsúlyozta Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára Prágában, a cseh elnökség keretében megrendezett BIOEAST konferencián.

Meglévő állományokkal is lehet pályázni baromfi állatjóléti támogatásra

A már meglévő állományokkal is pályázható a Baromfi állatjóléti támogatás - közölte az agrártárca az MTI-vel szerdán.

Áremelkedések miatt nőtt a mezőgazdasági kibocsátási érték

A mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke megközelítette a 4 ezer milliárd forintot az idei évben, ami 15 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A növekedéshez az árak 42 százalékos emelkedése járult hozzá, míg a teljes termelési volumen 19 százalékkal, ezen belül a növénytermesztésé 28, az állattenyésztésé 6,1 százalékkal csökkent, a szolgáltatásoké 1,0 százalékkal nőtt - közölte szerdán első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Agráriskola a végeken

Történelmileg Magyarországot jól „lefedik” a középfokú mezőgazdasági szakképző iskolák, területileg is, vagyis az ország minden településéről viszonylag kevés utazással elérhető valamelyik agrárképzést nyújtó szakoktatási intézmény, technikum vagy szakképző iskola, és legtöbbjük kollégiumi elhelyezést is biztosít.

Azerbajdzsán a harmadik legnagyobb mogyoró exportőr a világon

2022-ben összesen 67 ezer tonna mogyorót takarítottak be Azerbajdzsánban. Ezzel az ország a globális piacokon a harmadik legnagyobb mogyoróexportőr – mondta Szurhaj Novruzov a mezőgazdasági minisztérium tisztviselője.

A támogatások nem húzzák ki a gödörből a zöldségtermesztőket

Egyre nagyobb a boltok polcain a rivalizálás a hazai és a külföldi fagyasztott, illetve konzerv zöldség-gyümölcstermékek között. Hogyan tudják ezek a hazai termék felvenni a versenyt a külföldivel, és miként reagálnak minderre a fogyasztók? Erről a kérdéskörről, továbbá a magyar zöldségtermesztés aktuális helyzetéről és jövőjéről beszélt Sebesta Péter, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke az MMG Direkt legutóbbi adásában.

Reziliencia az agráriumban - Ki marad a végén?

A generációváltás új szabályozása és az agrárium válságállósága volt a két kiemelt témája a negyedik alkalommal megrendezett Agribusiness Konferenciának december 6-án. Az ország legnagyobb agráriummal és agrárgazdasággal foglalkozó egyetemközi diákszervezete a szaktárca, valamint a banki és a termelő szektor jelentős képviselőit hívta meg a tanácskozásra.