Back to top

A termesztett növények háromnegyede függ a rovarok beporzásától

A legértékesebb életpálya egy élőlény számára az, amikor tökéletesen teszi a dolgát és közben számtalan más élőlénynek, sőt az egész világmindenségnek pozitívan befolyásolja az életét. Megkérdőjelezhetetlen, hogy a méhek ilyenek, mégis elképesztően nehéz életcél és rendkívül hálátlan feladat napjainkban méhnek lenni. Van néhány sarkalatos pont, amivel jobbá tehetjük az életüket.

Néhányan már megértették, hogy mennyire fontosak, de sokan csak ezután fognak rádöbbenni a jelentőségükre, mert annyira nyilvánvalónak tűnik a jelenlétük és a munkájuk eredménye, mint például az elektromosság. Mind „rácsodálkoztunk” már áramkimaradáskor, hogy milyen sok minden működik árammal. Tudjuk persze, mégis akkor tudatosul igazán, amikor nem tudjuk használni. A méhekkel hasonló a helyzet, egy kivétellel, mert ha a figyelmetlenségünk és érzéketlenségünk miatt eltűnnének a földről, akkor azt nem lehetne egyetlen gombnyomással helyreállítani.

Egy minta, ami sosem válhat követendő példává

A poszméheket gyakran üvegházakba is betelepítik
A poszméheket gyakran üvegházakba is betelepítik
Fotó: wikipedia
Sokat köszönhetünk Kínának és rengeteget lehet tőlük tanulni, de a mezőgazdasághoz való modern hozzáállásuk nem tartozik ezek közé. Egy vezetőnek természetesen szem előtt kell tartania a népe élelmiszerrel való ellátottságát, de nem minden áron. A politika nem hozhat olyan döntéseket, amelyekkel veszélybe sodorja az ökoszisztémát, hanem hallgatnia kell a szakterületek tudósaira és olyan megoldásokat kieszelni, melyek mindannyiunk számára, hosszú távon is megfelelő. A verebek kipusztítása rettenetes következményekkel járt. A méhek vajon milyen sorsra jutnak? Álmodozhatnak még békés, virágos kertekről, vadvirágos rétekről, permetezetlen gyümölcsösökről?

Szecsuanban évtizedek óta nem láttak méheket, mert a profitorientált, laikus termesztés, a felelőtlen növényvédőszer- használattal karöltve minden méhet megbetegített. Számukra nem maradt más megoldás, mint a kéziporzás.

Fáradtságos, hosszadalmas és feleslegesnek tűnő feladatok, amelyek most az emberekre hárulnak, a virágporgyűjtéstől, a pollen virágokra történő masszírozásáig. Ez nagyon megnehezíti és megdrágítja a növénytermesztést.

A méhek mindezt önszántukból tették, hiszen legfőbb küldetésük, hogy virágport és nektárt gyűjtsenek, segítve a kolónia fennmaradását, tudtukon kívül óriási fajgazdagságot és termésbőséget eredményezve. A méhek nem dolgoznak ugyan ingyen, de az embereknek nagyon is megérte az alkalmazásuk. Mindenhol emberi erőre cserélni a méheket nemcsak drága mulatság lenne, de jóval kevésbé hatékony is. Ha egyáltalán találnánk olyanokat, akik szívesen elvégzik ezeket a feladatokat.

Néhány szó az ártalmakról

A méhek érzékeny lények, ugyanúgy megszenvedik a civilizációs ártalmakat, mint mi, emberek. Vírusok, baktériumok, atkák keserítik az életüket és a növényvédőszerek áradata sincs a hasznukra. Az élőhelyek fogyatkozása, valamint a monokultúrás termesztés terjedése szintén nem nekik kedvez, hogy a nem ionizáló elektromágneses sugárzás hatásairól már ne is beszéljünk.

A szegényes egyoldalú táplálkozás, a vegyszerek, az ötödik generációs sugárzás mind komoly terhet ró az immunrendszerükre, ami aztán teljesen felmondja a szolgálatot.

Amikor aztán érzik, hogy közelít a vég, a kolónia biztonságát szem előtt tartva, elhagyják a kaptárt és sosem térnek vissza. A közel egy hónapnyi életük már nem a gondtalan méhecskeségről szól, hanem az életben maradásért folyó állandó küzdelemről és a gyötrelmekről.

A beporzó tevékenység mellett a mézet, és más méhészeti termékeket is köszönhetjük a méheknek
A beporzó tevékenység mellett a mézet, és más méhészeti termékeket is köszönhetjük a méheknek
Fotó: wikipedia

Tiszteletreméltók és tudatosak

Életük első pillanatától fogva tudják, mi a dolguk. Többezer évnyi tudással ébrednek az életre, és azonnal neki látnak a küldetésük végrehajtásának.

Ezek a piciny lények, a maguk rendkívül magas fejlettségi szintű társadalmában valóban képesek asszertívan viselkedni, együttműködni, és amikor szükséges, minden rendelkezésre álló eszközzel, önfeláldozóan védeni a közösséget.

Az emberekkel ellentétben, ők nem agyalnak sokat azon, hogy mik legyenek, mivel foglalkozzanak. A generációk óta beléjük kódolt utat járják be, a sajátjukat, méghozzá elégedetten, hitelesen és önazonosan. Mind együtt, egy közös cél megvalósításán is dolgoznak. Minden méh egy apró, de nélkülözhetetlen fogaskerék a gépezetben, így aztán minden veszteséget megéreznek.
A szemléletváltás után a legtöbbet a következő elvek figyelembevételével segíthetünk.

Méhlegelő

Tudják, mire van szükségük és azt is, hogy az hol található. Rengeteg alul értékelt növényt tüntetnek ki figyelmükkel, mert számukra az egyszerűség a legfontosabb, pontosabban hogy könnyen hozzáférjenek a táplálékhoz. Vannak persze olyan növények, amelyekhez őrülten vonzódnak, de alapvetően a legtöbb vadnövényért és kerti virágért hálásak, ha találnak benne virágport és nektárt.

Ha figyelmesek vagyunk, észrevesszük, hogy ők a legjelentéktelenebb apróságokat is boldogan meglátogatják, mintha parányi szívecskéjükkel éreznék, hogy minden virág megérdemli a gondoskodásukat és szeretetüket. Egyiket sem szeretnék cserbenhagyni, egyről sem akarnak megfeledkezni, ezért életük végéig kitartóan látogatják őket.

Kissé különös az ízlésük, hiszen egyenesen imádják azokat a fajokat, amelyeket az ember haszontalannak (gyermekláncfű, búzavirág, pipacs, orvosi somkóró, lóherefélék, szöszös bükköny, egynyári tisztesfű) vagy kártékonynak tart.

A mezőgazdasági területekről és a kertekből is eltűntek a fontos táplálékforrást nyújtó vadvirágok, irtani kell a selyemkórót, az aranyvesszőt, a bálványfát, stb. Vajon létezik olyan megoldás, amivel mind jól járnánk?

Méhitató

A méheknek is szükségük van tiszta vízre, ezért ajánlott egy sekély rovaritatót kihelyezni, amit biztonságosan tudnak használni.

Rovarhotel

A magányos és a vadméhek ugyanolyan hasznosak, mint a háziméhek, hiszen mind végeznek beporzást. A nagy testű, erős méhek a nehezen hozzáférhető virágok becserkészésénél mérvadók. A készen kínált éjszakai szállás és a petéik lerakására alkalmas hely, olyan gesztus, amivel szintén a támogatásunkat fejezhetjük ki. Lényeges, hogy természetes anyagból legyen, elsősorban fából, vagy bambuszból, a műanyagféléket kerülni kell, mert befüllednek. A kialakításuknál figyelni kell még arra, hogy védettek legyenek a beázástól.

A szorgalom egyik jelkép-állata a méh
A szorgalom egyik jelkép-állata a méh
Fotó: wikipedia

Egy csapatban játszanak

Szerencsére más rovarok és madarak is segítenek a beporzásban, pl.: lepkefélék, darazsak, hangyák, legyek. Nélkülük elég nagy gondban lennénk.

Egy felmérés bebizonyította, hogy a darazsak több mint 960 növényfajt látogatnak meg, és közel 200 faj túlélése kizárólag tőlük függ, pl.: füge, orchideafélék, meténgfélék, spárgafélék, kutyatejfélék és a nősziromfélék családjának egyes képviselőié.

Törekedjünk a fenntarthatóságra

Különösen lényeges, hogy mellőzzük a gyilkos növényvédőszerek használatát, mert rengeteg jótékony rovarnak ártanak. Közvetetten nekünk is, mivel elfogyasztjuk a terményekkel, sőt még a mézzel is.

Az univerzum fajgazdagságának jelentős része a méhek és más pollinátorok fáradhatatlan munkájának a gyümölcse. Az emberek által termesztett növények 75%- a van a rovarok segítségére utalva.

Nélkülük nem csak a méztermelés szűnne meg, hanem rengeteg zöldség és gyümölcs is eltűnne.

Gyakran akkor jövünk rá mennyire fontos számunkra valaki, amikor elveszítjük. Kivételesen áldásos egy időben érkező figyelmeztetés, ami rádöbbent minket arra, hogy valami határozottan nincs rendben. A figyelmeztetést megkaptuk. A méhek megmentése az emberiség közös ügye. Ha nem akarunk egy nagyon sivár világban élni, amelyben nem haraphatunk bele kedvenc gyümölcseinkbe és nem rágcsálhatunk fitokemikáliákban gazdag zöldségeket, ideje a cselekvésnek.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Újabb növényi olajból várható hiány

A világ legnagyobb olavíolaj-exportőrének számító Spanyolország mezőgazdasági minisztere figyelmeztetett: bajba kerülhet az idei olívatermés.

Nőtt a mezőgazdaság kibocsátási értéke tavaly

A mezőgazdaság kibocsátása 2021-ben 3378 milliárd forintot tett ki, 15 százalékkal nőtt 2020-hoz képest; a 17 százalékos árindex mellett a volumen 2,1 százalékkal csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal az MTI-vel.

Zenekarról nevezték el az ősdarazsat

Három, a tudomány számára teljesen új, nyolcvanötmillió éves darázsfajt fedeztek fel az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) kutatói Ajka közelében; az egyik fajt a 30Y zenekarról nevezték el - közölte az egyetem az MTI-vel.

A biotermékek piacának bővülése várható

A harmincharmadik BioFach Nemzetközi Bioélelmiszer- és Biotermék-szakkiállítást rendhagyó módon nyáron tartották. A négynapos nürnbergi rendezvényen az Agrármartketing Centrum által szervezett magyar közösségi standnak tizenegy kiállítója volt. Az AMC a július 26–29. között tartott eseményen mutatta be a nagyközönségnek saját élelmiszeripari exportfejlesztő programját, a Hungarian Food Business Programot.

A chilei gyümölcstermesztők az anyagi összeomlás szélén

Tízből kilenc chilei gyümölcstermelő aggódik amiatt, hogy költségei növekedése és a globális logisztikai válság miatt nem tud felkészülni a 2022–23-as szezonra, derül ki a chilei gyümölcstermelők szövetsége, a Fedefruta felméréséből.

Óvatosan szerződtek a gazdálkodók

A szaktárca a közleményben azt írta, hogy a gazdálkodókat több korábban megalkotott jogszabály is segíti az olyan helyzetekben, mint az idei – sokak szerint száz éve nem látott – szárazság. A jogszabályok közül a gabonapiaci szerződésekben vállalt kötelezettségek alóli teljes vagy részleges mentesülés szabályaira hívta fel a gazdálkodók figyelmét a minisztérium.

„Nincs kérdés. Öntözni kell.”

„Az öntözés fejlesztésben érdekelt földhasználók az egész országban hamar átláthatják, hogy érdemes egy egységbe tömörülni és egy projektben gondolkodni. Indulásunkkor az érdekeket nem volt nehéz egy irányba rendezni” – hangsúlyozza Sasvári Gábor, a Matyó Agrártermelő Zrt. vezérigazgatója, elárulva, hogy a Matyó Öntözési Közösségben a felszíni vizek mezőgazdasági felhasználását tűzték ki célul.

Zöldség-kereskedelem: a kereslet-kínálat dönt

A vásárlási szokások folyamatosan alakulnak. A fogyasztók szeretnek minél több mindent egy helyen beszerezni, meghatározó lett az áruházláncok, diszkontok szerepe. A betárolás nem divat, a rendkívüli helyzet kivételével mindenből annyit vesznek az emberek, amennyire épp szükségük van.

A cserepes dísznövények a sor végén

Tavalyelőtt az üvegházi hajtatás 95%-ában alkalmaztak biológiai védekezést Hollandiában, amíg 2012-ben ez az arány még csak 78, 2016-ban pedig 92% volt.

Védjük meg a tujákat

Egyre gyakrabban láthatunk olyan sövényeket, amiben fertőzött tuják is vannak, így fennáll a lehetősége, hogy a közelükben lévő egészséges növények is előbb-utóbb megbetegszenek és elpusztulnak. A legyengült növényeket viszonylag új kártevő támadja meg.